Tiina Tuppurainen: Hänen valtansa alla


Nuori, nälkäinen toimittaja, joka haluaa tehdä työnsä mahdollisimman hyvin, mutta samalla tuntee suurta pettymystä ammattiurheilijan uran päätyttyä loukkaantumiseen.

Jennan esimies Birgit puolestaan on kokenut lehtialan kehäkettu, diiva, joka näkee alaisensa potentiaalin, mutta jonka johtamistyyli perustuu menneiden vuosikymmenten teeseihin ja pelon ilmapiiriin. Sen uhkaavuus vaihtelee johtajan omien mielialojen ja kunkin hetken suosikkien tai inhokkien mukaan. 

Tiina Tuppuraisen romaania Hänen valtansa alla on kuvattu kustantamon tiedotteessa muun muassa vavahduttavaksi romaaniksi työpaikkakiusaamisesta. Hieman kritisoisin tätä markkinointinäkökulmaa, vaikka ymmärränkin aihepiirin olevan tässä ajassa myyvä. Romaanissa toki kuvataan esimiehen epäasiallista käytöstä, huonoa johtamista sekä henkistä, jopa fyysistä väkivaltaa, mutta työpaikkakiusaaminen on tarinassa vain yksi elementti.

Kirjailija tuntee mediamaailman, ja sen kuvaukseen oli helppo samaistua. Olisin lukenut siitä mielelläni enemmänkin. Jennan ja Birgitin välinen alisteinen ja jännitteinen suhde on kyllä tärkeässä osassa, mutta lopulta kirjassa seurataan enemmän Jennan ja Birgitin siviilielämää ja kasvutarinoita.

Eivät huonoja ole nämäkään teemat. Jennan kautta esille nousee queer-yhteisö. Deittailun ja seurustelun lisäksi kirjassa kuvataan myös seksuaalivähemmistöjä kohtaavia uhkia ja väkivaltaa. Birgitin perhe-elämäkään ei ole tasaista, lapset oireilevat ja avioliitto on ongelmissa.

Kirjan ehdoton vahvuus on se, ettei hankalaa aihetta käsitellä mustavalkoisesti. Myös kiusaajan eli Birgitin näkökulma otetaan huomioon. Tämä on mielestäni tärkeää, sillä jos kiusaamiseen halutaan puuttua, ei demonisoinnista ole hyötyä. Useimmiten työpaikkakiusaamiseen syyllistyvät tavalliset ihmiset arkisine huolineen ja epävarmuuksineen. Tämän asian myöntäminen ei tarkoita sitä, että itse kiusaaminen tai epäasiallinen käytös olisi hyväksyttävää. 

Romaanissa on monia eri elementtejä, mistä syystä eri aihepiirien käsittely jää hieman pinnalliseksi. Olisin itse pitänyt siitä, että kirjassa olisi selkeämmin keskitytty yhteen tai kahteen eri teemaan. Turhia, tarinan kannalta epäolennaisia rönsyjä olisi voinut karsia. Esimerkiksi Tonin osuus kirjan loppupuolella jäi ainakin itselleni irralliseksi osuudeksi.

Sen sijaan Tuppuraisen kielestä pidin paljon. Teksti on sujuvaa ja kiinnostavaa, varsinkin rakkautta ja seksuaalisuutta käsittelevissä luvuissa on monia hyvin kauniita tekstiosioita.

Kutsumatta mieleen tuli Paholainen pukeutuu Pradaan. Ollaanhan tässäkin tarinassa mediamaailmassa, rautaisen, jopa epäinhimillisen johtajan alaisuudessa. Hänen valtansa alla on 2020-luvun versio, joka problematisoi epäasiallisen johtamisen kulttuuria Lauren Weisbergerin romaania enemmän. 

Muutenkin kirjassa on vahva sukupolvi- tai aikalaisromaanin tuntu. Luulen, että moni pystyy samaistumaan Jennan elämään ja mietteisiin,  niin työ- kuin siviiliasioissa.

Tiina Tuppurainen: Hänen valtansa alla
Karisto 2021 (Elisa Kirja äänikirja)
Kesto 4h 44min
Lukija Sanna Majuri 



Kommentit

  1. Kiitos kirjan esittelystä. Ihan on mennyt minulta ohi tämä kirja. Onko esikoiskirja? Kustantamo-teema lienee tässä se päällimmäinen aihe. Kuten sanot, kirjassa tuntuu olevan useitakin aiheita. kaikki ilmeisesti tässä ajassa kiinni olevia. Minun makuuni vähemmätkin aihealueet olisivat riittäneet, koska kirja lienee aika ohut päätellen tuosta äänikirjan kestosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teemoja on tosiaan aika monta. Media-alan kiusaamiskulttuuri on nostettu kärkeen useassa yhteydessä, mutta minusta tämä on ehkä enemmän kasvutarina/aikalaisromaani, joka sitoo eri teema yhteen.
      Kirjailijalta on käsittääkseni tullut ainakin kaksi kirjaa, romaani ja tietokirja, aikaisemmin. Mutta itse en ole niitä lukenut.

      Poista
  2. Voisin lukea enemmänkin romaaneja, jotka kuvaavat työelämää. Ei niitä liikaa ole. En kuitenkaan ole varma, luenko tätä, jos aiheiden käsittely jää niiden runsauden vuoksi pinnalliseksi. Kenties.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on sinänsä nopea- ja miellyttävälukuinen teos, joten suosittelen tutustumaan, jos yhtään kiinnostelee.

      Poista
  3. Esittelysi perusteella olen samaa mieltä, että teemoja on paljon. On myös jännää, kuinka paljon helpompaa ilmeisesti on kirjoittaa huonoista esimiehistä kuin hyvistä johtajista. Ehkäpä niin monella on jotain hampaankolossa ja ehkäpä sitä hyvää johtamista ei havaita ennen kuin sitä ei ole. Media-ala sinänsä on kiinnostava ympäristö ja sinne sijoittuvia teoksia on jonkin verran. Ehkäpä tämäkin tulee joskus luettua tai kuunneltua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, hyvä huomio Kirsi! Piti oikein pohtia, että missä teoksissa kuvattaisiin hyvää johtajuutta. Ensimmäiseksi mieleeni tuli Max Seeckin Uskollinen lukija ja Pahan verkko. Niissähän on hyvää johtajuutta, toisessa sekä huonoa, että vaikeuksien kautta voittoon -johtajuutta.
      Mutta kyllä, lisää hyviä johtajia henkilöhahmoihin!

      Poista
  4. Tällainen uutuus oli minultakin mennyt ihan ohi, joten kiitos esittelystä. Toimittajana aina kiinnostaa tietenkin omalle alalle sijoittuvat kuvaukset, joten jos tämä sattuu jossain vastaan, niin täytyypä tarttua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama homma, kyllä omaa alaa käsittelevät tai edes likeltä liippaavat teokset tuovat lukemiseen oman ekstramausteensa.

      Poista

Lähetä kommentti