Anna Jansson: Varjo kannoillasiOlen viime vuosina lukenut dekkareita aika vähän ja tarkasti valikoiden. Erityisesti ruotsalaiset dekkarit olen useimmiten kiertänyt. Jossakin vaiheessa tuntui siltä, että rikoskirjallisuus muuttui vain raaemmaksi ja raaemmaksi, tai voihan olla niin, että minusta on tullut herkempi. Joka tapauksessa, silloin kun luen dekkaria, tartun yleensä genren leppoisampaan osastoon.

Nyt käteen sattui kuitenkin ruotsalainen dekkari. Anna Janssonilta olen lukenut vain yhden kirjan vuosia sitten ja senkin etupäässä Gotlannin kuvauksen takia. Haudan takaa -romaanista en enää muista paljoakaan, mutta mieleen jäi positiivinen mielikuva.

Uutuusromaani Varjo kannoillasi on toinen osa Janssonin uutta Kristoffer Bark -sarjaa. Vaikka en ollutkaan ykkösosaa lukenut, ei se häirinnyt lukukokemusta ollenkaan. Kirjailija syötti luontevasti tarinan lomassa tarvittavat tiedot edellisen osan tapahtumista ja Barkin henkilöhistoriasta. 

Komisario Barkilla on takanaan vaikea menneisyys (kuinkas muuten, kun nordic noirista on kyse). Toipuessaan tapahtumista hänet on siirretty hoitamaan ns. kylmien tapausten tutkintaa. Toisin sanottuna Bark availee ratkaisemattomaksi jääneiden tapauksien tutkintaa ja yrittää löytää niihin uusia johtolankoja. Tämän vuoksi hän saa pöydälleen kymmenen vuoden takaisen järkyttävän tapauksen, jossa nuori nainen murhattiin piinaavan julmalla tavalla (kuinkas muuten, kun nordic noirista on kyse). 

Barkin tiimiin hänen alaisiksiin on kasattu laitoksen hankalimmat tapaukset. Yksi heistä on Sara Bredow, jota Bark ei ole edes nähnyt koskaan. Sara nimittäin on pitkällä sairauslomalla vakavan työuupumuksen vuoksi. Mitä kummaa työpaikalla on tapahtunut, kun Sara on palanut niin pahasti loppuun? Ja entä mitä kummaa hänen elämässään tapahtuu nyt?

Sara on varma, että häntä ja hänen perhettään vainotaan. Laskuja häviää, joku tehtailee lastensuojeluilmoituksia perheestä ja soittelee Saralle puheluja mitään sanomatta tai vanhaa, karmivaa lastenlaulua hyräillen. Kun Saran ympärillä alkaa tapahtua kummallisia kuolemantapauksia, alkavat poliisitkin ottaa hänen huolensa tosissaan. Mutta onko jo liian myöhäistä? Kuka Saraa vainoaa, onko se joku hänen lähipiiristään?

Varjo kannoillasi on takuuvarmaa ja viihdyttävää luettavaa. Kirja imaisi mukaansa heti ensisivuilta lähtien. Loppu piti suorastaan ahmia, koska halusin tietää loppuratkaisun. Kerronta vei eteenpäin, antoi vihjeitä ja jätti sopivasti aukkoja. Tosin paikoitellen kerronnassa ja dialogissa oli toistoa ja kömpelyyksiä, mikä selittynee ihan puhtaasti kiireellä ja viimesilauksen puutteella. Joka tapauksessa tarinaa oli sen karmaisevuudesta huolimatta miellyttävä lukea.

Siitä huolimatta tiedän, että en jaksaisi kovinkaan montaa tällaista teosta lukea. Kerran kesässä on todennäköisesti ihan sopiva määrä. Ymmärrän hyvin, miksi ruotsalaiset dekkarit ovat niin suosittuja, sillä kaava on selkeä ja toimiva samaan tapaan kuin ruotsalaisessa popissakin. Dekkari on tuote ja sellaisenaan toimiva kokonaisuus. Mutta mitään uutta Varjo kannoillasi ei kuitenkaan lajityyppiin tuo.

Eikä kaikkien kirjojen tarvitsekaan tuoda. Viihdyin erinomaisesti kirjan parissa murhaajaa arvuutellen ja joskus se riittää aivan hyvin. Kristoffer Barkin matkaan tulee ehkä hypättyä joskus uudestaankin. 

 Anna Jansson: Varjo kannoillasi (Skuggan bakom dig 2020)

Gummerus 2022

Suomentaja Sirkka-Liisa Sjöblom

427s.


Kommentit

 1. Hei, näissä käännösromaaneiden arvioissa oli kiva, jos mainitsisit myös kirjan suomentajan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei anonyymi! Merkkaan suomentajan postauksen loppuun muiden kirjan tietojen joukkoon.
   Kahdesta viimeisestä postauksesta suomentajatieto oli kuitenkin jostain syystä päässyt tippumaan. Kiitos tarkkasilmäisyydestä!

   Poista

Lähetä kommentti