Satuhetki: Mestarietsivä Peppunen - Kuuttoman yön jättiläinen


KYLLÄ, se on täällä. Mestarietsivä Peppunen on palannut!

Viime syksynä ihastuimme tähän persoonalliseen etsivään, jonka pää on peppu ja joka ottaa rosvot kiinni jättimäisen lemupierunsa avulla. Sen jälkeen Peppunen tuntuukin tehneen todellista maailmanvalloitusta. Voidaan kai jo puhua jonkinlaisesta kirjailmiöstä.

Siksi kirjasarjan toinen osa oli tervetullut uutuus iltasatuhetkiin. Lukemista riitti tasan kahteen iltaan. Kirjan kaksi tarinaa: Kuuttoman yön jättiläinen ja Mitä asiakas unohti? ovat verrattain lyhyitä. Ensimmäisessä tarinassa Peppunen selvittää apurinsa Brownin ja ystäviensä kera rikosvyyhtiä, jossa pelottava jättiläinen ryöstää timanttikoruja syrjäisillä kujilla. Toinen tarina on kevyempi: siinä kumppanukset pelastavat erään tulevan sulhasmiehen pälkähästä.

Ensimmäisen osan tapaan kirjassa on myös tehtäviä, jotka tuovat kirjalle monta lukukertaa lisää. Tätä kirjoittaessa lapset eivät ole usean päivän yrityksestä huolimatta vieläkään löytäneet kirjaan piilotettua kultaista peppua, joka tuntuu olevan mahdottomassa paikassa löytää.

Joka ei ole Peppuseen aikaisemmin tutustunut, pyörittelee todennäköisesti silmiään tätä lukiessa. Turha sievistely kuitenkin karisee kirjaa lukiessa. Kirjan takana olevat kirjailija Yoko Tanaka ja kuvittaja Masahide Fukasawa (yhteiseltä taiteilijanimeltään Troll) yhdistelevät kirjoissaan japanilaista kulttuuria, perinteistä Sherlock Holmes -dekkaria, aivopähkinöitä ja peppuhuumoria. Kun katsoo alakouluikäisten lukijoiden riemua kirjaa lukiessa, ei hyvän maun rajoilla leikitteleminen tunnu ollenkaan huonolta ajatukselta.

Lapset viihtyivät kirjan parissa hyvin, tosin nuorempi heistä koki jo vähän kasvaneensa kohdeyleisöstä ohi. Ehkä kaikista otollisin lukijaryhmä saattaakin löytyä eskari- ja 1. luokkalaisista. Kuvituksessa riittää tutkittavaa myös heille, jotka eivät vielä itse lue.

Troll: Mestarietsivä Peppunen. Kuuttoman yön jättiläinen
(Oshiri tantei yamiyo ni kieru kyojin 2016)

Nemo 2019
89s.

Suomentanut Mayu Saaritsa
Arvostelukappale
Kommentit