Karin Collins: Säilyt sydämessäin


 

Osallistun tällä postauksella kirjabloggaajien perinteiseen naistenviikon haasteeseen, jonka järjestää Tuijata. Kulttuuripohdintoja -blogi.  

 


Hangon viimeinen kesä, kesä 1939. 

Karin Collinsin Säilyt sydämessäin oli yksi tämän kesän uutuuskirjoista eniten odottamiani. Historiallinen, ihanaan Hankoon sijoittuva lukuromaani tuntui kuin minun käteeni tehdyltä. Sitä taustaa vasten onkin hieman yllättävää, että jouduin kirjan kanssa hieman koville. 

Pääsyy lienee siinä, että päädyin kuuntelemaan kirjan äänikirjana. Noin neljän tunnin kuuntelun jälkeen totesin valinnan olleen virhe, mutta en enää osannut vaihtaa formaattiakaan. Kirjan jos toisenkin -blogin Jane kiinnitti huomiota lukija Katariina Lanton joihinkin painotuksiin - kieltämättä ne särähtivät omaankin korvaan. En kuitenkaan osaa täysin laittaa nihkeyttä lukijan piikkiin. Luulen, että tekstin viipyilevä tunnelma ja kaunis kieli vain olisi sopinut itse luettavaksi paremmin.

Sillä tunnelma kirjassa on vahva. Viimeiseen rauhan kesään Hangossa sukelletaan kolmen näkökulman kautta. Nuori Aino on kiinnittänyt katseensa surullisena kaupungin katuja kiertävään nuoreen leskimieheen. Kaupunkilaiset eivät katso seurustelua hyvällä, Berndtin poika Nisse tarvitsee kyllä uuden äidin, mutta koulutyttöä kypsemmän. Muutaman kuukauden päästä tällaiset huolenaiheet tuntuvat kuitenkin pieniltä ja kaukaisilta.

Nissen isoisä ja Berndtin isä Hjalmar on syystäkin huolissaan jälkeläisistään. Toisaalta hän on iloinen siitä, että poika näyttää taas löytävän iloa elämäänsä. Tämä ilo kuitenkin katkeaa äkkiä. Sodan sytyttyä Hjalmar jää kaupunkiin, vapaapalokuntalaiselle työtä riittää, kun venäläisten pommikoneet kylvävät tuhoaan puutalokaupungin yllä. Kuinka paljon on inhimillistä kestää?

Myös pensionaatti Bellevuen johtajatar Disa valmistautuu taas yhteen kesään Hangossa. Kesä täyttyy glamourista, mutta Disaa huolettavat hänen öiset huutonsa ja kuumat aallot, jotka pakottavat pyöräilemään keskellä yötä uintiretkelle. Entä jos kesävieraat huomaavat jotakin?

Kaikki tarinan henkilöt pohtivat siis omia murheitaan, toiveitaan, haaveitaan ja pettymyksiään, ja mahdollisuuksien mukaan ummistavat silmänsä taivaanrantaan kertyvistä pilvistä. Kun kesä on ohi, ja syksy saapuu, se ei kuitenkaan ole enää mahdollista. 

Siinä missä kesän kuvaus oli tiivistunnelmaista ja kaunista, tuli sodan syttymisen myötä tarinaan enemmän rakennetta, mikä, karua kyllä, helpotti omaa kuuntelukokemustani. Viipyilevyys vaihtui tuttuun 105 päivän aikajanaan. Hangon talvisotaan liittyy paljon erityispiirteitä. Maantieteellisen sijaintinsa vuoksi paikkakunta oli strategisesti merkittävä. Hankoa pommitettiin talvisodan aikana kaikkiaan 72 eri päivänä ja se onkin talvisodan pommitetuin kaupunki pommituspäivissä mitattuna. Yhä raskaammaksi muuttui kaupunkilaisten taakka, kun rauhanehdot julkaistiin. Hankolaisilla oli 10 päivää aikaa evakuointiin, ennen kuin neuvostoliittolaiset isännät saapuivat kaupunkiin.

Eniten Säilyt sydämessäin -romaanissa minua kiinnosti juuri Hanko. Kuuntelun aikana mietinkin paljon tätä kaunista kaupunkia, jossa vietimme mieheni kanssa 15.-vuotishääpäiväviikonloppua muutama vuosi sitten. Kaupunki on lumoava, mutta lomailtuani viime viikolla Naantalissa mietin, että Hangossa on jotakin sellaista surumielisyyttä, jota en Naantalista tunnistanut. Ehkä kyse on juuri sodan raskaasta taakasta, pitkistä varjoista ja raskaista huokauksista jotka ovat jääneet muistiin rakennuksiin, kallioihin, puihin ja puistikoihin. Ohessa muutama kuva paikoista, jotka muistuivat mieleeni kirjan myötä. 

 

Hangon pensionaatit ovat viehättäviä.

Hangosta löytyy vielä neuvostoliittolaisten rakentamia parakkeja.



'

Säilyt sydämessäin on ensimmäinen osa Hanko-trilogiaa. Tarina siis jatkuu. Juuri historiallisen tietonsa ja kauniin kielensä vuoksi jatkan sarjan parissa myös jatkossa, vaikka täysin varauksetta en vielä sen pyörteisiin tullutkaan imaistuksi.

Karin Collins: Säilyt sydämessäin
Kustantamo S&S 2023
Suomennos Sirkka-Liisa Sjöblom
Äänikirjan lukija Katariina Lantto
Kesto 13h 34min


Kommentit

  1. Minä ihastuin kovasti kirjan tunnelmaan ja aion jatkaa seuraavienkin osien parissa Hangossa. Todella kaunista tekstiä. Suomennos on todella hienoa <3

    VastaaPoista
  2. Minäkin jäin Main tavoin siihen fiilikseen, että jatkan sarjan parissa. Silloin kyllä varaan kirjastosta lukukirjan. Olisin tämän ensimmäisenkin osan mielelläni ottanut itse luettavaksi (tietämättä lukijasta mitään), mutta jonoa oli sen verran paljon etten malttanut odottaa. Tässä oli aika huikea tunnelma, surullisuutta mukana tottakai, ja kun lukijana tietää ettei rauhaa kauan kestä... On käsittelytavaltaan vahva teos.

    VastaaPoista
  3. Kiitos naistenviikkoon osallistumisesta!

    Kiinnostavaa lukea kokemuksesi tästä kirjasta. Olen monesti ollut aikeissa tarttua tähän romaaniin. Katja Kallion Hanko-romaanit välkkyvät vielä väkevinä mielessäni, ja se ilmeisesti vaikuttaa, että viivyttelen.

    VastaaPoista
  4. Minä pelästyin kommentteja suomenkieliseen äänikirjaan niin, että valitsin ruotsinkielisen. Eipä sekään lukija ainakaan minua sävähdyttänyt - tai sitten ihan väärällä tavalla.
    Harmillista. Tässä on varmaan ainesta, Hanko-tarjonnan runsaus tekee vaan kilpailusta kovaa. Jos kirja-kirja joskus reitilleni osuu, varmasti tartun siihen, ihan vaan uteliaisuudesta jos ei muuten.
    Minna /KBC

    VastaaPoista
  5. Tämä on minun lukulistani kärkisijoilla, joten hyvä tietää, että kannattaa lukea itse!

    Sodasta ja Hangosta tuli mieleen Pertti Lassilan Kesän kerran mentyä, johon aikoinaan kovasti ihastuin ( https://kirjailujakirjablogi.blogspot.com/2017/11/pertti-lassila-kesan-kerran-mentya.html ) 😊

    VastaaPoista

Lähetä kommentti