Vuosi 2020: mitä luin, miten luin?
Jos viime vuoden kirjoista pitäisi antaa vain muutama tärppi, voisi suositulista näyttää esimerkiksi tältä. |
Vuosi on vaihtunut ja on aika vetää vuoden lukusaldo yhteen. Luin viime vuonna 67 kirjaa, mikä on minulle hyvää keskitasoa oleva tulos. Suurin piirtein samoissa lukemissa olen pyörinyt jo useamman vuoden ajan, viime vuonna luin muutaman kirjan enemmän.
Muutenkin lukuvuosi näyttäytyy minulle varsin tyypillisenä. Edelleen luen enemmän kotimaista kirjallisuutta, sillä ulkomaisia kirjoja viime vuodelle kertyi 20 kappaletta.
Eniten luin aikuisten kaunokirjallisuutta: 39 teosta, sen jälkeen lasten ja nuorten kirjoja (näistä löytyy sekä kaunoa että lasten tietokirjoja) 13 kirjaa, tietokirjallisuutta 11 kappaletta ja runoteoksiakin neljä kappaletta.
Jonkin verran horjuvuutta laskelmiin tuo nyt niin kovin suosiossa olevat elämäkerrat ja autofiktiot, joiden sijoittelu milloin kaunokirjallisuuteen, milloin tietokirjoihin on paikoitellen häilyväistä.
Eniten luin viime vuoden uutuksia: 39 kappaletta, toiseksi eniten vuoden 2018 kirjoja: 16 kappaletta.
Kaikkiaan eri kustantamoita kertyi lukulistalle 24 kappaletta (toki osassa näistä kyse on kustantamoryppäistä, kuten Werner Söderström Osakeyhtiössä). Eniten luin Otavan kirjoja (12 kappaletta), tämän jälkeen tulivat WSOY (6kpl), Tammi (6 kpl) ja Gummerus (5 kpl). Vaikka suuret jylläävät tilaston kärjessä, olen kuitenkin iloinen siitä, että mukana on lukuisia pienkustantamoita, joilta ehdin lukemaan kirjan tai kaksi. Näiden osuus kaikista luetuista kirjoista on noin puolet!
Äänikirjojen suhteen virkistyin muutaman laimeamman vuoden jälkeen. Niitä kuuntelin peräti 11 kappaletta. Suurin kiitos tästä tosin taitaa kuulua syksyn pitkälle sairastelujaksolle, jolloin en yskimisen ja niiskutuksen välissä jaksanut tehdä oikein mitään muutakaan kuin kuunnella äänikirjoja. Mutta hyvä niin.
Lukemisen ulkopuolelta mainittakoon, että teatteriesityksiä esittelin neljä kertaa. Minulla oli ilo nähdä hyvin erilaisia esityksiä, mutta ehkä parhaiten jäivät mieleen puhtaalla teatterintekemisen riemullaan Pielavesi Teatterin Jäniksen vuosi ja epätyypillisyydellään Kuopion kaupunginteatterin Piina.
Myös kirjojen laittaminen paremmuusjärjestykseen on vaikeaa (vaikka myöhemmin talvella sitä taas yritän), mutta heitetään nyt ilmoille muutama tärppi ja kohokohta viime vuoden luetuista. Jos pitäisi valita vain yksin kustakin kategoriasta, tarjoaisin teille luettavaksi näitä.
Kotimainen kaunokirjallisuus: Yrjänä: Joonaanmäen valaat (Johnny Kniga 2017)
Käännetty kaunokirjallisuus: Morris: Auschwitzin tatuoija (Aula&Co, Elisa Kirjan äänikirja 2019)
Chick lit: Kajanto: Mittoja ja tilaustöitä (Myllylahti 2019)
Tietokirja: Groskop: Älä heittäydy junan alle (Atena 2019)
Lasten ja nuorten kirjat: Thomas, Madriz: Pieni opas suureen elämään. Stephen Hawking (Etana Editions 2019)
Runot: Cat Poems by the Worlds Greatest Poets (Serpents Tail 2018)
Äänikirjat: Pystynen, Roine: Mercedes Bentso - Ei mies muttei koirakaan (Johnny Kniga 2019)
Minusta on hienoa, kun bloggarit tekevät tilastoja luetuista kirjoista. Ajattelin, että minäkin teen sellaisia tämän vuoden lopussa. Esimerkiksi kustantamojako ja nais-sekä mieskirjailijat kuulostaavat mielenkiintoisilta. Noista sinun kohokohdistasi olen lukenut vain Groskopin kirjan. Pidin siitä paljon. Auschwitzin tatuoijan aion kuunnella. Mukavaa alkanutta vuotta sinulle!
VastaaPoistaKiitos samoin Anneli, hyvää alkanutta vuotta! Vuosikatsauksia on tosiaan kiinnostava lukea ja niistä löytyy lukuvinkkejäkin.
PoistaMielenkiintoinen koonti! Huomio kiinnittyy erityisesti tuohon, että olet lukenut hurjan monelta eri kustantajalta, kunnioitettava saldo. Noista suosituksistasi on ollut mietinnässä Auschwitzin tatuoijan kuuntelu, kun se näkyi Bookbeatissa olevan ja mieheni on nyt innostunut yhdessä kuunrelemaan äänikirjoja. Mukavia talvisia lukuhetkiä :)
VastaaPoistaKiitos Joanna! Yllätyin itsekin kustantamoiden määrästä, siksikin, etten kuitenkaan ole siihen kiinnittänyt kovin paljon huomiota. Toki silloin tällöin tulee valittua luettavaksi kirja myös kustantajan takia, jos muuten on hieman kiukun kaakun sen suhteen, lukisiko vai ei.
PoistaMukavia lukuhetkiä myös sinulle!
Luemme aika lailla eri kirjoja, minä lähinnä ulkomaalaista ja vanhempaa, mutta kukin tavallaan. Nyt minun täytyy sanoa sama kuin kaksi edellistä kommentoijaa. Auschwitzin tatuoija kiinnostaa.
VastaaPoistaSe onkin hienoa, kun kirjabloggaajista löytyy niin monenlaista lukijaa. Monenlaiset kirjat pääsevät esille. Auschwitzin tatuoija on kyllä hyvin hyvä!
PoistaHienosti ja monipuolisesti luettu, arvostan myös sitä, että eräät jaksavat tehdä näitä koosteita (oma koosteeni on vain kirjalista). Seitsemästä suosikistasi olen lukenut 3; Auschwitzin tatuoijasta en niin välittänyt, Yrjänän kirjan luin jo kauan sitten, mutta Mercedes Bentso pääsi myös minun best of -listalleni (hurja kokemus kuunneltuna hänen itsensä luettuna, äänikirjasta varsinkin tykkäsin!). Tuota Grokowin teosta jonotan nyt kirjastossa, saan sen ehkä toukokuussa ja odotukset sen suhteen ovat korkeat. Kiitos sen suosituksesta!
VastaaPoistaMinustakin oli hienoa kuunnella Bentson kirja nimenomaan hänen itsensä lukemana. Kirja sai vielä ihan eri sävyjä kun Veijo Baltzarin teot tulivat julkisuuteen ja Bentson kirja oli vielä tuoreessa muistissa. Tärkeä kirja.
PoistaKiinnostavaa listausta :) Omani on vielä vaiheessa, mutta ehkä se tässä tammikuussa valmistuu...
VastaaPoistaNoista eri kategorioista poimimistasi kirjoista en ole lukenut mitään, mutta todennäköisimmin tartun Mercedes Bentsoon, äänikirjana nyt kun ne olen löytänyt.
Bentson kirja kannattaa kyllä kuunnella äänikirjana jo senkin takia, että hän lukee kirjan itse.
PoistaNäitä tilastoja on mielenkiintoista lukea. Kun lukee näitä eri blogeista, huomaa myös miten suurella kirjolla luetaan eli lukupainotukset tosiaan vaihtelevat paljonkin blogista riippuen, mikä on vain hyvä asia.
VastaaPoistaNoista tärpeistäsi en ole lukenut yhtäkään, mutta ainakin kaksi kiinnostaa ja ne ovat Älä heittäydy junan alle ja Mercedes Bentso.
Niinpä! On iso rikkaus, että bloggaajista löytyy monenlaista lukijaa. Se, ertä blogeissa pyörisivät vain samat kirjat on kyllä ihan urbaania legendaa.
PoistaKustantamoiden tilastointi on kiinnostavaa. En itse ole sitä vielä kertaakaan tehnyt. Yleensä isot kustantamot nousevat, sillä he julkaisevat määrällisesti enemmän, mutta on kyllä ihan kivaa, että mukaan mahtuu myös pieniä kustantamoita.
VastaaPoista