Pieniä, suuria elämäkertoja: Ellen! ja Stephen HawkingOlemme lukeneet lasten kanssa kaksi lapsille suunnattua elämäkertaa, mutta molemmat ovat niin kauniita ja ihastuttavia teoksia, että hyvin voisi kuvitella kirjojen ilahduttavan aikuistakin vaikkapa joululahjana. 

Kuvitetut elämäkerrat ovat parhaimmillaan silloin, kun ne onnistuvat tiivistämään elämäntarinan hyvin ja toisaalta herättävät lukijassa innostusta, hämmästystä ja tuttuuden tunnetta yhtä aikaa.

Näissä kirjoissa esitellään kaksi pientä ihmistä, mutta suuria tekoja: taiteilija Ellen Thesleff sekä tieteilijä Stephen Hawking.Suomen supernaisia 2: Leena Virtanen, Sanna Pelliccioni: Ellen! Taiteilija Ellen Thesleffin elämä ja villit värit
Teos 2019.


Suomen supernaisia -sarja alkoi viime vuonna Minna Canthista kertovalla teoksella. Tällä kertaa vuorossa on yksi Pohjoismaiden merkittävimmistä kuvataiteilijoista, Ellen Thesleff. Kuvitettu elämäkerta kertoo Thessleffin elämästä lapsuudesta vanhuuteen saakka. Kirja kuvaa sitä, millaista oli olla (nais)taiteilija ja kuinka tinkimättömästi Ellen toteutti kutsumustaan.

Pelliccionin kuvitus vie niin Helsinkiin, Firenzeen kuin Muroleen mökillekin. Esitellyksi tulevat myös Ellenin kuuluisimmat teokset ja kuvitus mukailee kauniisti Ellenin tuotannon vaiheita ja tunnuspiirteitä. 

Kuvitus on värikästä ja ilmaisuvoimaista, teksti puolestaan poimii päähenkilön keskeisimmät vaiheet sekä kuuluisimmat sitaatit. Kirja piirtää kokonaisuutena yhtä aikaa herkän ja piinkovan kuvan suuresta taiteilijasta.
Osasin jo kirjasarjan ensimmäisen osan perusteella asettaa odotukset korkealle Ellenin suhteen, mutta seuraava teos yllätti totaalisesti.
Isabel Thomas, Marianna Madriz: Pieni opas suureen elämään. Stephen Hawking
Etana Editions 2019
63s.
Suomentanut Kirsikka Myllyrinne

Pieni opas suureen elämään kokoaa Stephen Hawkinin hämmästyttävän elämäntarinan ja saavutukset reiluun kuuteenkymmeneen sivuun. Tekstistä vastaa Isabel Thomas, ihastuttava kuvitus puolestaan on Marianna Madrizin käsialaa.

Kirja kuvaa helppotajuisesti paitsi nuoren tieteilijän uskomatonta taistelua parantumatonta sairautta vastaan myös hänen keskeisimpien teorioiden ja tieteellisten saavutustensa sisältöä. Niinpä kirja kasvaa pientä kokoaan merkittävästi suuremmaksi, aina maailmankaikkeutta syleileviin mittasuhteisiin saakka.

Kun aloimme lasten kanssa lukea kirjaa iltasatuna, oli se pakko lukea loppuun saakka, vaikka nukkumaanmenoaika tuli ja meni. Hawkingin ajattelu ja teesit herättivät pohtimaan ja keskustelemaan yhdessä. Toisaalta hänen henkilökohtainen elämänsä antaa oivallisen esimerkin sisusta ja periksiantamattomuudesta. Kirja oli niin innoittava, että perheemme matematiikkaorientoitunut tulevaisuuden toivo alkoi jo harkita tieteilijän uraa...

Itse ihastuin ennen kaikkea kauniiseen ja oivaltavaan kuvitukseen, joka tuki hyvin tekstiä ja toisaalta loi suuren tiedemiehen elämästä helposti lähestyttävän ja samaistuttavan kuvan.


Vahva suositus!

Kommentit

 1. Sekin on mielenkiintoista, että vuoden aikana ilmestyi Thesleffistä kolme teosta! Ehdottomasti luen tämän kolmannenkin, varsinkin, kun siinä tuntuu olevan enemmän taidehistoriaa kuin näissä kahdessa romaanissa (Kati Tervo, Pirkko Soininen), jotka keskittyvät enemmän taiteilijan yksityiselämän.

  VastaaPoista
 2. Mahtavia joululahjakirjavinkkejä! Varsinkin tuo Hawkingin elämäkerta kiinnostaa.

  Olen tullut vähän araksi lahjakirjojenostajaksi nyt kun lapsi on jo 10-vuotias ja hänellä on alkanut muodostua selkeästi oma, vahva maku. Meillä luetaan edelleen iltasadut ja lapsi lukee mielestäni itse harmittavan vähän. Mutta tämän nappaan nyt lahjalistalleni, kuulostaa siltä että myös ääneenlukija tulee nauttimaan tästä! /Mari

  VastaaPoista
 3. Oi, tuo Stephen Hawking kirja pitää hankkia kuopukselle, vaikka kyllä nuo naisista kertovat teoksetkin ovat mielenkiintoisia. Luulen vain, että meidän 8v myös haluaisi keskustella noista teeseistä ja Hawkingin sattuu jo muutenkin tietämään.

  VastaaPoista
 4. Kiva kun lapsille löytyy nykyään niin laidasta laitaan luettavaa! Siinä ohessa saa aikuinenkin kertausta vaikka Ellen Thesleffin elämästä :) Itse odottelen kirjaston jonossa sarjakuvaa Ellenistä, siinä tällaiselle lapsettomalle kevyttä kertausta.

  VastaaPoista
 5. Ai hitto, nää olisi kyllä molemmat mahtavia lahjoja joillekin pienille tyypeille. Tai kyllä mä itsekin nää haluaisin lukea. Onpa myös hienoa miten kartalla Thesleff on juuri nyt.

  VastaaPoista
 6. Ellen Thesleff on ollut upeasti pinnalla viime aikoina. Itse luin juuri Ellen T. sarjakuvan, jota kyllä suosittelen lämpimästi. Aivan huikea läpivalaisu Thesleffin taiteeseen ja siihen aikakauteen, mikä häntä innoitti. On tosi hienoa, että naistaiteilijoihin on nyt kiinnitetty enemmän huomiota ja näyttelyjen lisäksi heitä näkyy runsaasti myös kirjoissa.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti