Marja-Leena Lempinen: Kaivosten kaupunki
Äskettäin ilmestynyt Kaivosten kaupunki on jatkoa viime vuonna ilmestyneelle Marja-Leena Lempisen Naisten taivas -romaanille. Kirja jatkaa edellisestä osasta tutuiksi tulleiden, Suomesta Kanadaan 1920-luvulla siirtolaisiksi lähteneiden, naisten tarinaa.
Siinä missä Naisten taivaassa elettiin iloista 20-lukua suurkaupunki Torontossa, ovat nyt tunnelmat kovasti toisenlaiset. Pörssi on romahtanut ja moni työtä tekevä on jäänyt tyhjän päälle. Nälkä, köyhyys ja kodittomuus yleistyvät. Hieman parempi tilanne on kaukana pohjoisessa kaivoskaupungeissa, sillä kaivoksissa riittää edelleen työtä. Sinne saapuu myös kirjan päähenkilö Jenny. Jennyn ystävä Hanna emännöi omaa pientä maatilaa yhdessä miehensä kanssa, mutta Jennyn unelmat ovat toisenlaiset. Onneksi työpaikka löytyy poorttihaussista, osuuskunnan täysihoitolasta, jota Jenny pääsee emännöimään. Suuren huushollin pyörittäminen ja kaivosmiesten ruokkiminen kolme kertaa päivässä on raskasta työtä, mutta toisaalta palkasta jää mukavasti säästöön ja vielä koti-Suomeenkin lähetettäväksi. Jenny kuuluu onnekkaisiin.
Timminsin suomalaisyhteisö on tiivis, mutta ilmapiiri rakoilee: kommunistien ja maltillisempien siirtolaisten välit kiristyvät. Kun talouskurimus syvenee, hinnat kallistuvat, siirtolaisia katsotaan nenän vartta pitkin ja entistä useampi jää kokonaan ilman työtä, alkaa monesta suomalaisesta tuntua houkuttelevalta ajatukselta lähteä Neuvosto-Karjalaan rakentamaan työläisten valtakuntaa.
Taisin alun perin lukea ensimmäistä kertaa Kulttuuri kukoistaa -blogista "normicoresta", tavallisuuden korostuksesta ainaisen yksilöllisyyden tavoittelun sijaan. (Silloin Arja tosin kirjoitti toisen Marja-Leenan, Tiaisen, romaanista). Termi oli minusta mainio ja sopii hyvin kuvaamaan myös näitä Marja-Leena Lempisen historiallisia romaaneja. Vaikka Kaivosten kaupungista ei tapahtumia tai suuria tunteitakaan puutu, on kerronnan sävy arkinen, tasainen ja toteava. Romantiikan kaipuuseen Kaivosten kaipuu ei ole täsmälääke, mutta onpa verrattoman mielenkiintoista lukea, kuinka näppärästi Jenny järjestää suuren täysihoitolan asiat, valmistaa ruuat, pesee astiat ja kouluttaa apulaisensa. Miesasiatkin tulevat käsitellyiksi, mutta Jennyn elämä ei pyöri pelkästään naimisiinmenon ympärillä. Samanlaista toimennaisten kuvausta löytyy muuten yllin kyllin myös Enni Mustosen supersuositusta Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjasta. Joten jos pidät Mustosista, saatat hyvinkin pitää myös näistä kirjoista!
Vaikka Kaivosten kaupunki sijoittuu liki sadan vuoden takaiseen aikaan, ja maailma on siitä paljon muuttunut, on kirjasta tunnistettavissa myös ajankohtaisia sävyjä. Viestit kulkevat Kanadan, Suomen ja Venäjän välillä, vaikkakin nykypäivää hitaammin. Levottomat ajat ja niiden aiheuttama huoli tuntuu kaikkialla, vähän erilaisena vain. Kerronta on kuitenkin toiveikasta: nyt eletään tällaista aikaa, sen kun sinnittelee läpi, seuraa taas parempi aika. Ystävien tuki ja yhteistyö kannattelee vaikeinakin hetkinä. Tällainen realistisen optimistinen asenne puhuttelee 2020-luvun lukijaa.
Toivottavasti saamme pian seurata Jennyn elämän etenemistä suuressa maailmassa!
Marja-Leena Lempinen: Kaivosten kaupunki
Icasos 2022
260s.
Odotan tämän sarjan lukemista kyllä mielenkiinnolla! Olen varannut Naisten taivaan jo alkukesästä kirjastosta mutta jäädyttänyt sitä pitkään, kun en olisi ehtinyt lukemaan. Ehkä nyt annan sen vuodenvaihteessa saapua kirjahyllyyni 😃 Tuolle arkiselle kerronnalle on aina välillä paikkansa. Saman tyylinen oli juuri kuuntelemani Silja-Elisa Laitosen Valinta, joka kertoi rintamalotasta.
VastaaPoista