Kjell Westö: Molly & Henry - romaani sotavuosilta
En ole varma, mikä on suurromaanin määritelmä, mutta sellaiseksi Kjell Westön Molly & Henryä joka tapauksessa tekee mieli kutsua. Romaani kertoo Suomen historian synkimmistä hetkistä, ennen kaikkea talvisodasta, välirauhan ajasta ja jatkosodan alusta. Kuopaistaanpa muistojen kautta myös sisällissotaa.
Molly on näyttelijä, joka kiertää talvisodan aikana Ruotsissa esiintymässä seurueensa kanssa, hänen miesystävänsä Henry on puolestaan toimittaja, joka kirjeenvaihtajana raportoi rintamatapahtumia. Pari kohtaa sodan jälkeen Helsingissä, mutta sota jättää jälkensä molempiin ja myös heidän parisuhteeseensa. Rintamalta juuri kukaan ei palaa entisellään takaisin, ja toiset eivät palaa ollenkaan. Silti elämää aletaan rakentaa pala palalta uudestaan. Kuten niin monessa sodan runtelemassa kodissa, Mollyn ja Henrynkään asettuminen takaisin saman katon alle ei tapahdu ongelmitta. Samaan aikaan kun Henry lääkitsee pahaa oloaan viinalla, Molly tuskailee uransa kanssa: kuuluuko hän elokuviin, teatterilavalle vai jonnekin muualle?
Mitä sotaa tekee ihmisille? Entä rakkaudelle ja elämälle, kysytään kustantajan esittelytekstissä. Jos jollakin vielä sattuisi olemaan sodasta romantisoitu kuva, niin tämän romaanin jälkeen ei ole. Westö kuvaa sodan kauheuksia niin fyysisellä kuin psyykkisellä tasolla. Sota ruhjoo lihaa ja verta, mutta myös mieltä. Erityisen koskettavasti kuvataan mieleltään järkkyneen sotilaan kohtaloa ja psykiatrisen hoidon kyvyttömyyttä tunnistaa traumaperäistä psyykkistä sairastumista. Kovina aikoina asenteet ovat kylmät, eikä heikkoudelle ole sijaa.
Rankoista aiheista huolimatta Molly & Henry on myös elokuvaromaani. Sotaväsymyksen keskellä viihdykettä haetaan elokuvista, joita tähdittävät ihaillut näyttelijät. Glamourin takana on kuitenkin myös arki. Vaikka rooleja riittää edelleen, Molly ei ole enää A-listalla. Ikä on naisnäyttelijän pahin vihollinen.
Kuten yleensäkin, Westön romaani on sukellus ajankuvaan, miljööseen ja tarinaan. Tarina ei ole niinkään juoni-, vaan tunnelmavetoinen. Mielenliikkeitä kuvataan hienovaraisesti ja ympäröivä Helsinki peilaa henkilöiden tunteita takaisin, muodostaen dialogin. Tässä yhteydessä tekee mieli lainata kirjagram-kollega Ellin (Merimiesaidinpaivakirja, vielä kovempi Westö-fani kuin minä), erinomaista luonnehdintaa: "Kun minulta kysytään minkälaisia kirjoja Westö kirjoittaa, vastaankin aina että hän kirjoittaa elämästä ja Helsingistä."
Erinomaisesti sanottu, riittävästi ja kattavasti summattu.
Jälkisanoissaan kirjailija sanoo valmistautuneensa tämän kirjan kirjoittamiseen pitkään. Romaanin aikana kieltämättä tuleekin sellainen olo, että se on tärkeä myös kirjailijalle itselleen, ehkä vielä normaalia enemmän. Johtuneeko suurromaanin tuntu sitten siitä, vai näistä ajoista, jolloin sodan ja rauhan teema tuntuu erityisen merkitykselliseltä. Ehkä sotia olisi vähemmän, jos ihmiset lukisivat enemmän tällaista kirjallisuutta.
Kjell Westö: Molly & Henry - romaani sotavuosilta (Skymning 41 - roman från en krigstid)
Otava 2023
Äänikirjan kesto 16h 32min
Kääntäjä Laura Beck
Äänikirjan lukijat Heljä Heikkinen, Paavo Kerosuo
Tähän kirjaan täytyy tutustua. Missä kuljimme kerran ei ole kokemuksena vielä tuotannossa ylittynyt, vaikkeivat Kangastus 38 ja Rikinkeltainen taivas olleet huonoja.
VastaaPoistaEn tiedä kuvittelenko vain, että tässä olisi Missä kuljemme kerran kanssa jostakin samanlaisuutta. Samanlaisuudella tarkoitan ehkä sitä, että on lähdetty tekemään isosti isoa, ei mitään pientäsuurta tarinaa.
Poista