HYVÄ JANE EYRE,

tarinasi on odottanut hyllyssä lukijaansa häpeällisen pitkään. Vaikka hankin Kotiopettajattaren romaanin jo useita vuosia sitten, vasta nyt tulin tarttuneeksi siihen. Uskot varmasti, kun sanon, että minulla oli siihen syyni. Olin juuri katsonut ihastuttavan elämäntarinasi televisioversiona, enkä halunnut pilata lukukokemusta ajattelemalla näyttelijöiden kasvoja tai kuvittelemalla sieluni silmin televisiolavasteita. Tahdoin oppia tuntemaan Sinut ja tarinasi juuri niin kuin luojasi Charlotte Bronte sen oli tarkoittanut. Oli minulla toinenkin syy. Joitakin aikoja sen jälkeen, kun olit ilmestynyt meille tapasi mukaan kärsivällisesti odottamaan vuoroasi, tartuin Emily Bronten Humisevaan harjuun. Olipa kyseessä millainen maailmankirjallisuuden klassikko tahansa, sen yltiötunteellisuus ja -dramaattisuus sai minut pahoinvoivaksi ja hetkellisesti menetin uskoni koko Bronten perheeseen.

Sitäkin iloisempi olen siitä, että tutustuin Sinuun nyt, kun kaikki häiriötekijät olivat jo unohtuneet mielestäni. Ja erityisen iloinen olen siitä, että tarinasi on kaikkea sitä, mitä Humiseva harju ei ollut. Suuria tunteita ja dramaattista elämää voi kuvata monella tapaa ja luojasi teki sen tavalla, mikä sopii luonteeseesi erinomaisesti. Kuten Sinäkin, kirja on rationaalinen, järkevä, velvollisuuden- ja omanarvontuntoinen. Mutta ei suinkaan kylmä ja kyyninen, vaan pikemminkin tarkkasilmäinen lempeästä ja syvästi tuntevasta sydämestä huolimatta.

Jollakin tapaa tunnen Sinuun sielunsukulaisuutta, sillä pidän itseäni samanlaisena jalat maassa-tyyppinä kuin Sinäkin olet. En yritä väittää olevani yhtä hyvä ja pyyteetön ihminen kuin Sinä, mutta toisaalta minäkin olin alle kaksikymppisenä paljon periaatteellisempi kuin tänä päivänä. Ainoa, mistä voisin Sinua moittia, on miesmakusi. Herra Rochester on kuin Oscar Wilden Dorian Gray ja kaiken lisäksi paljon tätä omistushaluisempi ja arvaamattomampi. St. John taas, en ymmärtänyt ollenkaan, mikä Sinua veti hänen puoleensa. En keksi muuta järkevää selitystä kuin traumaattisista kokemuksista ja särkyneestä sydämestä johtunut hetkellinen hämminki. Toisaalta vika ei ole yksin Sinun, sillä Bronte huijasi kaikkia kuvaamalla molemmat miehet ensin varsin kelvollisina, mutta tuntui sitten kyllästyvän ja lisäsi heihin yhä tyrannimaisempia piirteitä. Se ei ole ihme, sillä hän kirjoitti tarinasi naimattomana naisena, eikä onnellisen rakkaustarinan kuvaaminen kenties tuntunut hänestä luonnolliselta. Lisäksi liian suoraviivainen juonenkehitys tai absoluttinen pumpuliloppu ei sopinut hänen draamantajulleen. Saithan toki lopulta ansaitsemasi onnen, mutta omilla ehdoillasi, etkä liian yltiöpäisesti.

Ylitse kaiken ihailen itsekunnioitustasi ja omanarvontuntoasi, joka on ajallesi (ja varattomana orpona asemallesi) harvinaista, mutta jossa ei ole merkkiäkään ylpeydestä. Puhuessasi palavasti siitä, kuinka haluat olla riippumaton niin aineellisesti kuin henkisestikin ja kuinka haluat ennen kaikkea itse pystyä vastaamaan pystypäin omista teoistasi, ihmettelen sitä, kuinka moderni oletkaan! Ajatuksesi ja niiden tinkimätön toteuttaminen käytännössä tekevät Sinut erinomaiseksi roolimalliksi jokaiselle naiselle vielä 2000-luvullakin. Lyhyesti sanottuna, olet täynnä sellaista sydämen sivistystä, mitä jokainen haluaisi itselleen edes rahtusen.

Haluan kiittää Sinua, Jane Eyre, sillä nyt kun viimeinkin tutustuin Sinuun kunnolla, talletin Sinut välittömästi yhdeksi kiintotähdeksi kirjallisuuden ihannegalleriaani.

Kiittäen,
Amma

Kommentit

 1. Ihana kirje Kotiopettajattarelle sopivaan henkeen. :) Kaipa minunkin pitäisi lukea tämä uusiksi jossain välissä. Kävin kyllä kertaamassa tätä pikalukuna kirjastossa sen jälkeen kun olin lukenut Jane Eyren sarjakuvasovituksena. Saran kommenttien innoittamana on ollut mielessä etsiä luettavaksi myös Siintää Sargassomeri, johon Jean Rhys kirjoitti tarinan Berthan näkökulmasta...

  VastaaPoista
 2. Kiitos ihanasta arviostasi Amma!

  VastaaPoista
 3. Amma, sinä olet ihana! Ja kirjeesi kiteyttää niin paljon. Minäkin pidän enemmän Kotiopettajattaren romaanista kuin Humisevasta harjusta, joka sekin on kiehtova. Silti juuri tähän kirjaan on helpompi kiintyä.

  VastaaPoista
 4. Kaunis kirje. Ihana lukea tällaista. Itse luin molemmat kirjat ajat sitten ja pidin enemmän Humisevasta harjusta, mutta olinkin silloin vielä yläasteella. Pitäisi varmaan uudelleen lukea nämä kirjat, mielipide olisi varmaan nyt toinen.

  VastaaPoista
 5. Oi, "Kotiopettajattaren romaani" on ihana!

  VastaaPoista
 6. Ihanasti kirjoitettu. Aivan ihanasti! Terveisin Jane Eyre -fani henkeen ja vereen :)

  VastaaPoista
 7. Kiitos itsellenne! Kiva huomata, etten taida olla ainoa, jonka sydämen Jane Eyre ja Kotiopettajattaren romaani on vienyt:)Onkohan olemassa Jane Eyre-fanclub?

  Salla, Berthan näkökulma kuulostaa tosiaan kiehtovalta!

  Taava, ihan totta: ikä, elämänvaihe jne. vaikuttavat varmasti kokemukseen. Humisevassa harjuhan oli todella myrskyisä ja dramaattinen, ihan niin kuin murrosikäisetkin! Joten voi olla, että minuunkin olisi HH iskenyt silloin paremmin:)

  VastaaPoista
 8. Kaikkia kunnia Brontën sisaruksille, sillä he tekivät romaanin kirjoittamisen historiaa ja olivat vielä naisia. Charlotte kirjoitti salanimellä Kotiopettajattaren romaanin, vaikka hänen oikea henkilöllisyytensä tuli ilmi hänen eläessään. Kotiopettajattaren romaani on sydämeni kirjoja, mutta arvostan kyllä Emilyn Humisevaa harjua. Annenkin kirja Agnes kotiopettajatar kannattaa lukea. Minun pitäisi lukea Charlotten kirjoittamia muita teoksia kuten Syrjästäkatsojan tarina. Suosittelen niin kuin Salla mainitsikin luettavaksi Jean Rhysin Siintää Sargassomeri, mutta en ihan heti. Anna vähän aikaa itsellesi ja Jane Eyrelle. Kotiopettajattaren romaanista on tehty hyviä tv-sarjojakin. Kun aikaa on mennyt ja Jane Eyre on todellinen osa kirjallista sielunelämääsi, niin Siintää Sargassomeri täydentää kaiken...

  Kiitos Amma hienosta kirjeestäsi!

  VastaaPoista
 9. Vautsi, tää oli hieno! :) Mä olen lukenut Kotiopettajattaren pariin kertaan. Ensin joskus 14-vuotiaana, jolloin tykkäsin siitä tosi paljon, koska ahmin kaikenlaisia vähänkin romanttiselta haiskahtavia opuksia ja pari vuotta sitten, jolloin en innostunut siitä enää yhtä paljon. Ehkä odotin kokevani samanlaisen elämyksen ja petyin siksi. Olisi pitänyt vain lukea se niin kuin ei olisi koskaan ennen tarttunutkaan ja löytää ne asiat, mihin nyt kiinnittäisi enemmän huomiota :)

  VastaaPoista
 10. Kiitos kiitos kiitoksista:)

  Sara, nyt tuo Siintää Sargassomeri alkaa suorastaan kutkuttaa...mutta joo, maltan hetken ja nautiskelen tästä kokemuksesta. Agnes Kotiopettajatar voisikin olla vuorossa jo aiemmin.

  Jossu, yleensähän siinä valitettavasti käy niin, että jos jostakin kirjasta on pitänyt oikein paljon, ei siitä mitenkään saa samanlaista tunnetta uudestaan irti. Eritoten jos on aikaa on kulunut enemmän, jolloin omatkin mieltymykset ehtii vaihtua.

  VastaaPoista
 11. Olipa hauska kirjemuotoinen arvio. :)

  Luin Kotiopettajaren romaanin vuosia ja vuosia sitten ja tarttuisin siihen pian uudestaan, ellen olisi nyt pienessä Austen-ähkyssä.

  VastaaPoista
 12. Mikä minussa on vikana, kun synkkä Humiseva harju on vaikuttanut eniten ja sitten tulevat Syrjästäkatsojan tarina ja Kotiopettajattaren romaani. Tosin lukukerroista on kauan, mutta silti. Nämä kaikki ovat kirjahyllyssäni äitini vanhoina kauniina painoksina.

  Olen nähnyt Humisevan harjun myös elokuvana, kuten varmaan moni muukin.

  Ihana raikas blogipohja, johon kuin piste iin päälle istuu po. kirjan kansi. Se sopisi sivupalkkiin...

  VastaaPoista
 13. Kiitos, Tomomi! Ehkä tosiaan Austenien jälkeen on mukava lukea jotain muuta:)

  Leena, ei sinussa varmasti ole mitään vikaa:) Onneksi kiinnostumme ja ihastumme erilaisiin kirjoihin! Minä itse asiassa pidinkin Humisevasta harjusta enemmän elokuvaversiona, mikä on todella harvinaista. Ehkä se oli sellainen siistitty ja kliinisempi versio...:)

  Tämä kirja tosiaan sopii hyvin väriteemaan, kiva, että tykkäät!

  VastaaPoista
 14. Hei Amma linkitin sinun kirjeesi blogiini, kun se toimi innoittajanani lukea lisää Charlotte Brontëa!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti