Pelottelun (ja pelon voittamisen) käsikirja


Tämä kirja olisi ollut mitä mainiointa lukemista Halloweenin aikaan, mutta kylläpä jännittävää hämäränhyssyä riittää näin joulunalusviikoillekin. Marjatta Levannon ja Julia Vuoren Pelottelun (ja pelon voittamisen) käsikirja on ihastuttava lasten tietokirja kaiken maailman kammotuksista, jotka ovat ihmisten herkässä mielikuvituksessa vuosisatojen ja -tuhansien aikana kummitelleet. Kirja on kiinnostava yhdistelmä lastenkirjaa, tietokirjaa ja taidekirjaa, ja se sopiikin yhtä hyvin sängyn alla asuvia mörköjä pelkäävälle lapselle kuin kulttuuri- ja mentaalihistoriasta kiinnostuneelle aikuislukijalle.

Kirjan alussa maailmankaikkeuden ikiaikaiset pahat voimat kokoontuvat hätäkokoukseen! Kaiken nielevä kaupallisuuden syöveri on marssittanut ihmisten olohuoneisiin örkit, zombit ja muut kaikenkarvaiset hirviöt, sillä seurauksella, että mikään ei tunnu enää missään. Ammattinsa ja arvonsa tuntevat ammattipahikset ovat näreissään. Pelottelun jalon taidon arvostus täytyy palauttaa ennalleen.

Kokoukseen alkaa virrata kaikenlaisia pahuuksia: paholaisia, jättiläisiä, lohikäärmeitä, jättiläiskaloja. Pahiksia riittää eri puolilta maailmaa ja eri aikakausilta. Erityiskiitos kuuluukin sille, ettei kirjassa käsitellä vain länsimaisia ja populaarikulttuurin tutuiksi jo tekemiä hahmoja, vaan aiheen käsittely on monipuolista. Yhteistä on, että kun eri hahmojen etymologiaa kuopaisee vähän pintaa syvemmältä, alkaakin näyttää selvältä, että useimmiten ihmisen mielikuvitus on synnyttänyt kammotukset selittääkseen muuten yli ymmärryksen käyvää asiaa. Tämän oivaltaminen onkin avain kirjan otsikkoon, pelon voittamiseen.

Kirjan kuvituksena on käytetty taiteessa kuvattuja hirviöhahmoja eri vuosisadoilta ja -tuhansilta. Näyttävä kuvitus kiinnostaa erityisesti aikuislukijaa, mutta kyllä lehmäpäisen jättiläisravun, harpyijan tai läpi vuosisatojen ihmisiä mitä moninaisimmilla tavoilla kiusanneiden paholaisten kuvissa riittää ikätasoista ihmeteltävää kaikenikäisille. Kerrontaa pehmittämässä ovat kirjan omat hahmot, suloiset ja sympaattiset pikkupahikset, jotka seikkailevat kirjan sivuilla ja käyvät samalla pelottelukoulua.

Kun ehdotin kirjan lukemista yhdessä omien esiteinieni kanssa, sain vastaukseksi halveksivan tuhahduksen ja toisen kulmakarvan merkitsevän noston. Siksipä arvioisinkin kirjan soveltuvan parhaiten hieman nuoremmille, ehkä noin 6-10-vuotiaille. Tuohon merkittävään kasvun ikäkauteen kuuluu monella painajaisia ja muita pelkojaksoja, joten tämä kirja antaa oivallisia välineitä tuntemusten käsittelyyn. Kirjaa kannattaa ehdottomasti lukea aikuisen ja lapsen yhdessä, samalla voi luontevasti jutella mieltä painavista ja kammottavista asioista.

Ainakin nettikaupoista tätä vuonna 2018 ilmestynyttä kirjaa tuntuu edelleen saavan, joten tässäpä kelpo lahjavinkki pukinkonttiin!

Marjatta Levanto, Julia Vuori: Pelottelun (ja pelon voittamisen) käsikirja
Teos 2018
152s.

Kommentit

  1. Onpas kiinnostavan oloinen kirja! Kuulostaa hyvältä juuri tuonikäisille lapsille.

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä! Tämä voisi upota mainiosti meidän kuopukselle. Pitääpä testata.

    VastaaPoista
  3. Kuulostaapaa mielenkiintoiselta. Tällainen olisi ollut hyvä herkälle kuopuksellemme, mutta ehkä nyt jo pelimaailmassa marinoitunut 11v on vähän ohi kohderyhmän.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti