Tykkää työstä: työhyvinvoinnin psykologiset perusteet
Aloitin opintovapaani viime kuussa ja jo muutaman viikon perusteella voin sanoa, että opiskelu maistuu hyvältä pitkän tauon jälkeen! Jokin aika sitten kyselin varovasti Instagramin puolella, kiinnostaisiko ketään lukea kirjavinkkejä myös opiskeluuni liittyvistä kirjoista. Minulle näytettiin vihreää valoa, joten ajattelin silloin tällöin mahdollisuuksien mukaan tuoda tänne kiinnostavia opiskelukirjoja, joiden voisin kuvitella kiinnostavan myös muita. Tiedän, että siellä lukijoiden joukossa on monen alan ihmisiä!
Anne Mäkikankaan, Saija Maunon ja Taru Feldtin toimittama Tykkää työstä: Työhyvinvoinnin psykologiset perusteet tarjoaa monimuotoisen tilannekuvan siitä, mitä psykologisessa tutkimuksessa tiedetään ja ajatellaan työhyvinvoinnista. Teos on uusittu versio Työ leipälajina -kirjasta, mikä mainittakoon, jos on jollekin entuudestaan tuttu.
Kirja koostuu artikkeleista, joiden kirjoittajat edustavat monipuolisesti työpsykologian tutkimuksen eri osa-alueita. Esitellyksi tulee niin työhyvinvoinnin erilaiset teoriat, työuupumuksen syntymekanismit ja -seuraukset, työhyvinvoinnin ja työn imun mahdollistajat, kuin työterveyshuollon ja työpsykologin tehtävät nyt ja tulevaisuudessa.
Jos työhyvinvointi kiinnostaa konkretian tasolla, löytyy markkinoilta paljon yleistajuisia, työntekijöille suunnattuja teoksia aiheesta. Tykkää työstä on suunnattu selkeämmin HR-ammattilaisille ja esimiestehtävissä tai työterveyshuollossa työskenteleville. Huomio kiinnittyy pikemminkin tieteelliseen tutkimukseen kuin konkreettisiin hyvinvointivinkkeihin.
Toisaalta teos tarjoaa mielenkiintoisen kurkistusikkunan aiheesta kiinnostuneille. Noin 250 sivuun on saatu mahdutettua (käsittääkseni) varsin kattavasti työhyvinvointiin liittyvän tutkimuksen keskeisimmät asiat. Jos siis haluaa muutaman illan luvulla päästä tutkimuksenalasta paremmin perille ja jatkaa halutessaan kirjallisuusviitteiden kautta syvemmälle aihepiiriin, siihen tämä teos sopii mainiosti. Samoin kaltaiselleni opiskelijalle kirja tarjoaa tuhdin paketin perustietoa kompaktissa paketissa.
Kirjoittaessani viime päivinä esseetä, olen miettinyt työhyvinvoinnin teemaa paljonkin: millaisia kokemuksia minulla siitä itselläni on, mitä koen tärkeänä ja mitä olen nähnyt tai kuullut muualta. Keskeistä on erottaa ainakin se, mitä yksilö voi tehdä työhyvinvointinsa eteen, mikä on organisaation vastuu ja mikä taas laajempi yhteiskunnallinen kysymys.
Itse asiassa koko aihepiiri on varsin merkittävä yhteiskunnallisesti, sillä esimerkiksi vuonna 2011 miehistä 23% ja naisista 24% koki lievää työuupumusoireilua. Kun tiedämme pitkittyneen työstressin ja uupumuksen terveysvaikutukset, puhutaan isosta kansanterveydellisestä ongelmasta. Kirjaa lukiessa tuntui kuitenkin välillä siltä, että ihan kokonaan asiaan ei ole vielä herätty. Mindfullness- tai mikrotauko-ohjeet ovat aika hyödyttömiä, jos työuupumusoireiden syyt ovat rakenteellisia ja johtuvat esimerkiksi puuttellisista henkilöstöresursseista.
Vaikka psykologinen kulma ei olisikaan se itselle kaikista tutuin ja kutsuvin, aihepiiri koskettaa useimpia meistä tavalla tai toisella. Siksi työhyvinvointikirjallisuuden äärelle kannattaa toisinaan pysähtyä, jos ei muuta, niin miettimään omaa työhyvinvointiaan.
Anne Mäkikangas, Saija Mauno, Taru Feldt (toim.): Tykkää työstä: työhyvinvoinnin psykologiset perusteet.
PS-Kustannus 2017
252s.
Olen luullakseni selaillut tätä kirjaa. Sekä fyysinen että psyykkinen työhyvinvointi on tärkeää.
VastaaPoistaKyllä! Ja aika usein keskitytään fyysiseen, ehkä siksi, että se tuntuu helpommin hallittavalta.
PoistaTämä on aiheena sellainen josta jokainen lukija varmasti löytää jotain. Suurin osa ainakin tuntee jonkun työuupuneen, jollei itse peräti ole kokenut samaa. Toki työnantajille tämä olisi myös tärkeä opus!
VastaaPoistaNimenomaan työnantajille, keskijohdolle, esimiesasemassa työskenteleville... siitähän työuupumuksen yleisyys johtuu, että työpaikoilla ei sitä ajoissa tunnisteta. Ja se ei tarkoita sitä, että työuupumus olisi aina yksiselitteisesti työnantajan syytä, mutta liian harvalla on osaamista sen tunnistamiseen ja ennaltaehkäisyyn.
PoistaSaapuikohan kommenttini..? Selain meni juuri sopivasti jumiin. Joka tapauksessa tärkeä kirja, niin työntekijöille kuin työnantajille.
VastaaPoistaHirveän tärkeä aihe, ja tämä kirja vaikuttaa kiinnostavalta lisältä aiheen käsittelyyn. Olen viime aikoina pohtinut paljon sitä(kin), miten paljon työn muutos asiantuntijuuteen vaikuttaa jaksamiseen ja hyvinvointiin.
VastaaPoistaOlen tässä kuussa kirjoittanut yhtä oppimistehtävää juuri tuosta asiantuntijatyön muuttuneesta luonteesta ja sen vaikutuksesta työhyvinvointiin. Teknostressi on ihan todellinen ilmiö ja fyysisten ärsykkeiden lisäksi työntekijöiltä edellytetään monien päällekäisten prosessien hallintaa yhtäaikaisesti. Tähän ei ehkä vielä ihan täysin ole herätty.
PoistaLähden varmaan alun alkaenkin väärin liikkelle, kun sanon, että minun varmaan PITÄISI lukea työhyvinvoinnista. Tällainen suorittaja on aina vähän riskialtis työpahoinvoinnille... En tiedä, onko tämä kirja juuri se, mitä tarvitsen, mutta herättipä kuitenkin taas pohtimaan omaa olemista ☺️ Ja mielestäni on vain positiivista, että myös tieto-/ammattikirjallisuutta nostetaan esille blogeissa ym.!
VastaaPoistaSuorittaja myös täällä! Tässä kirjassa näkökulma on ehkä enemmän yleisellä tasolla, mutta toisaalta onhan se myös valaisevaa ja omaakin itseä valottavaa tutkiskella asiaa sitäkin kautta. Kiva, että tieto/ammattikirjallisuus kiinnostaa! Saatan tuoda vielä toisenkin, samaa aihepiiriä osittain käsittelevän teoksen tänne.
PoistaTärkeä aihe, joka ihan kuten sanot koskettaa monia. Ja todella oleellinen tuo huomiosi, ettei laastarilapuista ole apua, elleivät perusasiat ole kunnossa.
VastaaPoistaMinna /KBC