Sanoja ja sointia Kirjakantissa 23.-25.11.On se aika vuodesta, jolloin on aika esittää kutsu perinteikkääseen Kirjakantti- tapahtumaan Kuopioon! Kirjoittajat ja lukijat kokoontuvat yhteen 23.-25.11. ja tällä kertaa teemana on Sana ja sointi.

"Parhaimmillaan sanat soivat tekstissä siten, että niitä voi maistella ja pyöritellä kielellä uudestaan ja uudestaan.", luonnehtii Snellman-instituutin johtaja Soili Meklin tapahtuman tämänvuotista painotusta. Snellman-insituutti on ensimmäistä kertaa vetovastuussa tapahtuman järjestämisestä. Mukana ovat edelleen Pohjois-Savon kirjallinen yhdistys Vestäjät ja Pohjois-Savon taidetoimikunta.

Monipuolinen ohjelma tasapainottelee sujuvasti sanataiteen ja soinnin välillä. Ohjelmasta voi jokainen mielenkiintonsa mukaan poimia niin romaanikirjallisuutta, runoutta kuin lyriikkaakiin. Täydellinen ohjelma löytyy täältä, mutta alla muutama tärppi kiinnostuneille:

Tapahtuman avajaisissa perjantaina 23.11. julkaistaan tämän vuoden Savonia -palkintoehdokkaat sekä rohkeat sanankäyttäjät Vuoden Irja ja Antti kello 16 alkaen. Avajaiset ovat kaikille avoimet ja järjestetään Kaupunginkirjastolla osoitteessa Maaherrankatu 12.

Lauantaina samassa paikassa on Savonia -ehdokkaat kertovat kirjoistaan klo 12 alkaen. Tätä ennen, klo 11.30 viime vuonna Savonia -palkinnon saanut Marko Kilpi (Elävien kirjoihin) kertoo, mitä palkinnon saamisen jälkeen on tapahtunut. Kirjastoon tosin kannattaa suunnata jo kello kymmenen aikoihin, jolloin pohjoissavolaiset kirjoittajat pääsevät ääneen. Lauantaina kello 14.30 Cafe Valkeassa (Kauppakeskus Minna, Haapaniemenkatu 18) esiintyy yleisön toivoma kirjavieras Virpi Hämeen-Anttila.

Sanojen sointia on luvassa jo perjantai-iltana ravintola King's Crownissa (Kuninkaankatu 22) runojamien muodossa. Lauantai-iltana taas ihanalla Peräniemen kasinolla (Väinölänniemi 96) ihana Tuomari Nurmio kertoo sanoitustensa taustoista kello 20 alkaen ja hänen soolokonsertistaan pääsee nauttimaan samassa paikassa kello 22 lähtien.

Sunnuntaina Musiikkikeskuksessa esitetään rakastettuja klassikkoja ja tuoreita sävellyksiä Suomalaisen laulun konsertissa kello 15. Sitä ennen konserttisalin lämpiössä pidetään Runosta lauluksi -keskustelu, jossa konsertissa esitettävien uusien laulujen tekijät kertovat teoksistaan.

Vielä on mainittava Nuoren Voiman Liiton Novelli palaa! -kiertue, joka saapuu Kuopioon Kirjakantin ajaksi. Sen tiimoilta järjestetään lauantaina ja sunnuntaina novellipaneeli, novelliprosak ja novelliklinikka.

Lapsille ja aikuisille on lisäksi perjantaina ja lauantaina kirjastolla tarjolla tarinatori. Siellä voi kuulla oman kertomuksen, tuttavan tarinan tai yllättyä sattuman kautta.

***

Monipuolista, kiinnostavaa ja innostavaa ohjelmaa on siis luvassa. Itse pyrin osallistumaan tapahtumiin oman ehtimiseni mukaan ja luonnollisesti raportoin näkemästäni ja kuulemastani myös täällä. Kaikista parasta kuitenkin tietysti olisi, mikäli tulisit paikan päälle itse: Kirjakantti on lämminhenkinen tapahtuma, missä lukijat ja kirjoittajat ovat toisiaan lähellä.

Joten sanan ja soinnin ystävät läheltä ja kaakoo, tulukee tulukee! Tervetulloo!

Kommentit