Holly Bourne: Katsokaa miten onnellinen olen


Holly Bournen nuorten kirjat ovat valtavan suosittuja ja pidettyjä, mutta en ole tullut niihin tarttuneeksi. Katsokaa miten onnellinen olen on sen sijaan aikuisille suunnattu romaani, ja se vaikutti juuri sopivalta, kun etsin alkukesän lenkkipoluille jotakin kevyttä kuultavaa.

Tori Bailey on menestynyt kirjailija, joka on kirjoittanut omaelämäkerrallisen kirjan ja kiertänyt sen jälkeen vuosikausia ympäri Eurooppaa markkinoimassa kirjaa ja tapaamassa parikymppisiä fanejaan. Torilla on uran lisäksi rahaa, pitkäaikainen poikaystävä, kroppa tikissä ja homma ns. kaikin puolin hallussa. Paitsi ettei ole.

Tori seuraa tarkasti paitsi omaa myös ystäviensä käyttäytymistä tosi- ja some-elämässä. Ja kaverit yksi toisensa jälkeen kihlautuvat, menevät naimisiin ja saavat lapsia. Mutta ei Tori. Kustantamo patistelee myös kirjoittamaan uutta kirjaa kirjailijan upeasta elämästä, mutta mitenkä siitä voi kirjoittaa, jos tuntuu, että oma elämä on yhtä kullattua ulkokuorta ja sisäistä kaaosta?

Bournen kirja on viihteellinen ja viihdyttävä, ja sen voi  lokeroida vaikkapa chick litin alle. Kaikista kevyimmästä aiheesta ei kuitenkaan ole kyse. Vaikka teosta voi lukea/kuunnella aivan hyvin tavallisena ihmissuhderomaanina, tarinassa vilahtelee myös vääristyneen kehonkuvan, syömishäiriön, seksuaalisen väkivallan ja narsismin kaltaisia, vakavia teemoja.

Pisteet kirjailijalle siis siitä, että kevyt ja koukuttava lukupaketti pakottaa lukijansa miettimään asioita myös  vähän normaalia syvemmältä. Onko naiseuden mitta biologisten lasten saaminen, onko lapsettoman naisen elämä arvokas? Millaisen peilin sosiaalinen media ja sieltä vastaantuleva lavastettu todellisuus eteemme asettaa? 

Viihdyin kirjan parissa hyvin, mutta voisin kuvitella, että moni, Torin kanssa samankaltaisten ongelmien kanssa painiva, kokee kirjan vielä syvemmin. Itse kuulun niihin, jotka ”siirtyivät rajan taa” verrattain varhain. Olisikin mukava kuulla myös muiden kokemuksia kirjasta: tämän jo lukeneet, millaisia ajatuksia kirja herätti?

Katsokaa miten onnellinen olen sopii hyvin helppoa kesälukemista etsiville, mutta sitä tohtii suositella niillekin, jotka ovat allergisia ruusunpunaisille lopuille.  Jos oma elämä on käymistilassa, tästä saattaa löytyä vertaistukea ja lohtua.


Holly Bourne: Katsokaa miten onnellinen olen (How Do You Like Me Now?)
Gummerus 2019 (Elisa Kirjan äänikirja 2019)
11h06min
Lukija Mervi Takatalo
Suomennos Kristiina Vaara

Kommentit