Satuhetki: Timo Filpuksen Hirmuinen kapteeni Keltanokka (ja iBooks-pohdintaa)


Sain jo keväällä vinkin iTunesista muutaman euron nimelliseen hintaan löytyvästä Hirmuinen kapteeni Keltanokka -kirjasta. Koska kirjan tekijä on Timo Filpus, joka tässä blogissa on tullut jo esille Roskasakki-kirjojen kuvittajana, kiinnostukseni heräsi oitis. Vaikka kaikenlaiseen tekniikkaan helposti hurahdankin ja e-kirjoja olen lukenut jo monta vuotta, ei lasten kanssa ole syystä tai toisesta tullut asiaan perehdyttyä. Niinikään koskematon oli iPadilta löytyvä iBooks-sovellus, joten Filpuksen teos oli oivallinen tutustumiskohde monessakin mielessä.

Filpuksen kynänjälkeä olen kehunut ennenkin. Kuvat ovat yhtä aikaa selkeitä, mutta moniuloitteisia ja kiinnostavia, henkilöt ilmeikkäitä. Tyylittelyä on juuri sopivasti ja jotakin jätetään myös lukijan mielikuvituksen varaan. Kuvituksessa on tiettyä sarjakuvamaisuutta, joten voisin olettaa kuvien miellyttävän monenikäisiä lukijoita. Pituudeltaan kirja on 34 sivua, joten se sopi hyvin meille parin illan iltasatulukemiseksi, mutta on oivallinen myös vastikään lukemaan oppineelle lukijalle.

Teoksen nimihenkilö on hurja merirosvo kapteeni Keltanokka, joka pompottaa miehistöään mielensä mukaan. Varsinaisesti tarinan keskiössä ovat kuitenkin poika Santeri Korhonen valokuvaaja-enonsa kanssa. Enon kamera ei ole ihan mikä tahansa kamera, vaan se kuljettaa parivaljakon Keltanokan laivaan. Ja siitähän syntyy seikkailu, joka ei sekään ole ihan tavallinen.

Testiryhmän mielestä tarina oli välillä varsin jännittävä, mutta äidin kainalossa siitä sentään selvittiin. iPadin käytöstä he luonnollisesti olivat haltioissaan. Äitikin oli käyttökokeumukseen tyytyväinen ja yhden kirjan perusteella iBooks vaikutti asiansa ajavalta sovellukselta. Erityisesti sekä äitiä että lapsia kuitenkin ilahduttivat ne jipot, mitä tekniikka mahdollistaa kirjankuvituksessa. Niinpä kirjassa oli aukeamia, joissa kuvia pystyi vaihtamaan lukemisen edetessä. Hienoa! Tällaisia juttuja olisi voinut olla ehkä enemmänkin, mutta toisaalta täytyy nostaa hattua siitä, ettei kirjaa selvästikään ole tehty tekniikka edellä, vaan käytetty lisämausteita silloin, kun ne tarinaan hyvin sopivat.

Kun saimme kirjan luettua, halusivat lapset lukea sen uudestaan. Se on aina onnistuneen kirjan merkki. Tällä kertaa kuitenkin vältyin lukemasta samoja lauseita uudestaan (sillä olipa kirja mikä tahansa, kovin monta kertausta peräkkäin en jaksa), sillä kirja on myös ääneen luettu. E-kirja ja äänikirja samassa paketissa, kuinka kätevää!

Kaiken kaikkiaan Hirmuinen kapteeni Keltanokka jätti koko porukan innostuneeksi. Tarina oli sopivan jännittävä ja hurja, kuvat kiinnostavia ja tekniikka antoi siihen oman lisämausteensa. Sopivan tilaisuuden tulle iTunesin tarjontaan täytynee tutustua enemmänkin. Esimerkiksi kesäloma- ja mökkireissuille mukana kulkeva lasten lukemisto tuntuu varsin pätevältä ajatukselta. Ja sitä silmällä pitäen myös Hirmuista kapteeni Keltanokkaa voi hyvällä omatunnolla suositella. Kovin usein ei ole mahdollisuutta hankkia kolmella eurolla laadukasta lastenkirjaa + äänikirjaa. Käykääpä tutustumassa ja hankkikaa omanne!

Timo Filpus: Hirmuinen kapteeni Keltanokka
Foycom Oy
2013
34s.

Kommentit