Toukokuun luentatärpit



Kesäkuu on jo pitkällä, mutta viime kuukauden luetut kirjat ovat vielä listaamatta. Oletin kesäkuun tuovan mukanaan kosolti lukemis- ja bloggausaikaa, mutta niin vain vauhti on tuntunut vain kiihtyvän: illat ja viikonloput täyttyvät kaikenlaisesta, onneksi mukavasta tekemisestä.

Toukokuussa luin kuusi kirjaa. Yksi niistä oli minulle täysin uusi tuttavuus, peräti viisi teosta taas oli tuttujen suosikkikirjailijoiden uutuuksia. Aloitetaan niistä:

Minna Lindgrenin Kaukorakkaus jatkaa Lindgrenille ominaiseen, hauskaan, mutta ajatuksia herättävään tapaan ikäihmisten elämän kuvaamista. Tällä kertaa kirjan päähenkilö on 80-vuotias Kauko Koskinen, joka alkaa haaveilla nuoruudenrakastetustaan. Kirja on elämänmakuinen ja positiivinen, mutta kirjailijan kynä pistelee toisinaan myös terävästi kohdissa, joissa kuvaillaan ympäröivän yhteiskunnan suhtautumista esimerkiksi vanhustenhoitoon.

Arttu Tuomisen Verivelka tuo Labyrintti-sarjasta tutun kirjailijan osaamista esille hieman uudella tavalla. Verivelka on tarina ystävyydestä ja siitä, kuinka erilaisiksi lapsuudenkaverusten elämänpolut voivat muotoutua. Kirja sisältää vaikuttavaa eettistä pohdintaa. Ovatko oikea ja väärä objektiivisia käsitteitä, vai voiko joskus joku muu, esimerkiksi kunniavelka ajaa velvoitteiden edelle.

Kirsi Pehkosen Juuret Jylhäsalmella kuljetti minut ihanan kesäisiin, maalaisromanttisiin tunnelmiin. Jo tutuksi tulleessa Jylhäsalmen kylässä tapahtuu taas. Tällä kertaa sen rauhoittavasta (mutta ah, niin tunnekylläisestä) miljööstä hakee lohtua lomautetuksi tullut Emppu. Jylhäsalmella on hyvä miettiä kaikessa rauhassa seuraavaa siirtoa elämässä, mitä nyt ympärillä pyörivät miehet hieman häiritsevät keskittymistä...

Myös Enni Mustosen kirjat kuuluvat jo itsestään selvästi kesään. Sotaleski kuvaa kiinnostavasti kolmen sukupolven kokemusta kautta sotavuosia. Kerronnan keskipiste on Kirstissä, jonka vaateliike tuhoutuu pommituksissa. Samaan aikaan hänen miehensä rakentaa unelmiensa Karjalaa.

Viides suosikkikirjailija onkin koko perheen suosikki. Maarit Nurmen Eemu-kirjat nimittäin ovat iltasatuhetkiemme parhaimmistoa. Sarja on nyt ehtinyt kolmanteen osaansa. Paras yllätys ikinä! viihdytti ja kiihdytti juuri sopivasti.

Ja viimeiseksi, muttei suinkaan vähäisimmäksi se uusi tuttavuus. Linda-Maria Roineen alias Mercedes Bentson elämästä kertova elämäkerta Mercedes Bentso - ei koira muttei mieskään oli nimittäin erittäin kiinnostava, kauhistuttavakin tositarina siitä, miten nuori tyttö päätyy väkivaltaiseen parisuhteeseen ja sotkeutuu päihdepiireihin. Samalla kirja kertoo myös siitä, kuinka niin pahasta jamasta voi nousta ylös. Roine on kirjoittanut kirjan yhdessä Venla Pystysen kanssa ja hän myös lukee itse tarinansa äänikirja-versiossa.

Kysymys sinulle, lukija!

Oletko jo lukenut jonkin näistä kirjoista tai aiotko lukea? Entä onko sinulla lempikirjailijoita, joiden uudet teokset luet mahdollisimman pian, kun saat ne käsiisi? Lukuvinkit kehiin!

Kommentit