Ian Wright: Erikoiset kartat. 100 tapaa nähdä maailma uudella tavalla


Kartta on voimakas visuaalinen väline: yhdellä silmäyksellä se antaa vahvan viestin ja tulkintaohjeen käsittelyssä olevasta asiasta. Kun ajattelet maapalloa, sen eri alueita tai maita, todennäköisesti mielessäsi vilahtaa jokin karttakirjan sivu tai karttapallon kolkka, jonka olet joskus nähnyt. Karttojen merkittävyydestä viestinnän välineenä ja ajattelun muokkaajana kertoo jotain esimerkiksi se, että Venäjän suosituin hakupalvelu Yandex muutti syksyllä karttanäkymäänsä häivyttäen valtioiden rajat liki olemattomiin. Sattumaako? Silkkaa graafista uudistumisen halua? 

Ian Wright ylläpitää verkossa suosittua kartta-aiheista Brilliant Maps -blogia ja sivustoa, jossa hän julkaisee muiden karttaintoilijoiden luomia karttoja eri teemoihin liittyen. Kaikista julkaistuista kartoista on päätynyt tähän kirjaan sata. Teemoittain jaotelluissa kartoissa on tuttuja aiheita, kuten vaikkapa "Hämmästyttävä lasku syntyvyydessä 1970-2015 välillä" -kartta, joka esittää kahdella maailmankartalla syntyvyydessä tapahtuneen laskun. On myös omituisia karttoja, kuten "Yhdysvaltojen osavaltiot väkilukuvaltaan sanankokoisilla Euroopan alueilla" tai "Chile on älyttömän pitkä maa", jossa havaitaan Chilen olevan (4270 kilometriä) käytännössä koko Euroopan pituinen.


Kirjasta löytyy niin ikään kartta viikinkien sotaretkistä ja asuttamista alueista tai vaikkapa töpseleiden ja pistorasioiden maailmankartta. Voidaan kai todeta, että melkeinpä mitä vaan voi esittää karttamuodossa. Entä mitä kertoo se (vai kertooko mitään), mikä on kussakin maassa haetuin sana englanninkielisessä Wikipediassa? Pohjoismaissa ja useassa Länsi-Euroopan maassa kyseinen sana on world. Yhdysvalloissa taas war ja Venäjällä Soviet. Iso-Britanniassa Ireland ja Irlannissa state. Kiinassa dynasty, Pohjois-Koreassa south ja Etelä-Koreassa north.


Esipuheessaan Wright kertoo, millaista palautetta hänen karttasivustonsa on saanut. Vaikka yleisesti ottaen kartat ovat hupia ja ajanvietettä, ovat jotkut aiheet poliittisesti herkkiä. Esimerkiksi Donald Trumpin presidentinvaalien voiton jälkeen sekä Trumpin että Hillary Clintonin kannattajat ottivat tietyt Wrightin julkaisemat kartat oman agendansa välikappaleiksi. Vastaavasti Euroopassa äärioikeistolaiset piirit ovat jakaneet taajaan kirjastakin löytyvää "Toiseksi suurimmat kansallisuusryhmät Euroopan maissa" -karttaa, sillä useassa maassa toiseksi suurin kansallisuusryhmä tulee islamilaisesta maailmasta. Toisaalta, Wright muistuttaa, tästä huolimatta suurimmassa osassa maista muslimiväestön osuus koko väestöstä on hyvin pieni, mutta kartta saattaa antaa aivan erilaisen mielikuvan. Kartantekijä on tehnyt aina valintoja katsojan puolesta, se on hyvä pitää mielessä. 





Erikoiset kartat on mielenkiintoinen ja hauskakin teos, jonka lukee helposti yhdeltä istumalta. Kartat ovat näyttäviä ja osa myös yllättäviäkin ajatuksia herättäviä. Esimerkiksi kahden ylläolevan kartan äärelle tuli jumiuduttua hetkeksi jos toiseksikin. Kirjan vahvuus on se, että se sopii erinomaisesti monen ikäiselle lukijalle. Visuaaliset ja värikkäät kartat kiinnostavat nuorempaakin lukijaa ja tuovat samalla tietoa helposti omaksuttavassa muodossa. Itse ajattelin tarjotella kirjaa luettavaksi ainakin kaikista erikoisista faktoista kiinnostuneelle teini-ikäiselle.

Torille!


Ian Wright: Erikoiset kartat. 100 tapaa nähdä maailma uudella tavalla.
(Brilliant Maps 2019)
Karttakeskus 2022
Kuvitus Infographic.ly
Suomennos Paula Erkintalo



Kommentit

  1. Onpas kyllä hauska idea tällä kirjalla! Heavy metal -kartta osoittaa maamme väestön hyvää makua erinomaisesti. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ei yhtään hävetä erottua tässä joukosta 😄

      Poista
  2. Tämä kuulostaa todella kiinnostavalta! Ylipäätään kartat kiinnostavat minua paljon, joten tämä voisi olla hyvää luettavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen! Tämä on toisaalta sellainen nopea ja kepeä teos, mutta toisaalta karttoja voisi tutkia vaikka kuinka kauan!

      Poista
  3. No on tosiaan erikoinen kirja ja erikoisia ovat kartatkin. Kun näin otsikon, en todellakaan osannut arvata mitä kaikkea jutussa tulee vastaan 😃

    VastaaPoista

Lähetä kommentti