Viv Groskop: Älä heittäydy junan alle ja muita elämänoppeja venäläisistä klassikoista



- Älä heittäydy junan alle
- Älä jätä vaimoasi, kun hän on raskaana
- Älä käytä puristavia kenkiä vankilavierailuilla
- Älä rakastu parhaan ystäväsi vaimoon
- Älä tapa parasta ystävääsi kaksintaistelussa
- Älä tapa vanhoja naisia rahasta
- Älä jauha koko ajan Moskovasta
- Älä unohda viedä lusikkaa vankilaan
- Älä jää raitiovaunun alle puhuttuasi Saatanan kanssa
- Älä osta olemattomia maaorjia halutessasi rikastua nopeasti
- Älä yritä tappaa Napoleonia

Ihan valideja elämänohjeita minun mielestäni. Niin myös kirjailija Viv Graskopin mielestä, joka on kirjoittanut Älä heittäydy junan alle -teoksen. Kirja esittelee venäläisen kirjallisuuden kuolemattomia klassikoita ja sitä, mitä elämänohjeita niistä löytyy.

Kuten opetuslistasta nokkelimmat arvaavat, kirja on kirjoitettu elämäntaito-oppaaksi vähintäänkin kieli poskessa. Jos siis olet vakavamielinen self-help-entusiasti, tämä kirja saattaa osoittautua pettymykseksi. Tai sitten ei. Vitsailun takaa löytyy nimittäin myös ihan oikeasti tärkeitä teemoja, kuten: kuinka olla optimistinen epätoivoisessa tilanteessa tai mistä tietää, mikä elämässä on tärkeää. Perinteisiä self-helpin teemoja siis.

Se, missä tämä kirja eroaa varsinaisista elämäntaito-oppaista on oivallus siitä, että oppaiden sijasta omia elämän solmukohtia voi käsitellä lukien mitä tahansa kirjoja, esimerkiksi venäläistä klassikkokirjallisuutta. Sitähän lukeminen parhaimmillaan on: oman elämän ja ympäröivän maailman reflektointia kirjallisuuden maailmaan uppoutumalla!

Niin on tehnyt myös Groskop ja hän käsittelee teoksia ihastuttavan omakohtaisesti, omaan elämäntarinaan linkittyen. Kirjailija kuvaa omaa identiteettikipuiluaan niin kotona Iso-Britanniassa kuin Venäjän opiskeluvuosina.

Venäläiset kirjallisuusklassikot jakavat mielipiteitä. Osa rakastaa niitä, osa pitää niitä pölyisen kuivina ja raskaina teoksina (jälkimmäiseen ihmisryhmään kuuluvat useimmiten myös ne, jotka eivät ole lukeneet venäläistä kirjallisuutta). Groskop myöntää molemmat mielipiteet oikeiksi. Tolstoin, Dostojevskin, Gogolin ja kumppaneiden teokset ovat ihastuttavia ja raivostuttavia. Sama pätee myös kirjailijoihin, joiden keskeisimpiä elämänvaiheita Groskop esittelee lämpimän piruilevasti.

Kirja on jaettu lukuihin kunkin kirjan mukaan ja esitellyksi tulee 11 venäläistä teosta. Tolstoi, johon Groskopilla on melkoinen viha-rakkaus-suhde, on mukana kahdella teoksella (Anna Karenina ja Sota ja rauha), hänen lisäkseen mukana ovat Boris Pasternak, Anna Ahmatova, Ivan Turgenev, Aleksandr Puškin, Fjodor Dostojevski, Anton Tšehov, Aleksand Solženitzyn, Mihail Bulgakov ja Nikolai Gogol.

Kaikesta näkee, että Groskopilla on lämmin ja tiivis suhde venäläiseen kirjallisuuteen ja aina, kun ihminen on innostunut asiastaan, on sitä ihastuttavaa seurata. Olen itsekin oman osani klassikoista lukenut ja näistä kirjoista lukeminen oli luonnollisesti erityisen kiinnostavaa, mutta kirjan lukeminen ei edellytä klassikkojen aiempaa lukemista tai edes tuntemista. Tämä on siis oivallinen teos myös niille, jotka vasta pohtivat klassikkojärkäleisiin tarttumista. Kirjallisuuden lisäksi Groskop kuljettaa lukijat tutkimusretkelle myös venäläiseen kulttuuriin ja elämäntapaan.

Rakastin tätä kirjaa. Olen yleisesti ottaen nykyään varsin ihastunut tähän kirjallisuuden lajiin, jossa kirjailijat käsittelevät itselle tärkeitä kirjoja ja kirjallisia esikuvia omakohtaisesti. Jos siis ihastuit Mia Kankimäen Naiset, joita ajattelen öisin -teokseen, tohdin tarjota myös Viv Groskopin kirjaa luettavaksi. Kirjallisuus syntyy lopullisesti vuorovaikutuksessa ja tämäntyyppisessä kirjallisuudessa vuorovaikutus on moninkertaisesti makeimmillaan.



Viv Groskop: Älä heittäydy junan alle ja muita elämänoppeja venäläisistä klassikoista
(The Anna Karenina Fix. Life Lessonsa from Russian Literature 2017)
Atena 2019

Suomentanut Heli Naski
299s.

Arvostelukappale



Kommentit

  1. Tämä vaikuttaa ihan loistavalle kirjalle! Kansikuva on kyllä harhaanjohtava, hieno toki, mutta en yhtään tiennyt kirjan sisällöstä, vaikka tähän olen useammassakin paikassa jo törmännyt. En tiedä oikein mitään venäläisestä kirjallisuudesta, vaikka hyllyyn onkin kirppareilta tullut hamstrattua ainakin Rikos ja rangaistus, Sota ja rauha sekä Anna Karenina. Ehkä pitäisikin tutustua niihin tämän avulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä hyvä, matalan kynnyksen tapa ottaa klassikot haltuun :)

      Poista

Lähetä kommentti