Robert Galbraith: Silkkiäistoukka (äänikirja)


Käen kutsusta tuttu yksityisetsivä Cormoran Strike yhdessä assistenttinsa Robin Ellacotin kanssa saa käsiinsä uuden mysteerin. Kirjailija Owen Quine on kadonnut. Strike alkaa selvittää tapausta ja lopulta jäljet johtavat autioon taloon, josta Quine löytyy äärimmäisen raa'asti murhattuna. Tutkimukset saavat kokonaan uuden luonteen, kun Strike haluaa löytää murhaajan ja auttaa epäilysten kohteeksi joutunutta Quinen vaimoa.

Romaani sukeltaa Lontoon kustannuspiireihin. Laaja henkilökaarti pursuilee kustantajia, kustannustoimittajia ja kirjailijoita. Käy ilmi, että Quine on kirjoittanut vähän ennen kuolemaansa makaaberin teoksen, Bombyx morin. Käsikirjoitus on saanut kirjalliset piirit kuhisemaan, sillä tekstissään Quine kuvaa elämänsä ihmiset erittäin epämiellyttävällä tavalla. Strike ja Robin yrittävät käsikirjoitukseen ja siinä esiintyviin ihmisiin tutustumalla selvittää, mitä Quinelle oikeastaan tapahtui ja kenen toimesta.

Kun murhamysteeri sijoittuu kirjapiireihin, voisi kuvitella kirjabloggaajan olevan riemuissaan. Nyt on kuitenkin sanottava, että juoni ei ollut ollenkaan tämän dekkarin parasta antia. Liian monen mutkan ja kiharan takia tarina eteni paikoin tuskastuttavan hitaasti. Laaja henkilökaarti sai välillä pään pyörryksiin. Nämä ongelmat korostuivat erityisesti äänikirjaformaatissa, joka etenee muutenkin perinteistä lukemista hitaammin. Tiivistämisen varaa olisi ollut siis reilusti.

Käen kutsu jätti minut hieman kahden vaiheille. Vaikka Silkkiäistoukan juoni ei yltänyt samalle tasolle, olen kuitenkin yllättäen vakuuttuneempi Cormoran Strike -sarjan tasosta. Ehdottomasti tässä kirjassa kiehtoi ja kiinnosti pääparin, eli Striken ja Robinin välinen kemia. Siinä on romanttista väreilyä, sellaista, mikä laittaa odottamaan jatkoa uteliaana, mutta kuitenkin ainakin vielä tässä vaiheessa suhde on pysynyt reippaan toverillisena. Olkoonkin, että matkan varrella tiimin yhteistyökykyä ja ystävyyttä koetellaan useammankin kerran. Kiinnostavaa oli myös niin Striken kuin Robinin menneisyyden ja yksityielämän asteittainen avautuminen. Matkan varrella tutustutaankin moniin heidän ystäviinsä ja sukulaisiinsa.

Eero Saarinen lukijana oli loistava, niin kuin arvata saattaa. Hänen äänenkäyttönsä ja -vaihtelunsa oli hienovaraista, mutta siitä huolimatta ilmeikästä. Vaikka henkilörepertuaari oli laaja, onnistui Saarinen pienillä vivahteilla luomaan jokaiselle oman äänensä. Kokemus jäi siis rutkasti plussan puolelle, vaikka itse mysteerin avautuminen ei parhaalla mahdollisella tavalla toiminutkaan. Odotan innolla jatkoa.

Bonushuomio: Suomi mainittu! Galbraith, tai siis J.K. Rowling vihjaa jotain suomalaisten erikoisesta kirjamausta...

Robert Galbraith: Silkkiäistoukka (The Silkworm)
Otava, Elisa Kirjan äänikirja 2014
17h 25min
Lukijana Eero Saarinen
Suomentaja Ilkka Rekiaro

Kommentit

  1. Striken ja Robinin välinen väreily on tosiaan kiinnostavaa. Saapa nähdä, kuinka käy. :) Ja Eero Saarinen on lukijana todella hyvä!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti