A.W. Yrjänä: Joonaanmäen valaat


Tämä kirja on pyörinyt sänkyni vieressä olevalla ikkunalaudalla jo ties kuinka pitkään ja mielelläni olen sitä esillä pitänytkin, niin kaunis A.W. Yrjänän Joonaanmäen valaat on jo esineenä. Kirjan graafisesta suunnittelusta kunnia kuuluu Mika Wistille, ja se sopii erinomaisesti itse tarinaan.

Kirjaa lukiessani en voinut välttyä vaikutelmalta, että luin yhtä henkilökohtaisimmista teoksista pitkään aikaan. Harvoin kirjailija on niin auki ja näyttää avoimesti maailmalle, miltä hänen sielussaan näyttää, millaisia kirjoja hän haluaisi lukea. Tai siltä minusta ainakin tuntui. Voihan olla niinkin, että kaikki on vain suuren taikurin luomaa illuusiota.

Illuusiota, seikkailua ja suurta leikkiä, silti totisinta totta, on  koko kirja. Joonaanmäen valaat on saanut alaotsikokseen Seikkailukertomus, ja siitä totisesti on kyse. Kirja on sekoitelma Muumeja, Jules Verneä ja Viisikkoja - kirjassa seikkaillaan, syödään, otetaan päiväunia, keskustellaan intohimoisesti syöminkien ja juominkien keskellä, rakastetaan tieteitä ja taiteita sekä uhraudutaan pelottomasti yhteisen hyvän edestä. Kuinka vanhanaikaisia aatteita!

Romaanin juonta on varsin hankala tiivistää muutamaan lauseeseen ja seikkaperäinen selostus taas vaikuttaisi sekopäiseltä. Todettakoon vain, että hieman maailman reunan ulkopuolella sijaitsee Joonaanmäen saari, jossa valaat tanssivat taivaalla ja matematikasta syntynyt kirahvi laiduntaa takapihalla. Kyläyhteisön rauhallinen elämä järkkyy, kun koko maailman tulevaisuus on uhattuna ja saarelaisilla on käsissään tuhon tai pelastuksen avaimet. Alkaa huimapäinen seikkailu kohti Etelänapamannerta ja tämä retki tehdään Jules Vernen luomalla sukellusveneellä, kapteeni Nemon Nautiluksella.

Lukija saa huomata varsin pian, että unien, matematiikan, kirjoihin kätketyn viisauden, toveruuden sekä täyden vatsan merkitys on mitä suurin silloin, kun ollaan pelastamassa maailmaa. Ilman näitä asioita mistään ei tulisi yhtään mitään.

Joonaanmäen valaat on hurmaava teos. Nykypäivän mittapuulla sen voisi kategorisoida steampunkin tai dieselpunkin alle, mutta tämä kirja pakenee moisia luokitteluja, sillä sen voi sanoa olevan puhtaasti ja reilusti vanhanaikainen seikkailukertomus. Se on kertomus ihanteista ja aatteista, ja se vilisee intertekstuaalisia viitteitä, niin kirjallisuuden kuin muidenkin tieteenalojen historiaan. Se on aikuisten satu, jonka maailmaan voi uppoutua huoletta, varmana siitä, että vaikka varmuutta onnellisesta lopusta ei ole, voi sitä odotellessa yhtä hyvin hieman seikkailla ja tehdä niin kuin oikein on.

A.W. Yrjänä: Joonaanmäen valaat
Johnny Kniga 2017
227s.
Arvostelukappale

Kommentit

  1. Tämä on kertakaikkisen hurmaava kirja, joka on todella jäänyt mieleen lukemisen jälkeen ja josta saisi uudella lukukerralla varmasti aivan uudenlaisen näkökulman ja elämyksen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä sellainen kirja, jonka lukemisen voisi ottaa jokavuotiseksi perinteeksi. Löytyy niin paljon erilaisia tasoja ja ajattomuutta tästä!

      Poista

Lähetä kommentti