Kuopio kaupunginteatteri: Maalari - Juho Rissanen

Näytelmässä Juho Rissanen (Ilkka Pentti) saapuu Nilsiään maalaamaan alttaritaulua. Kuva: Kuopion kaupunginteatteri.

 

Taidemaalari Juho Rissasen syntymästä tuli tänä vuonna kuluneeksi 150 vuotta. Kuopiolaislähtöinen Rissanen oli suomalaisista taidemaalareista ensimmäisiä, jotka ponnistivat taiteilijoiksi kurjalistosta. Rissasen tuotannossa keskeistä onkin tavallisen kansan kaunistelematon kuvaus.

Onkin oikein ja kohtuullista, että Kuopio muistelee poikaansa tänä vuonna monin tavoin. Museoissa on näyttelyitä ja Kuopion kaupunginteatterissa pyörii Maalari - Juho Rissanen näytelmä, jonka on ohjannut Taava Hakala ja käsikirjoittanut Antti Heikkinen. Nimiroolia esittää, ja komeasti esittääkin, Ilkka Pentti, ja epäilenpä, että tämä roolityö tullaan mainitsemaan hänen nimensä yhteydessä vielä pitkään.

En oikein päässyt perille siitä, mikä oli näytelmän tyylilaji, mutta mieleeni tuli Suomi-filmi. Suomi-filmi väreissä, vieläpä oikein kirkkaissa sellaisissa. Lavastus ja puvustus muistuttavat värikylläisyydellään, että maailma ei tosiaan ollut mustavalkoinen ennenkään. Kun näytelmän alussa pikku-Juho katselee isänsä tuupertumista ja paleltumista hankeen, mutta kohta mennään jo iloisesti polskaten ja velikultakolmikon Santeri Niskanen-Atte Antikainen-Ari-Kyösti Seppo kohellusta seuraten, on katsojan kestettävä varsin laaja tunneskaala. Kaikki tämä tapahtuu rehevällä savon murteella, joka toimii näyttelijöiden suussa niin hyvin, että toivoisinpa savolaisen keskusteatterin pitävän savonkielistä ohjelmistoa tarjonnassaan jatkuvasti.

Näytelmä sijoittuu 1900-luvun alun Nilsiään, minne Rissanen saapuu maalaamaan uuden kirkon alttaritaulua. Taidemaalari saa kuitenkin huomata, ettei kukaan ole profeetta omalla maallaan: häneen suhtaudutaan karsastellen, eikä vapaaehtoisia mallejakaan ole liiaksi asti jonossa. Rissanen maalaa luomisen tuskan ja haltioitumisen vuorotellessa ja samaa ristivetoa hän tuntee myös yksinkertaisen kansanelämän ja kutsuvana sykkivän suuren maailman puristuksessa. Näitä kahta maailmaa edustaa kaksi naista: kätilön tytär Saimi (Lotta Vaattovaara) ja taidemaalari Hilda Flodin (Lina Patrikainen).

Erityisesti haluan antaa kiitosta naiskuvasta. Ei tämäkään näytelmä taida ihan läpäistä Bechdelin testiä, mutta eivätpä Saimin, Hildan tai Juhon serkun Olgan (Sohvi Roininen) hahmot jää myöskään herkkinä mimosoina odottelemaan Juhon sydämenliikkeiden selvenemistä, vaan tekevät omia, itsenäisiä päätöksiään.

Kaiken kaikkiaan Maalari - Juho Rissanen on komea teos. Yksi onnistumisen mittari on se, että näytelmän jälkeen on tehnyt mieli googletella yksityiskohtia Rissasen elämästä ja tuotannosta, tarkistaa, mikä on totta ja mikä fiktiota. Yllättävänkin paljon parituntiseen näytelmään on saatu ripoteltua henkilöhistoriaa ilman, että katsojalle pääsee tulemaan infoähkyä. Nälkääkin vielä jäi: Kuopion taidemuseon ja Korttelimuseon näyttelyt on päästävä katsastamaan.


Kuopion kaupunginteatteri: Maalari - Juho Rissanen

Ohjaus: Taava Hakala
Esitysdramaturgia: Taava Hakala ja työryhmä
Lavastus ja puvut: Marie Antikainen
Valosuunnittelu: Juho Itkonen
Äänisuunnittelu: Kati Koslonen
Videosuunnittelu: Jarmo Jääskeläinen
Naamiointisuunnittelu: Sanna Virkkula

Rooleissa: Ilkka Pentti, Sohvi Roininen (vier.), Lotta Vaattovaara, Lina Patrikainen, Atte Antikainen, Santeri Niskanen, Ari-Kyösti Seppo, Katri-Maria Peltola ja Sari Happonen, Viljami Varis, Justus Itkonen
Kesto: n. 2 h 10 min sis. väliaika

Kiitos kutsusta teatteriin Kuopion kaupunginteatterille!Kommentit

 1. Uutta kotimaista näytelmäkirjallisuutta, hyvä! Jos en asuisi niin onnettoman kaukana (ja jonkun savolaisen mielestä syrjässäkin), kuluttaisin Kuopion kaupunginteatterin penkkejä useamminkin. Pidän kyllä aina mielessä, kun jostain syystä vieraissa kaupungeissa käyn, teatterin mahdollisuuden. Usein se on ohjelmaan sopinutkin.
  Minna /KBC

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin yritän aina kun mahdollista sovitella reissuihin teatteria, on aina ilo päästä tutustumaan eri kaupunkien teattereihin ja ohjelmistoihin.

   Poista

Lähetä kommentti