Natalie Jenner: Bloomsburyn naiset
On pakko sanoa, että jos takakansiteksti lupaileekin romaanin olevan mukaansatempaava, niin ei tämä kyllä ole. Bloomsburyn naiset käynnistyy verkkaisesti ja soljuu eteenpäin samalla tavalla kuin satavuotiaan Bloomsbury Booksin arki. Hitaasti.
Normaaliolosuhteissa olisin jättänyt äänikirjan kesken, mutta Jennerillä on kieltämättä taito luoda tunnelmia ja kuvata historiaa elävästi, joten jatkoin kuuntelua. Henkilöhahmoja oli aika paljon, mikä lisäsi vaikeutta uppoutua romaanin maailmaan, mutta pikku hiljaa henkilöt alkoivat tulla tutuksi.
Romaani sijoittuu sodanjälkeiseen Lontooseen ja tarkemmin Bloomsbury Booksin kirjakauppaan. Perinteikäs liike nojaa toimintansa 51 käyttäytymissääntöön, jotka konservatiivinen myymäläpäällikkö on laatinut. Arkea eletään niin, että miehet määräävät, ja naiset keittävät teetä. Varsin pian lukijalle alkaa kuitenkin selviltä, että suurin lahjakkuus ja kaupallinen kyvykkyys kaupassa löytyy sen naispuolisista työntekijöiltä: Gracelta, Vivieniltä ja Evieltä.
Evie on tuttu hahmo Jennerin edellisestä romaanista, Jane Austenin talosta. Löysin kirjan vuosi sitten syksyllä sattumalta kirjastosta ja vailla ennakko-odotuksia kun olin, pidin kirjasta kovasti. Siinä Evie oli neuvokas sisäkkö, joka toiminnallaan pelastaa yhdessä kyläläisten kanssa Jane Austenin perheen merkittävän kotikirjaston ja kotitalon. Nyt Evie asuu Lontoossa ja hänellä on syynsä hakeutua töihin Bloomsbury Booksiin töihin. Evie on jälleen kadonneen kirja-aarteen jäljillä! Kuten Jane Austenin talossa, myös Bloomsburyn naisissa fiktiivisten henkilöhahmojen seassa vilisee todellisia nimiä, kuten Daphne du Maurier, Ellen Doubleday ja Samuel Becket.
Bloomsburyn naisissa on paljon hyviä aineksia, ehkä jopa liian paljon. Jokaiseen kirjakaupan työntekijään liittyy oma, sinänsä ihan mielenkiintoinen taustatarinansa. Ylimmäiseksi lukuisista teemoista nousee kuitenkin naisten keskeinen yhteistyö, minkä ansiosta he pystyvät ottamaan oman elämänsä ohjat käsiinsä. Mieleen tuli heti viime kuussa lukemani Nainen on naiselle tuki -tietokirja: Bloomsburyn naiset toteuttavat sitä käytännössä.
Kiinnostavimmaksi kirjassa nousee sodanjälkeisen Lontoon kuvaus. Kaupunki kipuilee uuden ja vanhan välissä. Toiset haluaisivat jatkaa elämää kuten aina ennenkin, mutta eihän se koko olemassaolon perustaa järkyttäneen sodan jälkeen ole mahdollista. Ripaus romantiikkaakin kirjassa on mukana, mutta vain ripaus. Lähinnä tarina on sympaattinen.
Bloomsburyn naiset ei sinänsä ollut huono kokemus, mutta ei herättänyt kovin suuria tuntemuksiakaan. Jos Jane Austenin talo sai minut tarttumaan tähänkin teokseen, on pakko sanoa, ettei kirjailijan seuraava romaani enää kiinnosta niin paljon.
Lopuksi fun fact: kanadalainen Jenner on paitsi kirjailija, myös lakimies ja hän omistaa perustamansa kirjakaupan Ontariossa! Seuraava teos ilmestyy vuonna 2024 ja siinä pääosassa on Vivien.
Natalie Jenner: Bloomsburyn naiset (Bloomsbury Girls)
Minerva 2022
14h 31min
Lukija Annu Valonen
Jane Austenin talo oli varsin mainio tapaus, kiitos taannoisesta kirjavinkistä! Kieltämättä Jennerin kirjoitustyyli ei ole se mieleen jäävin. Taitaa tämä Bloomsburyn naiset olla aika paksu kun lukuaika on noin pitkä.
VastaaPoistaÄänikirjan pituus oli 14 ja puoli tuntia, joten onhan tässä pituutta. Loppu meni jo nopeammin, mutta kieltämättä tuntui, ettei ensimmäiseen neljään tai viiteen tuntiin tapahtunut vielä paljon mitään!
PoistaMinua harmitti etten pitänyt Jane Austenin talosta, kun tuo sodanjälkeinen Lontoo olisi ollut kiinnostava ajankohta kirjalle. Mutta sillä kokemuksella en lähde puurtamaan toista Jenneriä läpi.
VastaaPoistaJos Jane Austenin talokaan ei iskenyt, niin sitten en suosittele tätäkään. Edellinen romaani oli tosiaan kuitenkin vetävämpi.
PoistaJane Austenin talo oli ihan ok, vaikka aika hidassoutuinen. Tämän taidan jättää väliin. Kiitos ”varoituksesta”.
VastaaPoistaJoo, tämä soutaa kyllä vielä hitaammin.
PoistaTaisit varoittaa Facebook-introssa, että nyt on vähän nuiva arvio. Vaikka kirjakauppa olisikin kiinnostava tapahtumaympäristö, en tosiaan syttynyt juttusi perusteella kirjalle. Tosin sodanjälkeinen Lontoo kyllä kiinnostaisi. Eipä kuitenkaan taida olla minun kirjani.
VastaaPoistaTässä on paljon hyviä elementtejä: kirjakauppa, sodanjälkeinen Lontoo, kirjailijat ja kirjat… mutta tosiaan toiminnallisuutta olisi kaivannut vähän enemmän.
PoistaRauhallinen miljöö ja rauhallinen kirjoitustyyli sopivat yhteen hyvin. Tässä kirjassa ei ole turhaa melskettä, mutta juuri siksi haluaisin vierailla juuri tässä kirjakaupassa vain aistimassa sodan jälkeisen Lontoon aikaa. Ihana lukukokemus ja aion lukea saman kirjailijan muitakin teoksia. T. Lukutoukka Maikki
VastaaPoista