Savonia-palkintoehdokkaat 2013


Terveisiä Kirjakantin avajaisista! Kuopion kaupunginkirjastossa pidetty avajaistilaisuus sisälsi upeita äänirunoesityksiä, Snellman-Instituutin johtaja Soili Meklinin avajaissanat, Vuoden Irjan ja Antin palkitsemisen ja Savonia-palkintoehdokkaiden nimeämisen.

Vuoden Irjaksi ja Antiksi valitaan rohkeita sanankäyttäjiä. Vuoden Irja on ihmisoikeuksiin erikoistunut lakimies Kristiina Kouros ja vuoden Antti lastenpsykiatrian erikoislääkäri ja lääketieteen tohtori Jari Sinkkonen. Molemmat ovat aktiivisia ja yhteiskunnallisesti merkittäviä keskustelijoita omalla alallaan.

Savonia-palkinto (10000 euroa) myönnetään Aapelin päivänä 2.1. parhaalle savolaiselle kaunokirjalliselle teokselle. Tämänvuotinen ehdokaskavalkadi on jälleen korkeatasoinen ja monipuolinen: mukana on yksi Finlandia-ehdokas, Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokas, kaksi esikoiskirjailijaa, yksi nuortenkirja... Pitemmittä puheitta, ehdokkaat aakkosjärjestyksessä:

Pirjo Hassinen: Popula (Otava)
Raadin perustelut: Teos ottaa kantaa moniin tämän päivän ongelmiin, työttömyyteen ja ihmissuhteiden vaikeuteen sekä siihen, miten helposti tarpeettomiksi ja syrjäytyneiksi itsensä tuntevat ihmiset ajautuvat rasismin ja oikeistopopulismin verkkoon.

Asko Jaakonaho: Onnemme tiellä (Otava)
Raadin perustelut: Esikoiskirjailijan puhutteleva romaani Savon poliittisen historian synkimpiin kuuluvasta tapahtumasta, Onni Happosen murhasta, siinä hengessä kun aikalaiset sen kokevat.

Sirpa Kähkönen: Hietakehto (Otava)
Raadin perustelut: Teos kuvaa taitavasti lapsia, lasten sielunelämää ja sitä, miten sota vaikuttaa sekä lapsiin että aikuisiin Kuopiossa.

Tuija Lehtinen: Pesää! (Otava)
Raadin perustelut: Novellikokoelma on täynnä humoristisia tilanteita, rakkautta ja pettymyksiä mutta myös rohkaisevia tarinoita nuorille nuorten omalla kielellä.

Saija Nissinen: Sitomisen taito (Atena)
Raadin perustelut: Kuopiolaisen esikoiskirjailija kokoelma erikoisia ja outojakin novelleja, joista monen loppu jää avoimeksi ja lukijaa askarruttavaksi.

Markku Rönkkö: Metsänpoika (Like)
Raadin perustelut: Synkkä tulevaisuudenkuva niistä seuraamuksista, joita luonnonraiskaaminen aiheuttaa luonnolle ja ihmisyhteisölle.


Pirjo Hassinen on syntynyt ja kasvanut Kuopiossa, josta muutti 19-vuotiaana opiskelemaan Jyväskylään. Asko Jaakonahon juuret taas ovat Pohjois-Karjalassa, mutta kirjan tapahtumat sijoittuvat Etelä-Savoon, Heinävedelle. Sirpa Kähkönen on syntyjään kuopiolainen ja hänen romaaninsa sijoittuvat Kuopioon. Tuija Lehtinen on syntynyt Helsingissä, mutta muutti 5-vuotiaana Kuopioon, jossa eli lapsuus- ja nuoruusvuotensa. Saija Nissinen on myös pohjoiskarjalainen, mutta on asunut Kuopiossa jo 15 vuotta. Markku Rönkkö taas on syntynyt Iisalmessa, hänen siteensä Ylä-Savoon ovat edelleen vahvat.

Palkintoraati luki kaikkiaan 67 vuoden 2012 aikana ilmestynyttä teosta. Raatiin kuuluivat:  puheenjohtajana apulaisrehtori Jaakko Kosunen, varapuheenjohtajana fil.maist. Annukka Airaksinen sekä jäseninä suunnittelija Elina Itkonen, voimistelunopettaja Matti Karttunen, toimittaja Seppo Kononen, viestintäpäällikkö Varpu Puskala, farmaseutti Outi Turunenja rehtori Alpo Virtanen. Sihteerinä toimii Anja Niskanen.

Savonia-ehdokkaita pääsee kuulemaan huomenna kaupunginkirjastolla kello 12. Viikonloppu on täynnä myös muuta mielenkiintoista ohjelmaa. Tärppeinä mainittakoon Tuomari Nurmion haastattelu ja konsertti lauantai-iltana Peräniemen kasinolla ja sunnuntaina Korttelimuseolla luettavat Minna Canthin novellit klo 11.25.Täydellinen ohjelma on luettavissa täällä.

Kipin kapin kaikki kynnelle kykenevät Sanan ja Soinnin äärelle!

Kommentit