Vielä Kirjakantti -fiilistelyä

Kaikkien aikojen paras kirja -näyttely Kuopion kaupunginkirjastossa.

22.-24.11. Kuopiossa vietettiin Kirjakanttia. Itselläni oli ilo ja kunnia osallistua tapahtuman suunnitteluun lähes vuoden verran. Sitäkin mukavampaa oli päästä nautiskelemaan työn tuloksista ja onnistuneesta kulttuuritapahtumasta. Kirjakantin tämän vuoden teema oli Sanojen juuret ja syvällä ruohonjuuritasolla oltiinkin monessa ohjelmaosiossa. Tavoitteena oli ja on tulevaisuudessakin tehdä myös monipuolista kirjallisuus- ja kulttuuritapahtumaa, johon on helppo tulla. Kirjakantti ei ole kirjamessut, eikä se myöskään ole akateeminen keskustelukerho. Kirjakantti on tapahtuma kaikille kirjallisuuden ystäville ja tarjoaa ohjelmaa myös muilla kulttuurin osa-alueilla.

Kuka lukee oikein? Keskustelemassa (vas) kriitikko Risto Löf, bloggaajat Katja Jalkanen ja Hanna Pudas sekä kustantaja Touko Siltala.

Pasi Ilmari Jääskeläinen. Kuva Heidi Kotikumpu.

Oli tavattoman hienoa, että kaltaiseni kirjahippi pääsi osallistumaan tapahtuman suunnitteluun. Kirjabloggaajat pääsivätkin ohjelmassa hyvin esiin. Kirjainten virrassa -Hanna ja Lumiomena-Katja osallistuivat lauantaiaamun Kuka lukee oikein -keskusteluun. Kirjabloggaajat olivat myöskin valinneet Kirjakantin kirjailijavieraan Pasi Ilmari Jääskeläisen, jota allekirjoittanut pääsi haastattelemaan. Todellinen Grande Finale omalta osaltani oli Kaikkien aikojen parhaan kirjan julkistaminen ravintola Rustikissa. Luen ja kirjoitan -blogin Paula, Kirjakko Ruispellossa -blogin Mari, Sinisen linnan kirjaston Maria julkistivat yhdessä Katjan ja Hannan kanssa viisi eniten ääniä saanutta kirjaa. Tilaisuudessa esiintyi myös Suonna Kononen, joka esitti Reino Rinteen teksteihin tehtyjä sävellyksiään. Sekä Reino että Suonna saivat ainakin minusta uuden fanin, joten palaan asiaan täällä blogissa vielä myöhemmin jonkin ajan kuluttua.

Rustikin tunnelmaa Kaikkien aikojen parhaan kirjan julkistuksessa. Kuva Heidi Kotikumpu.

Kirjakantin hämmentävin kokemus oli Jari Halosen Kalevala -elokuva. Elokuva itsessään oli jo jonkin verran kysymyksiä herättävä ja samaa voi sanoa ohjaajan esiintymisestä. Hämmennyksen lisäksi mieli oli elokuvaillan jälkeen myös tyytyväinen: kyllä hyvässä kulttuuritapahtumassa pitää ainakin kerran olla ihan pihalla.

Jari Halonen ja Seppo Kononen keskustelevat Kalevala-elokuvasta.


Ja kun ilta jatkui vielä Henry's pubissa juurevan rockin parissa, sai päivä ihan täydellisen päätöksen. Jo aiemmin esiintynyt Suonna Kononen rokkasi Huojuva lato -orkesterinsa kanssa ja Doctor's Order taas väänsi nupit lopullisesti kaakkoon. Rock!

Huojuva lato.

Doctor's Order.


Ei pidä tietenkään unohtaa Savonia -ehdokkaita, jotka julkistettiin kaikelle kansalle jo perjantai-iltana. Ehdolle pääsivät Antti Heikkinen Pihkatapillaan, Inka Nousiainen Kirkkaat päivä ja ilta -romaanilla, Asko Sahlberg Herodeksella, Marja-Leena Tiainen nuortenromaanilla Khao Lakin sydämet, Sinikka Tirkkonen Pimeän halki, valon halki -runoteoksellaan ja Jouni Tossavainen Kesäpäivä-romaanilla. Tossavainen ja Sahlberg olivat estyneitä, mutta muut ehdokkaat olivat paikalla sekä perjantaina että lauantaina järjestetyssä paneelikeskustelussa. Savonia -ehdokkaiden lisäksi lauteille pääsivät myös kuopiolaiskirjailijat: Marja-Sisko Aalto, Antti Heikkinen, Tatu Kokko ja Marja-Leena Tiainen.

Vas. Marja-Sisko Aalto, Marja-Leena Tiainen, Tatu Kokko ja Antti Heikkinen.

Iloiset Savonia-ehdokkaat!


Hieno, hieno viikonloppu. Sunnuntaina vietettiin vielä lastenpäivää, mutta sen jouduin valitettavasti omalta osaltani jättämään väliin. Ehkä hyvä niin, sillä jonkin verran viime viikkojen rutistus painoi seuraavalla viikolla jäsenissä. Mieleen jäi kuitenkin lukemattomasti ihania muistoja ja kivoja tapaamisia. Joten ensi vuonna taatusti uudestaan! Millaiset tunnelmat Sinulle jäi tapahtumasta? Entä mitä jäit kaipaamaan, mitä odotat ensi vuodelta? Palautetta saa ja pitää jättää kommenttilootaan, toimitan ne sitten eteenpäin!

Edit. Huomasin juuri, että tämä on 500. postaukseni tässä blogissa! Mikä mainio aihe sattuikaan näin juhlan kunniaksi!

Kommentit