Pekka Hiltunen: SyvyysPekka Hiltusen Studio-sarja jatkuu neljännessä osassa. Lontooseen sijoittuvan tarinan kolme ensimmäistä osaa ovat olleet jännittäviä ja koukuttavia, joten tartuin myös Syvyyteen innolla, tosin tällä kertaa äänikirjana.

Salaperäistä Studio-organisaatiota johtava Mari päättää auttaa Espanjasta pakenevia kaivostyöläisiä. Ylikansalliset yhtiöt pyörittävät kaivostoimintaa ihmisoikeuksista piittaamatta. Ilmapiiri Studiossa kuitenkin jännittyy. Yksi syy on Studioon tuleva Pikkuveli, johon Mari tuntuu luottavan järkkymättä. Vaikuttaa siltä, että kaivosyhtiöllä on jokin yhteys Marin menneisyyteen. Liaa Marin omavaltaisuus närkästyttää. Juuri kun Lia on tuntenut hänellä olevan Mariin aivan erityinen suhde, huomaa hän Marin salailevan asioita.

Pelastusoperaatio ei mene suunnitellusti. Espanjalainen palkkatappaja on ryhmän kannoilla ja tuntuu siltä, kuin joku vuotaisi tiedot siitä, missä pakolaisia milloinkin piilotellaan. 

Lialla on paineita myös töissä ja yksityiselämässä. Hän on hermostunut siitä, että lörpötteli Marista liikaa hänestä kiinnostuneelle Benjolle. Lian varsinainen työpaikka, Level-lehti on myös vaikeuksissa ja Studio alkaa selvitellä myös populistipolitiikkojen taustavoimia.

Syvyydessä on paljon aiemmista osista tuttuja elementtejä. Ajankohtaisuus ja yhteiskunnallisuus ovat vahvasti läsnä. Lontoo, ulkosuomalaisuus ja kansainvälinen rikollisuus muodostavat kiinnostavan ja toimivan yhdistelmän. 

Toisaalta romaanissa on jonkin verran välikirjan tuntua. Marin menneisyyden verhoa raotetaan voimakkaasti ja tarinan jatkolle rakennetaan uusia perustuspuita. En ehkä lähtisi lukemaan Syvyyttä tutustumatta ensi edeltäviin osiin.

Satu Paavola hoitaa äänikirjan lukijana urakkansa mallikkaasti. Harmittelin kuitenkin vähän sitä, että tulin valinneeksi luettavaksi äänikirjan. Hiltusen kieli on nimittäin trillerigenressä poikkeuksellisen kaunista, mutta äänikirjassa moinen hienous menee aina osittain ohi. Siksipä Syvyys ei aivan saanut minua pauloihinsa. Siitä huolimatta on helppo todeta, että Hiltunen tarjoilee tyylikästä, toiminnallista kerrontaa.

Miltähän Studion tulevaisuus tuokaan tullessaan?

Pekka Hiltunen: Syvyys
WSOY 2019 (Elisa Kirjan äänikirja)
10h18min
Lukija Satu PaavolaKommentit

  1. Muistan kun katselin kataloogeja keväällä ja huomasin kyllä tämän. Nyt olin jo unohtanut koko kirjan. Pidin tosi paljon noista kolmesta edellisestä Studio-sarjan kirjasta, joten tämänkin haluan ehdottomasti lukea. Eli kiitos muistutuksesta.

    VastaaPoista
  2. Ole hyvä! Toivottavasti edellisten Studion osien fanit tosiaan löytävät myös tämän romaanin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti