Suomen luonto. Tunnistusopas (Lasse J. Laine)


Tätä tietokirjaa olen odottanut eniten tänä talvena/keväänä. Lasse J. Laine on tehnyt komean tiiliskiven (mutta ei luotaantyöntävää järkälettä), joka esittelee kauniilla kuvilla ja tiiviillä teksteillä 800 suomalaisen luonnon keskeistä lajia. Edustettuna ovat niin kasvit, eläimet, linnut, sienet, kalat kuin hyönteisetkin. Tunnistaminen on kuvien avulla helppoa ja tavallisten kuvien lisäksi esimerkiksi eläinten tunnistamista helpottamaan on kuvattu myös jälkiä ja jätöksiä (!). Levinneisyys- kukkimis,- pesimis- ym. tuikitarpeelliset tiedot löytyvät niin ikään tekstien lopusta. Viimeisiltä sivuilta löytyy asiasanahakemisto niin suomen- kuin latinankielisilläkin termeillä.

Kirjan sisältö on jaettu hauskasti eri elinympäristöjen mukaan: taajamaan, metsään, niittyyn vesistöön, suohon ja tunturiin. Aluksi tämä hämmensi, kunnes oivalsin, että jaottelu tukee havainnointia ja houkuttelee tutkimaan lisää. Jos olen kirjan avulla juuri tunnistanut ahosuikerosammaleen, tulee ehkä mieleeni samalla vilkaista ympärilleni, jos jossakin näkyisi myös haavankeltajäkälää tai pulkkosieniä.

Laine kertoo esipuheessaan toiveekseen, että kirja herättäisi jokaisessa meissä asuvan luontoihmisen. Se on hieno toive ja hyvin osuvakin sellainen. Olen jo muutaman vuoden ajan harmitellut sitä, että ala-asteen biologian opetukset ovat painuneet käytönpuutteessa unholaan. On ärsyttävää, kun ei tunnista pihan linnuista juuri talitinttejä ja variksia eksoottisempia otuksia. Ja kuitenkin tietää, että joskus olen nämä osannut! Kunhan kevät koittaa, aion paikkailla aukkoja nuuskimalla lähiympäristöä Suomen luonto -kourissani. Ja tosiaan, vaikkei teos mitään taskumallia olekaan, ei se kuitenkaan ole liian suuri retkelle mukaan otettavaksi.

Kevättä tämä kirja odottelee sohvapöydällä. Aina aika ajoin kirjaan on mukava tarttua. Joskus jotain uutta oppiakseen, mutta yhtä lailla kuvien vuoksi. Laineen kuvat ovat kauneuden ohella korkeatasoisia, joten hyödyn lisäksi kirjasta saa myös silkkaa iloa silmille.

Lasse J. Laine: Suomen luonto. Tunnistusopas.
Otava 2013.
447s.

Kommentit

  1. Eikä kuin ihana! Miksi minulla ei ole jo tätä? Laitan heti listalle, kiitos. <3

    VastaaPoista
  2. Meillä onkin yksi aiemmin ilmestynyt Laineen luonto-opas kotosalla, ja sitä on luettu lasten kanssa hirmuisesti! Tällainen tietokirja on siis mainio lahjaidea myös lapsille (itse asiassa lapsemme saikin Laineen luonto-oppaan lahjaksi kummeiltaan, tänä jouluna lasten paketista puolestaan paljastui laadukkaalta vaikuttava Suuri suomalainen luonto-opas, Otavan kustantama sekin).

    VastaaPoista

Lähetä kommentti