Blogistanian Kirjapalkinnot 2019: Amman äänetOn aika äänestää viime vuoden parhaista, sykähdyttävimmistä ja ihastuttavimmista kirjoista! Kirjabloggaajat antavat äänensä tänään 1. maaliskuuta ja tulokset julkistetaan 2.3.2020 klo 10. Virallinen palkitseminen ja kunniakirjojen ojentaminen tapahtuu tänä vuonna täällä Kuopiossa Kirjailijayhdistysten Talvipäivien avajaisissa 20.3.2020 klo 17 Kuopion Kaupunginkirjastolla. Lämpimästi tervetuloa tilaisuuteen!

Pitemmittä puheitta, tässä Amman äänet viime vuoden parhaille kirjoille.

Blogistanian Finlandia 2019 (äänestystä emännöi Amman lukuhetki)

3 pistettä: Mikko Kamula - Tuonela (Gummerus)


Kylläinen kerronta, mytologiset viittaukset, lukemattomat erilaiset tapahtumat ja juonenkäänteet tuovat teokseen suuren eepoksen tuntua. Suomalaisesta historiasta, mytologiasta, kansanperinteestä ja luonnosta kiinnostuneille kirja on nappivalinta.


2 pistettä: Elina Hirvonen - Punainen myrsky (WSOY)Elina Hirvosen kerronta on aina kaunista, mutta nyt hänen lauseissaan sai suorastaan liidellä. Niin kirkasta oli ilmaisu. Hirvonen kertoo pakolaispojan ja hänen äitinsä tarinan tavalla, joka (näin luulen) sanoittaa monen sodan jaloista paenneen ja heidän jälkeläistensä tuntoja, mutta johon pystyy samaistumaan täällä rauhan ja vaurauden keskelläkin varttunut. 


1 piste: JP Koskinen - Tulisiipi (Like)

 
Minulle Tulisiipi taisikin olla ennen kaikkea avaruuskirja, vaikka se voisi olla niin paljon muutakin: sotakirja, siirtolaisromaani, rakkaustarina,  kasvukertomus, lentounelma. Tällaisesta romaanista monenlaisen lukijan on helppo liikuttua, antaa eri kohtien tuntua sisimmässään. Tulisiivessä on Suuren Tarinan tuntua.Blogistanian Globalia 2019 (äänestystä emännöi Todella vaiheessa -blogi)

3 pistettä: Heather Morris - Auschwitzin tatuoija (Aula& Co)


Auschwitzin tatuoija, jos mikä, muistuttaa, että vaikka viha ja muut pelottavat voimat tuntuisivat vyöryvän ylitse, suurin voima kuitenkin on rakkaus.


2 pistettä: Indrek Hargla: Apteekkari Melchior ja Gotlannin piru (Into)


Keskiaikainen Tallinna kasvaa lukijan silmien eteen erittäin elävänä ja aistikkaana: melkein voi kuulla kärryjen kolinan kivikaduilla, ihmisten huudon ja naurunrömäkän, nähdä väkijoukkoja viihdyttävän narrin temppuilevan ja lasten juoksevan kujilla.


Blogistanian Kuopus 2019 (äänestystä emännöi Yöpöydän kirjat -blogi)

3 pistettä: Isabel Thomas, Marianna Madriz - Pieni opas suureen elämään. Stephen Hawking (Etana Editions)Kirja kuvaa helppotajuisesti paitsi nuoren tieteilijän uskomatonta taistelua parantumatonta sairautta vastaan myös hänen keskeisimpien teorioiden ja tieteellisten saavutustensa sisältöä. Niinpä kirja kasvaa pientä kokoaan merkittävästi suuremmaksi, aina maailmankaikkeutta syleileviin mittasuhteisiin saakka.

2 pistettä: Leena Virtanen, Salla Pelliccioni - Ellen! Taiteilija Ellen Thesleffin elämä ja villit värit (Teos)
Kuvitus on värikästä ja ilmaisuvoimaista, teksti puolestaan poimii päähenkilön keskeisimmät vaiheet sekä kuuluisimmat sitaatit. Kirja piirtää kokonaisuutena yhtä aikaa herkän ja piinkovan kuvan suuresta taiteilijasta.


Blogistanian Tieto 2019 (äänestystä isännöi Kirjamies -blogi)

3 pistettä: Viv Groskop - Älä heittäydy junan alle ja muita elämänoppeja venäläisistä klassikoista (Atena)


Kirjallisuus syntyy lopullisesti vuorovaikutuksessa ja tämäntyyppisessä kirjallisuudessa vuorovaikutus on moninkertaisesti makeimmillaan.

2 pistettä: Venla Pystynen, Linda-Maria Roine - Mercedes Bentso -  Ei koira muttei mieskään (Johnny Kniga)


Rujo tarina avaa lukijan eteen sen Suomen, mikä ei juuri näy keskiluokkaisen palkansaajan arjessa, juhlapuheista puhumattakaan. Tarinaa rytmittävät Mercedes Bentson lyriikat, jotka ovat jo lähtökohtaisesti tyrmääviä, mutta järkyttäviksi ne muuttuvat, kun tajuaa yhteyden artistin todellisiin kokemuksiin.

1 piste: Liisa Uusitalo-Arola - Uuvuksissa (Tuuma)Uusitalo-Arolan kirja on tuhti tietopaketti ja käsikirja tilanteeseen, kun vastaan tulee totaalinen stoppi.


PS. Jos luulette, että olen korrektiudessani tarkoituksella antanut ääneni eri kustantamoille, olette väärässä. Huomasin asian vasta lyötyäni äänet lukkoon ja kirjoitettuani postauksen valmiiksi. Hyvä näin!Kommentit

 1. Tuonela sai minulta 2p. Listaltasi löytyy tosi hyviä kirjoja, jotka olen lukenut.

  VastaaPoista
 2. Ei yhtään samaa, Groskopia odotan edelleen kirjastosta... Kiitos kaikesta Blogistanian hyväksi tekemästäsi työstä!

  VastaaPoista
 3. Kiinnostava lista! Upea kansi Tuonelassa, mutta vakuutan, että on mennyt täysin ohi. Punainen Myrsky olisi voinut olla minullakin...Kiitos emännöinnistä♥

  VastaaPoista
 4. 2 samaa Finlandiassa! Muista, kiitos lukuvinkeistä!

  VastaaPoista
 5. Kiitoksia äänistä! Globalian äänet poimittu.

  VastaaPoista
 6. Monia hyviä kirjoja on listoillasi. Useat näistä olen lukenut, vain Tulisiipi pääsi omalle listalleni. Ihana kun olet organisoinut tämän äänestyksen ja järjestät vielä Kuopion tilaisuudenkin.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti