Rakastitko, Vesku?

Ylen uusi audiodraama, jota mielelläni kutsuisin ihan kuunnelmaksi, on kuulunut jo muutaman vuoden ajan kesäni traditioihin. Kuunnelmien taso on mielestäni ollut vaihteleva, mutta erityisesti Armi Aavikko -siinä välissä olin elossa sekä Kikka - tarina tähdestä ovat olleet elämyksenä voimakkaita. Aika traagisia tarinoita molemmat, myönnetään. Eikä traagisuutta puutu tästä uutuuskuunnelmastakaan, joka paneutuu Vesa-Matti Loirin elämään.

Liian pian? On ensimmäinen epäilys, sillä Loirin menehtymisestä ei ole kulunut vielä vuottakaan. Toisaalta Loiri on jo eläessään avannut elämäänsä varsin seikkaperäisesti pari vuotta sitten ilmestyneessä, Jari Tervon kirjoittamassa elämäkerrassa, joten nähdäkseni mitään kovin uutta tietoa (elämäkerta on minulla vielä lukematta) ei audiodraama kokonaiskuvaan tuo. 

Dramatisoinnin nimi, Rakastitko, Vesku, viittaa tulkintaan kansantaiteilijasta kiihkeänä, syvästi tuntevana miehenä, jolla on taipumusta addiktiivisuuteen, olipa sitten kyse naisista, taiteesta, keskusteluista tai päihteistä. Nimi myös linkittää Veskuun selvännäkijä Aino Kassisen (Seela Sella esittää) jonka parhaaksi oppilaaksi henkisyydestä kiinnostunutta Loiria on kutsuttu. 

Kehyskertomuksessa väsynyttä ja erilaisten lääkkeiden ja päihteiden yhteisvaikutuksesta tajuttomuuden rajamaille tuupertunutta Loiria viedään Sodankylän elokuvajuhlilta sairaalaan. Ruumiistaan irtaantunut Vesku kertaa elämäänsä ja miettii, onko lähdön aika jo tullut.

Ymmärrän kehyskertomuksen dramaturgisen perustan, mutta sen olisi voinut melkeinpä jättää poiskin, tästä elämäntarinasta kun ei dramatiikkaa puutu itsessään. Sairaalakohtaukset tuntuivat vievän sietämättömän paljon kallisarvoista aikaa, sillä vaiherikkaasta elämästä 20 parinkymmenen minuutin mittaista jaksoa ei ole paljon. Samaan lopputulokseen kenties tulivat myös käsikirjoittajat Liila Jokelin, Jussi Moila ja ohjaaja Juhana von Bagh, sillä jossakin vaiheessa samoja lauseita toistavista sairaalakohtauksista onneksi luovuttiin. 

YLE uutisoi, että Yle Areenasta löytyvässä kuunnelmassa on jo yli miljoona käynnistyskertaa muutama viikko julkaisun jälkeen. En ihmettele, sillä rakastetun taiteilijan elämä kiinnostaa. Kyse ei kuitenkaan ole vain siitä. On nimittäin oikein ja suorastaan runollista, että kun yksi kirkas tähti sammuu, syttyy jossakin uusi. Tässä tapauksessa se on Veskun roolin tulkitseva Pyry Kähkönen, joka suorastaan kuulostaa olevan itse Vesku. 

Kähkönen pystyisi tästedes helposti elättämään itsensä pelkästään Vesku-imitaatioilla, mutta tuskinpa ja toivottavasti superlahjakkuus sellaiseen tyytyy. Joka tapauksessa tässä show’ssa hän on tähti, ja tekee sen hienosti esikuvaa kunnioittaen, mutta yhtään kaunistelematta. 

Mukana produktiossa on pitkä liuta muitakin näyttelijöitä, sillä Vesa-Matti Loirin elämään ihmisiä on mahtunut paljon, kaikkia ei edes ole mukaan saatu mahdutetuksikaan.

Audiodraama jättää kuulijan ristiriitaiselle mielelle. On helppoa ihailla monipuolisen taiteilijan työtä ja meille jättämää henkistä perintöä. Ja sitten toisaalta ihmisenä Loiri taas tuntuu olleen kovin rikki, kesken, riepoteltu ja riivattu. Mietteet tiivistyvät ehkä yhteen lauseeseen, joka mieleen tuli kerta toisensa jälkeen kuuntelun aikana: ei ole hyvä olla liian lahjakas, liian älykäs, liian herkästi tunteva. Vesa-Matti Loiri oli kenties kaikkea näitä, ja sen hedelmistä olemme saaneet vuosikymmenet nauttia, ja nautimme edelleen. Ehkä kuitenkin inhimillisesti ajateltuna on niin, että nyt Matti on päässyt viimein lepoon, jonka hän ansaitsee.


Rakastitko, Vesku

Ylen audiodraama 2023

20x20 (noin) min osaa

Pääosassa Pyry Kähkönen

Ohjaus Juhana von Bagh

Käsikirjoitus Liila Jokelin, Jussi Moila ja Juhana von Bagh

Tuottaja Pekka Ruohoranta


Kommentit

  1. Pidin paljon Armi- ja Kikka-audiodraamoista ja tämäkin kiinnostaa, ehdottomasti. Toisaalta myös hieman arveluttaa: ihailin ja ihailen edelleen Loiria hyvin paljon, joten kynnys tarttua hänestä kertoviin juttuihin on korkeahko.

    VastaaPoista
  2. Äsken jäi nimi puuttumaan! Mutta sitä olin sanomassa, että pidin kovasti Kikka- ja Armi-audiodraamoista, ja tähänkin pitänee tutustua. Mutta kynnys on korkeahko, koska ihailin ja ihailen Loiria suuresti. Pitää kerätä rohkeutta vielä hieman!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielestäni Loiria käsitellään kunnioituksella ja hyvällä maulla. Mutta kyllähän tämä aika ristiriitaisen olon jättää. En ihmettele ollenkaan, että hän tulkitsee Leinoa niin ylivertaisesti. Kalliit oli laulujen lunnaat molemmilla.

      Poista
  3. Hyvä vinkki, kiitos! Tämä olisi mennyt minulta ihan ohi, ja aloitinkin heti kuuntelun. Olet oikeassa, Pyry Kähkönen on tosi hyvä Veskuna!
    /KBC

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva, että löysit tämän! Nautinnollisia kuunteluhetkiä!

      Poista
  4. Minäkin pidin kovasti juuri Armin ja Kikan audiodraamoista. Nylon Beat ei samalla tavalla uponnut, ja muita en olekaan kuunnellut. Mutta Vesku pitää kyllä ottaa kuunteluun. Minä en itse asiassa tiedä hänen yksityiselämästään paljonkaan, muuta kuin ne viime aikojen sairastelut, joten oletettavasti opin lisää.

    VastaaPoista
  5. Joka kesä olen ajatellut, että pitäisi kuunnella näitä audiodraamoja, mutta ei vaan sitten ole tullut tehdyksi. Joku kynnys ilmeisesti on, mutta en tiedä, mikä 🤣 Nytkin olen kuunnellut Areenan podcasteja kuukauden putkeen, joten olisi kyllä onnistunut kuunnelmankin kuuntelu.

    VastaaPoista
  6. Käsittämättömän paljon Veskun kuuloinen tuo Pyry Kähkönen. Tätä kuunnelmaa kuunnellessani ensi kertaa aidosti unohdin, ettei pääosan esittäjä ollut se aito ja alkuperäinen henkilö, vaikkakin esimerkiksi Hanna Vahtikarin roolisuoritus Kikkana tuossa em. Ylen vuoden 2019 kuunnelmassa oli paikoin lähes yhtä häkellyttävän autenttinen.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti