Katharine McGee: Amerikan kuninkaalliset - Majesteetti


Joihinkin kirjoihin syntyy erityinen suhde. Sellainen, että vielä vuosienkin päästä pystyy tarkasti yksilöimään missä, milloin ja millä tavalla teoksen on lukenut. En ole varmasti pystynyt selvittämään, johtuuko tämä itse kirjasta, lukijan mielentilasta vai otollisista olosuhteista. Joka tapauksessa kokemuksia yhdistää jonkinasteinen flow-tila.

Katharine McGeen nuorille aikuisille suunnatussa Amerikan kuninkaalliset -kirjasarjassa sukelletaan vaihtoehtoisen historian maailmaan: miltä maailma näyttäisi, jos Yhdysvaltoja johtaisivatkin presidentin sijaan kuninkaalliset?

Sarjan ensimmäisen osan luin keväällä 2020. Mieli pyrki käsittelemään sellaista asiaa kuin maailmanlaajuinen pandemia, ja mitä kaikkea se voi merkitä käytännön arjen tasolla. Sen rinnalla Amerikan kuningashuoneen valtajuonitteluihin ja ihmissuhdekeitoksiin paneutuminen tuntui melkoiselta lepolomalta. Kirjan toisen osan Majesteetin kuuntelin puolestaan äänikirjana tänä kesänä käsitellessäni hirmuisessa helteessä kesämökkimme terassilautoja. Mielen taka-alalla häälyi syksy, arki ja kuinka ollakaan, tuo sama sitkeä taudinvihulainen, joka sotkee elämäämme yhä edelleen.

Sillä, missä ja miten kirjaan perehdyin, ei tietenkään ole suuressa kuvassa merkitystä. Terassikuullotteen ja kuvitteellisen kuninkaallisten selkeä yhteys tuskin tuntuu selkeältä kenenkään muun mielessä kuin omassani. Mutta tähänkin tarkoitukseen teos sopi mahdottoman hyvin.

Kuten ensimmäisessäkin osassa, myös jatko-osassa tarina etenee eri kertojaäänten kautta. Kirjassa pääsevät ääneen majesteetiksi nouseva kuningatar Beatrice, hänen pikkusiskonsa prinsessa Samantha, sekä heidän pikkuveljensä, hurmuriprinssi Jeffersonin molemmat on-off-tyttöystävät: wannabe-seurapiiriprinsessa Dafne ja "tavis", Samanthan paras ystävä Nina.

Sarjan aloitusromaani päättyi melkoiseen cliffhangeriin ja toisessa jatketaan lähes siitä, mihin jäätiin. Keskiössä on erityisesti Beatrice, joka ensimmäiseksi naishallitsijaksi noustuaan tuntee asemansa luomat paineet raskaina päällään. Siksi hän joutuu tekemään kovan ratkaisun rakkauden ja vastuun välillä, ja tämä päätös ei kaikkia miellytä, varsinkaan pikkusisko Samanthaa, joka aina joutuu jäämään isosiskon varjoon.

Samantha aloittaa vaarallisen leikin sydämillä, halutessaan epätoivoisesti tehdä ex-ihastuksensa mustasukkaiseksi. Mutta kuinkahan leikissä mahtaa lopulta käydä ja kuka polttaa näppinsä kaikista pahimmin? 

Nina puolestaan haluaisi oikeastaan pysyä kuninkaallisesta perheestä mahdollisimman kaukana, mutta toisaalta hän haluaa olla parhaan ystävätterensä tukena. Ja samaan aikaan tyrkky-Dafne tekee kaikkensa saadakseen Jeffersonin ja puoli valtakuntaa itselleen, eikä kaihda keinoja raivata esteitä tieltään, olivatpa ne asioita tai ihmisiä.

Oikeastaan pidän hahmoista kaikista eniten juuri inhottavasta juonittelija-Dafnesta, sillä ilman häntähän kirjasarjassa tapahtuisi aika vähän. Nuoruudestaan ja ymmärrettävistä virheistään huolimatta muut kuninkaalliset nuoret ovat nimittäin yllättävänkin kunnollista ja vastuuntuntoista porukkaa ja vaikka tämäkin kirja sisältää ihmissuhdesekoilua, ottavat nuoret myös aimoharppauksia kohti aikuisuutta.

Dafnen lisäksi myös kuningatar Beatriceen on helppo samaistua. Nuorena naisena hän joutuu kohtaamaan vähättelyä, myös omiensa taholta. Ja juonittelu vain kiihtyy sitä mukaa, kun kuninkaalliset häät lähestyvät. Tosiaan, sellaiset on tulossa, sillä kansa rakastaa sirkushuveja.

Amerikan kuninkaalliset ratsastaa The Crown -sarjan suosion aallonharjalla ja eurooppalaisiin kuninkaallisiin perheisiin perehtynyt pystyykin bongaamaan monta tutuntuntuista hahmoa, tapahtumaa ja hovikäytäntöä kirjan sivuilta. Juuri tämä tuo tarinaan myös uskottavuutta ja Washingtonin kuningasperheen vaiheet tuntuvat ihan järkeenkäyviltä ja mahdollisilta. 

Amerikan kuninkaalliset tarjoaakin sekoituksen eurooppalaista kuninkaallista ja jenkkiläistä yliopistokampus -viihdettä. Tämä on varsin vetävä yhdistelmä niin nuorille kuin varttuneemmillekin lukijoille.

Katharine McGee: Amerikan kuninkaalliset - Majesteetti (American Royals - Majesty 2020)
Otava 2021
Suomentanut Outi Järvinen
Elisa Kirjan äänikirja 2021
Kesto 12 h 46 min
Lukija Mervi Takatalo

Kommentit

  1. Haa, hetken meni raksuttaessa, että tämähän on se kirjailija, joka on kirjoittanut aivan mainion YA-sarjan Tuhat kerrosta tulevaisuuden New Yorkista. Tykkäsin niistä kirjoista ihan simona! Täytyypä laittaa tämä sarja korvan taakse, koska tuossa lukemassani ihmissuhdesopan pyörittely oli hulvattoman viihdyttävää ja koukuttavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei, minä en taas ollut tästä sarjasta kuullutkaan. Kiitos vaihtokauppana saadusta vinkistä 😀

      Poista

Lähetä kommentti