Kaisa Ikola, Minna Kulmala: Hullu luokka (osat 1-3)


Löytyykö muita, jotka viettivät lapsuutensa Hullu luokka -kirjasarjan parissa? Kaisa Ikolan (kaksi ensimmäistä osaa yhdessä Minna Kulmalan kanssa) kirjoittamat kirjat olivat lapsuudessani se kirjasarja, jota luin uudestaan ja uudestaan.

Nyt vasta sen oikein huomaankin. Kuunneltuani äänikirjoina sarjan kolme ensimmäistä osaa: Hullu luokka, Hullu luokka rakastuu ja Hukku luokka iskee jälleen, olen huomannut, että moni käyttämäni sanonta tai sanamuoto juontaakin juurensa näihin kirjoihin. 90-luvulla kirjoittamani päiväkirjamerkinnät ovat kielellisesti silkkaa Ikolaa ja yläasteella määrittelin luokkani henkilöt Hullujen luokkien keskeisten henkilöiden perusteella.

Kirjan keskiössä ovat ystävykset Anna, Miina ja Emilia sekä Loiva ja Herbert, joiden seurassa elämä ja koulunkäynti ei totta vie käy tylsäksi. Elämä on silkkaa sekoilua, ja siltähän se muistaakseni toisinaan tuntuikin tuossa iässä. Mikä tärkeämpää, yläasteikäisten elämä näytti mahdottoman hauskalta ja hohdokkaalta silloin, kun se itsellä siinteli vielä haaveissa ja siihen isoksi kasvamisen kaihoon nämä kirjat tarjosivat vastauksen.

Ilostuin kovasti, kun huomasin jokin aika sitten, että Hullu luokka -sarja julkaistiin uudelleen sekä e- että äänikirjoina. Luulen, että kaltaisiani nostalgikkoja on monta muutakin. Mutta entä nuorempi sukupolvi? 

Minun oli suorastaan pakko ottaa kirjat kuunteluun sen jälkeen, kun näin unta, jossa Loiva oli sensuroitu koko kirjasarjasta pois yhteiskunnallisesti epäkorrektien mielipiteiden vuoksi. Kun kerroin näkemästäni unesta IG-tililläni, kirjailija Kaisa Ikola itse kertoi, että Loivaa tosiaan piti hieman muokata ajanmukaisempaan muotoon. 

Epäkorrektiudestaan huolimatta Loiva on ehdottomasti suosikkihahmoni: vastustamaton yhdistelmä pahaa poikaa ja viattomuutta, aina vaikeuksiin joutuvaa hömelöä, mutta yllättävästi sivistynyttä nuorta miestä. Loivaan oikeastaan tiivistyy koko kirjasarjan ydin: hyväntahtoisuus ja hersyvä slapstick-komiikka. Ja se toimii edelleen.

Mutta onhan kirjoissa kieltämättä sellaistakin, mikä ei ole ikääntynyt arvokkaasti. Kyöstin, Siirin ja matematiikanopettaja Lentävän komeetan isokokoisuudesta revitty huumori ei naurata enää ollenkaan, vaikka tiedän hihitelleeni sille 90-luvulla. Kehopositiivisuuden lisäksi me too on muuttanut maailmaa peruuttamattomasti, eikä kaikki nuorison keskinäiseen flirttailuun ja seurusteluun liittyvät heitot enää olekaan aivan niin hauskoja. Saman ilmiön olen huomannut esimerkiksi katsoessani Frendien jaksoja uudelleen. Me emme enää naura samoille asioille kuin 1990-luvulla, ja se on hyvä asia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että tuona aikana tehty huumori olisi pahantahtoista. Minä pystyn katsomaan Frendit ja lukemaan Hullu luokka -kirjat oman aikansa kontekstissa, mutta olisi mukava tietää, kuinka nykynuoriso nämä kokee.

Tästä huolimatta olen viihtynyt Hullun luokan parissa yllättävän hyvin, ottaen huomioon, että omista yläasteajoistakin on aikaa jo yli kaksikymmentä vuotta. Hullut luokat ovat vieneet minut takaisin viattomuuden aikaan, jolloin kaikki oli mahdollista ja ”aikuisuus” alkamassa ihan jo kohta seiskaluokalta lähtien. Näinä epävarmuuden aikoina vanhojen suosikkien pariin palaaminen ja nauraminen onkin tuntunut erityisen lohdulliselta.

Onnistuneesta kuunteluelämyksestä kunnia kuuluu myös lukija Henna Mäki-Filppulalle, joka tavoittaa Ikolan ja Kulmalan hersyvän humoristisen kerronnan ytimen erinomaisesti.

Ps.Blogiarkistoja kaivellessa löysin kaksi merkintää vuodelta 2013, jolloin luin uudestaan kirjat Hullu luokka ei hellitä ja Jäitä hattuun, Hullu luokka ja 

Kaisa Ikola, Minna Kulmala: Hullu Luokka
Saga Egmont 2021 (Elisa kirjan äänikirja)
Kesto 1h 38min
Lukija Henna Mäki-Filppula

Kaisa Ikola, Minna Kulmala: Hullu Luokka rakastuu
Saga Egmont 2021 (Elisa Kirjan äänikirja)
Kesto 1h 58min
Lukija Henna Mäki-Filppula

Kaisa Ikola: Hullu luokka iskee jälleen
Saga Egmont 2021 (Elisa Kirjan äänikirja)
Kesto 2h 21min
Lukija Henna Mäki-Filppula

Kommentit

  1. Kiitos vinkistä! Hullu luokka -sarja oli aivan ihana!

    VastaaPoista
  2. Tykkäsin näistä lapsena ja etenkin Loiva herättelee (lämpimiä?) muistikuvia. Pitäisi testata miten uppoaisi näin aikuisena!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla. Loiva oli (on) minustakin ihana 😊

      Poista
  3. Mulla lähtee uudelle kierrokselle, oli tarkoitus lukea, mutta koska kuunteluaikaa on päivässä mulla enemmän kuin aikaa lukea lähtee kuunneltuna. Syy nopeutettuun aikatauluun on ettö kuulin tänään 8v:n huoneesta "... Hämehes on hälläpyörä..." ja selvisi että hän on osassa 3 menossa jo ja olisi kiva keskustella kirjoista ennen kuin hän vaihtaa toiseen sarjaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, mitä 8v on tykännyt kirjoista? Mietin, että tarjoaisinko kohta 10-vuotiaalle lukuun. Hänellä on tosin niin intensiivinen Soturikissat-vaihe menossa, että tähän hetkeen ei taida mahtua mitään muuta 😊

      Poista
  4. Voi video, moneen ja moneen kertaan on kyllä kaikki Hullut luokat luettu! Paljoa en kyllä sisällöistä enää muista, mutta hauskoja ne silloin olivat, varmaan just joskus 11-12-vuotiaana niitä luin ennen kuin menin itse yläasteelle. Mieleen on jäänyt se osa, jossa luokka pääsee pitämään radiokanavaa joksikin aikaa, se oli hulvatonta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla taitaa olla Hullu Luokka Eetterissä jopa ihan itselläni tallessa, sain sen muistaakseni lahjaksi. On luettu moneen kertaan!

      Poista
  5. Mulle nämä ei sano mitään, olen varmaan liian vanha, '83 lukion aloittaneena. Jäin miettimään niitä sanontoja mitä siitä sarjasta on jäänyt? Muistan niitä hokemia PPP ja Kallialan ymv tv-sarjoista. Itse en aikoinaan katsonut Kummelia, mutta kun tämän parisuhteeni toinen puolisko on lähestamperelaisena eli ylöjärveläisenä elänyt Kummeli-nuoruuden, olen hoksannut sen ansiosta miten moni tietämäni sanonta on lähtöisin Kummeleista vaikken tiennyt sitä, olen siis poiminut niitä muiden puheesta vahingossa. Ehkä tästä löytyy vastaavia 😁

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensimmäinen Hullu luokka lienee ilmestynyt joskus vuonna 1990 (ellen väärin muista) ja vaikka tapahtumat sijoittivat yläasteelle, tämä taisi olla ennen kaikkea esimurrosikäisten suosiossa.
      Olisi pitänyt ihan ottaa ylös niitä sanontoja kuunnellessa, niitä oli niin paljon (osasin kirjat ulkoa), mieleeni on jäänyt esimerkiksi yhden päähenkilön usein toistama Voi herttin tähären sun kanssas!

      Poista
  6. Luin nämä nyt e-kirjana uudelleen ja edelleen tykkäsin, muistui mieleen omat yläaste ajat yli 20-vuotta sitten. Nyt aikuisena olisi kiva kun tulisi vielä "Mitä kuuluu Hullu luokka" missä kerrottaisiin mitä kirjan päähenkilölle kuuluu aikuisena.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti