Arttu Tuominen: Vapahtaja


Tahtoisin reklamoida: Arttu Tuomisen Delta-sarjan uusin dekkari Vapahtaja oli aivan liian lyhyt. Kirjamakuni tuntevat tietävät toki, että olen pikimminkin tiiviin kuin rönsyilevän kerronnan ystävä, mutta Vapahtajan parissa olisin viihtynyt vaikka kuinka pitkään.

Pikaisen tarkistuksen perusteella Vapahtaja on pituudeltaan samaa luokkaa kuin edeltäjänsä, mutta jotenkin tarina upposi tällä kertaa minuun erityisen tehokkaasti ja kirja oli varsinainen lukusukkula (muistaakseni nyk. kustannustoimittaja, ent. kirjabloggaaja Hanna Pudaksen lanseeraama termi)!

Porin yössä liikkuu Vapahtajana tunnettu hahmo. Asunnottoman, päihderiippuvuksien murjoman kansanosan keskellä kuiskitaan, että Vapahtajan avulla voi onnistua mahdottomassa: päästä kuiville. Sitten alkaa tapahtua karmeita: joku polttaa kodittomia elävältä. Vai polttaako sittenkään? Valvontakameroiden tallenteiden perusteella uhrit näyttävät valelevan itse itsensä bensiinillä.

Onko syypää tuo mystinen Vapahtaja, vai entistä röyhkeämmäksi käyvät nuorten katujengit? Tapansa mukaan Tuominen on ajankohtaisissa aiheissa kiinni, sillä nuorten jengiytyminen ja lisääntyvä väkivallan uhka on kodittomien hauraan aseman lisäksi kirjassa toinen keskeinen teemakokonaisuus. Jotakin ajankohtaista lie myös arvojen koventumisesta syrjäytyneitä kohtaan. Mieleeni tuli yli kymmenen vuoden takainen Herman Kochin Illallinen. Tuolloin kodittomiin kohdistuvat, systemaattsen väkivallan teot tuntuivat mielestäni vähän yliampuvilta. Eipä tunnu enää.

Olen vuosien varrella kehunut Tuomisen tapaa kirjoittaa monin sanoin, mutta en ole koskaan tainnut huomioida tekstin hauskuutta. Onkohan hän aina ollut piilohauska, ja en ole sitä vain tyhmyyksissäni tajunnut, vai onko tämä ihan uusi piirre? Ennen kuin jatkan pohdintaa, teen tämän selväksi: kirja on sekä aihepiiriltään että käsittelytavaltaan haudanvakava. Mitään kainalopieruhuumoria ei siis kirjasta onneksi löydy. Mutta harvakseltaan rivien välistä pirskahtelee myös ilo, erityisesti Paloviidan hahmossa. Kun tämä päättää kiukkupäissään kirjoittaa kunnollisen dekkarin, hörähtelin suorastaan ääneen. Mitä itseironiaa dekkarikirjailijalta! Sitä en sen sijaan edelleenkään ymmärrä, miksi Paloviidan ylipaino mainitaan niin moneen otteeseen. Sillä ei tunnu olevan mitään merkitystä juonen kannalta, eikä muiden henkilöiden vartalon mittasuhteista tehdä moista numeroa, niin kuin ei mielestäni pidäkään tehdä.

Viime syksynä Hävitys-dekkarista kirjoittaessani kerroin, että kirjaa kuunnellessa tuli olo kuin kirjailija juttelisi kanssani kirjan sivuilla. Samanlaisia tuntemuksia koin tälläkin kertaa. En oikeastaan osaa kunnolla analysoida, mistä tunne johtuu, mutta epäilen, että Tuominen on, joko tarkoituksella tai intuitiivisesti, taitava kirjoittamaan myös metatasolla: aavistaen ja ymmärtäen, mitä lukijan mielessä mahtaa tietyllä hetkellä liikkua tai mitkä ajankohtaiset asiat ja mielleyhtymät lukija kenties yhdistää tapahtumiin. 

Se, jos mikä, on harvinainen taito!

Arttu Tuominen: Vapahtaja
WSOY 2023
Äänikirjan kesto 10h 12min
Lukija Ville Tiihonen

Kommentit

  1. Pitänee lukea. Ykkösosasta en juuri perustanut, sitten luin tammikuussa nelososan, joka olikin varsin mainio. Tosin se Peter Pan -symboliikka oli minusta jotenkin lapsellinen. En varauksettomasti pidä Tuomisen tuotannosta, mutta hän on selvästi parantanut Delta-sarjan alusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuominen on mielestäni kirjailija, joka aidosti pystyy kehittymään kirja kirjalta. Ja kirjoittamaan vähän eri tavalla, esimerkiksi tämä on taas aika erilainen kuin Peter Pan -juttu oli.

      Poista
  2. Tämä oli kyllä hyvä kirja ja mainio koko sarja!

    VastaaPoista
  3. En ymmärrä, miksi minulla on Tuomisen kirjat vielä kokonaan lukematta. Jotenkin livahtaneet ohi. Ehkä kohta koittavalla syyslomalla ehtisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kyllä ehdottomasti. Sekä tätä Delta-sarjaa että Myllylahden kustantamaa Labyrintti-sarjaa, vaikka tämä uusia sarja toki ”kypsempi” onkin.

      Poista
  4. Meillä Tuomisia kuuntelee mieheni, itse en ole testannut. Mulla on melkoinen kynnys suomalaisia miesdekkaristeja kohtaan enkä muista että olisin yhtään sarjaa aloittanut. Katsoin kyllä esim Hautalehto-sarjan katsonut miehen seuraksi ja se oli kyllä kiva. Mitä vanhemmaksi käyn sitä enemmän pidän Leppilammesta 😉
    Ville Tiihonen on muuten mieheni inhokkilukija.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiihonen taitaa jakaa mielipiteitä, en itsekään ole aina varaukseton fani, mutta tähän hänen äänensä ja tyylinsä sopii erinomaisesti.

      Poista

Lähetä kommentti