Kirjamessukuulumisia!

Huhhei, mukavat kirjamessut takana! Viikonloppuun mahtui paljon kirjoja, mielenkiintoisia esiintymisiä ja ihmisiä, mutta päällimmäiseksi jäivät monet mukavat kohtaamiset vanhojen ja uusien tuttujen kesken messuhallin käytävillä.



Olin messuilla kaksoisroolissa, bloggaajana ja kirjailijana. Olimme Katja Jalkasen kanssa Tiina Aallon haastateltavina sunnuntaina Wine Cornerissa ja kertomassa Linnasta humisevalle harjulle -kirjastamme. Etukäteen vähän mietitytti, miten yleisöä riittää viimeisen messupäivän aamulla, mutta iloksemme tupa oli täynnä, kiitos siitä! Kirjamme hienous on kyllä siinä, että siitä kertoessa ei tarvitse puhua vain siitä omasta kirjastaan, vaan juttu kääntyy kuin itsestään niihin kaikkiin mahtaviin kirjoihin, joita kirjassa esitellään. Ja vähän kyllä vielä muihinkin kirjoihin!



Sunnuntaina päivystin myös Boknäsin osastolla toisten kirjabloggaajien kanssa. Kokemus oli kiva ja kirjabloggaajien päivystykselle on tulossa jatkoa myös ensi vuonna. Luulen, että kehitämme tämän vuoden kokemusten perusteella toimintaa johonkin suuntaan, en tiedä vielä mihin, mutta mukavaa tulee varmasti olemaan jatkossakin. Niinä aikoina, mitä itse bloggaajien päivystyspisteessä vietin, paikalla kävi kirjailijoita ja pienkustantamojen edustajia. Tämä oli mukavaa ja huomasin, että tämäntyyppisille kohtaamistilaisuuksille olisi selkeästi tarvetta. Kirjabloggaaminen on kuitenkin monelle vielä vähän uusi asia, joten kysyttävää riittää. Toisaalta taas näin bloggaajan näkökulmasta on hauskaa kohdata itselle uusia ja kenties tuntemattomiakin kirja-alan toimijoita. Tässä maassa julkaistaan paljon kelpo kirjallisuutta, joka ei pääse ylittämään julkisuuskynnystä oikein millään.


Lauantaina osallistuin Elisa Kirjan ja Blogatin bloggaajille järjestämään tilaisuuteen, jossa esiteltiin Elisa Kirjan toimintaa. Tulin paikalle muodikkaasti myöhässä (anteeksi, tuli monta tuttua vastaan!), joten sovelluksen esittely meni ohi, mutta koska olen jo palvelun vakituinen käyttäjä, en ehkä menettänyt kovin paljon olennaista. Sen sijaan pääsin käymään kiinnostavia keskusteluja e- ja äänikirjoista sekä esittämään omia toiveita siitä, millaisia kirjoja palveluun toivoisin. Luen jonkin verran e-kirjoja, mutta suurin osa Elisa Kirjan käytöstäni on äänikirjojen kuuntelua, missä palvelu onkin ihan yliveto. Kuuntelen kirjoja puhelimellani ja ajatus siitä, että hankkisin/lainaisin paksuja CD-bokseja, tuntuu jo aika kaukaiselta. Minulla on koko ajan yksi äänikirja menossa ja esitinkin toivomuksen siitä, että äänikirjoja tulisi palveluun enemmän ja nopeammalla tahdilla. Tiesinkin, että asia ei ole pelkästään Elisa Kirjan vallassa, sillä kustantamot ovat varovaisia tekemään tuotantokustannuksiltaan kalliita äänikirjoja. Luulen, että kustantamoissa ei ehkä ole ihan täysin ymmärretty äänikirjojen potentiaalia "sisäänheittotuotteina". Tunnen ihmisiä, jotka ovat aloittaneet lukuharrastuksen nimenomaan äänikirjoina, sillä kynnys on monella matalampi kuin tarttua "oikeaan" kirjaan. Toisaalta yhä useammalla on pitkät työmatkat ja kulkipa ne sitten julkisilla kulkuvälineillä tai omalla autolla, sopii äänikirja tilanteeseen hyvin. Itse olen kuunnellut äänikirjoja myös lenkillä, kuntosalilla tai kotona siivotessa ja pihahommia tehdessä. Luulen siis, että äänikirjassa olisi mahdollisuuksia tulevaisuuden hittituotteeksi.




Kirjailijaesityksiä kuuntelin vähän siellä ja täällä, osan kokonaisina, lukuisia pätkittäin. Mieleen jäivät mm. Tuomas Kyrön ja Antti Litjan yhteisesiintyminen, Antti Heikkisen kertoilut Juice-kirjan synnystä sekä Komisario Palmun jäljillä -kirjan kirjoittaineiden Jari Järvelän ja Mari Vallitun haastattelu. Huomasin myös viipyileväni yhteiskunnallisten, poliittisten ja taloudellisten teemojen liepeillä: Timo Harakka esitti todella mielenkiintoista analyysia eurokriisistä (pitäisi oikeastaan etsiä käsiin Suuri kiristys), Erkki Tuomiojalta taas kysyttiin mm. sitä, ovatko kaikki kansanedustajat lukeneet Täällä Pohjantähden alla -teoksen (Tuomioja arveli diplomaattisesti, että kaikki eivät ehkä ole lukeneet, mutta ovat varmaan kuulleet siitä). Paavo Väyrynen aiheutti esiintymisellään yleisössä kohahduksia ja hämmentyneitä hymyjä. En nyt ota kantaa Väyrysen mielipiteisiin, mutta häntä kuunnellessa tuli mieleeni, että poliittinen retoriikka on muuttunut 2000-luvulla paljon ja pakko myöntää, että aika paljon värittömämpään suuntaan. Väyrysen lataus saikin yleisön nauliintumaan paikalleen.


Kirjaostoksia tein varsin maltillisesti. Koen tällä hetkellä ahdistusta lukemattomien kirjojen jatkuvasti kasvavista pinoista ja yleisestä tavaranpaljoudesta, joten ostamani kirjat olivat kaikki tuliaisia kotiväelle. Oma hankintanikin kyllä liittyy lukemiseen, sillä onhan onnistunut teekin osa lukukokemusta!Join hotellissani aamulla tällaisella pressopannulla haudutettua teetä ja oli pakko hankkia itselle heti samanlainen.


Kirjallinen syksy jatkuu täällä Savossa. Nyt kun messuruljanssi on takana, onkin aika keskittyä rauhallisempaan kirjallisuudesta nautiskeluun. Kirjakantti pidetään Kuopiossa 21.-23.11. ja luvassa on perinteiseen tapaan mm. Savonia-palkintoehdokkaiden julkaisu ja kiinnostavia kirjallisuusvieraita. Ja kuten tavallista, jotakin Kirjakantille ihan uuttakin on luvassa. Tarkempaa tärppilistaa luvassa ensi kuun puolella,

Kirjamessujen jälkeen huulilla viipyilee hymy. Näihin kuviin, näihin tunnelmiin!


Kommentit

  1. Messuilla on aina hauskaa, mutta tosi kiva on lukea myös muiden messuraportteja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu. Hienoa, että toisten raporteista voi lukea niistä jutuista, mihin ei itse ehtinyt mukaan!

      Poista
  2. Elisa Kirjan äänikirjat ovat kyllä ihania. Latasin messutarjouksista hullaantuneena useamman kirjan puhelimeeni, ja olen aivan innoissani kun tiedän, että nyt riittää kuunneltavaa vähäksi aikaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin latasin muutaman. Todellinen herkkupala onkin odottamassa aloitusta!

      Poista

Lähetä kommentti