Elina Jokinen: Säröjen kauneus - sisäisen tarinasi voima
Helmikuussa kirjoitin Elina Jokisen romaanista Päivä, jona Stella Julmala tuli hulluksi. Kirjan luettuani huomasin, että romaanin kanssa yhtä aikaa on ilmestynyt myös tietoteos Säröjen kauneus - sisäisen tarinasi voima. Ajatus teosparista, jossa tietoteos käsittelee samaa tematiikkaa kuin romaani, on jo lähtökohtaisesti loistava. Ne ajatukset ja kysymykset, jotka itselläni heräsivät romaania lukiessa, jatkuivat ja syventyivät tietokirjan parissa.
Jo kirjan kansikuvat kertovat, mistä on kyse. Romaanissa alkanut ajatus jatkuu tietoteoksessa. Voi kirjat lukea toki
myös toisin päin, mutta ainakin itse olen tyytyväinen siihen, että luin
teokset nimenomaan tässä järjestyksessä.
Vähän samantyyppisestä, itse piilotetun aarteen metsästyksestä, on kyse myös Säröjen kauneus -kirjassa. Jokinen johdattaa lukijan syntymyyttien ja sisäisten tarinoiden lähteille. Erilaisia elämäntaito-oppaita, joissa etsitään omaa kutsumusta ja sisäistä ääntä, on kirjoitettu pilvin pimein. Mutta en kyllä ainakaan muista kuulleeni aiemmin sellaisesta, jonka lähtökohta on sanoissa ja tarinoissa. Kirjassa puhutaan nykyään vallalla olevista suurista kertomuksista kuin myös niistä, joihin esi-isät ovat maailmankatsomuksensa nojanneet, ja jotka osin unohtuneina näkyvät meidän ajassamme pieninä, sanojen ja sanontojen kaltaisina vihjeinä.
Elina Jokinen on kirjallisuuden tohtori ja kirjoittamisen monialainen ammattilainen, joten on pelkästään luontevaa, että hän lähestyy aihetta nimenomaan sanojen, tarinoiden ja niiden salattujen merkitysten kautta.
Kirja houkuttelee pohtimaan, atvailemaan ja nauttimaan kielestä. Monessa suhteessa se on ilmaisultaan lähempänä kaunokirjallisuutta, ikään kuin lämmöllä kirjoitettu kirje lukijalle. Self help -oppaiden maailmassa kirjallinen tyyli on virkistävän poikkeava ja aidosti henkilökohtainen.
Luen parhaillaan Henrik Fexeuksen ja Catharina Enbladin Reload -teosta stressistä ja palautumisesta. Sen lähtökohta on auttaa ihmistä tekemään entistä enemmän. Vaikka keskiössä on palautuminen, kirjassa tähdätään tehokkuuteen. Mitä tehokkaammin palaudumme, sitä tehokkaammin pystymme tekemään kaikkia niitä asioita, joita haluammekin tehdä, eli pystymme suoriutumaan arjestamme. Lähtöajatus näkyy myös kirjan tekstissä, joka on tehty mahdollisimman nopeasti ja helposti sulatettavaksi ja ahmittavaksi "koska tiedämme, että olet hieman kiireinen".
Teos tarjoaa herkullisen vastaparin Jokisen kirjalle, joka houkuttelee hellävaroen nauttimaan sanojen voimasta ja etenemään kerros kerrokselta kohti omaa sisimpää. Jos Jokisen kirjassa etsitään leikin ja tarinoiden avulla niitä käpyjä, joiden piilopaikan olemme unohtaneet, nakkelevat Fexeus ja Enblad niitä vauhdilla suoraan kohti.
Kumpikaan lähestymistapa ei ole välttämättä toista parempi tai huonompi, mutta kirjaa valitessa tällaiset eroavaisuudet on hyvä tiedostaa ja miettiä, kumpi sopii itselle parhaiten tässä hetkessä.
Säröjen kauneudessa oppia ei kaadeta päähän ylhäältä alaspäin, vaan rinnalla kulkien. Lukiessa minulla oli tunne, että Jokinen sanoittaa monia sellaisia ajatuksia ja tuntemuksia, jotka minulla olivat jo valmiina olemassa, mutta eivät sanoiksi puettuina, valmiina ajatuksina. Tämä houkuttelee jatkamaan pohdintoja. Lopputulos Jokisen kirjassa onkin, että kannet suljettuaan mikään ei ole vielä lainkaan valmista. Pikemminkin päin vastoin. Matka on vasta alkanut. Tämä on oikeastaan aika huojentava ajatus, koska kuulun niihin suorituskeskeisiin ihmisiin, jotka kokevat painetta, elleivät ole heti elämäntaito-oppaan luettuaan jollakin tapaa valaistuneita. En nimittäin ole.
Säröjen kauneuteen tuleekin varmasti palattua vielä moneen kertaan, niin fyysisesti kuin ajatuksissa. Jotain kertoo sekin, että olen viimeisen viikon aikana liki päivittäin referoinut kirjan sisältöä puolisolleni, onpa aiheena sitten ollut työelämän stressi tai saunan rakentaminen.
Jotakin se kertoo Jokisen sanojen voimasta.
Elina Jokinen: Säröjen kauneus - Sisäisen tarinasi voima
Tuuma 2020
301s.
Vau, kuulostaa tosi lupaavalta! Nyt harmittaa vähän, että en poiminut kirjastosta tuota Päivä jona Stella Julmala tuli hulluksi -romaania.
VastaaPoistaSuosittelen ehdottomasti molempia ja tosiaan ehkä Stellaa alkajaisiksi, joten poimihan seuraavalla kerralla mukaan 😊
Poista