Mitä luen. Lukupäiväkirja


Huom! Olen osallistunut Lukupäiväkirjan tekoprosessiin oikolukemalla ja kommentoimalla käsikirjoitusta. Olen myös saanut taloudellisen korvauksen kirjaan ideoimastani sisällöstä.

Mikä olisi ihanampi tapa täydentää lukuharrastusta kuin lukupäiväkirjan täyttäminen? No kirjabloggaaminen ja -somettaminen tietysti, mutta näiden ohella perinteinen, kovakantinen lukupäiväkirjakin on hyvä vaihtoehto.

Tuuma-kustannus julkaisi Mitä luen -lukupäiväkirjan vuonna 2019. Bloggasin tuolloin kirjasta ja ihastuin siihen kovasti. Taisin hankkia näitä kirjoja lahjaksikin. Siksi olinkin tosi iloinen ja otettu, kun minulle tarjoutui keväällä mahdollisuus tutustua uuden Mitä luen -version käsikirjoitukseen etukäteen ja kommentoida sitä. Mitä luen yhdistää oivallisesti perinteisen lukupäiväkirjan ja tämän hetken kirjasome-trendit. Kirja on huomioinut esimerkiksi Helmet-haasteen ja luettuja kirjoja voi merkitä ylös vaikkapa maantieteen, aakkosten ja vuosikymmenten mukaan jaoteltuna. Lukija voi pelata tietokirjabingoa ja, niin, merkitä keskenjääneet kirjat omalle hautausmaalleen. Levätköön siellä rauhassa.


Tällaiset haasteet, sanoisinko jopa pelilliset elementit tuovat varmasti monelle lisäkipinää lukemiseen. Erityisesti pidän kuitenkin siitä, että kirjassa on myös runsaasti tilaa omille muistiinpanoille kirjoista. Tällaisesta perinteisestä lukupäiväkirjasta alkoi omakin blogiurani aikoinaan. Kun aloin merkata ylös kirjoista mieleen nousseita ja jääneitä ajatuksia, huomasin, että sain kirjoista irti vielä paljon enemmän. Siitä heräsi ajatus myös kirjablogin perustamisesta. Nykyisin en oikein osaisi jättää kirjoittamatta lukemastani kirjasta, sillä tuntuisi kuin luku- tai ajatteluprosessi jäisi jotenkin kesken.


Voin siis vilpittömästi suositella lukupäiväkirjan kirjoittamista. Ja varoitan, kuten tämänkin kirjan mainospuheessa sanotaan: kun luet, maailma alkaa näyttää erilaiselta!

Mitä luen. Lukupäiväkirja
Tuuma 2023
151s.


Kommentit

  1. Ihana idea tällainen ihan käsin täytettävä päiväkirja! Hyvin monipuolinen myös. Huomaa, että on ollut bloggari sitä työstämässä 😊

    Kirjoitin osoitteet muutamaan kirjekuoreen pari viikkoa sitten ja jestas kun tuntui oudolta. Jäin oikein miettimään mitä olisin kirjoittanut käsin edellisen kerran 🙈 Vielä pari vuotta sitten meillä oli tapana kirjoittaa kauppalappua jääkaapin oveen, nyt ei enää sitäkään. Oikeastaan todella surullista!
    80-90-luvulla mulla oli paljon kirjekavereita ja kaikki kirjoitettiin käsin, pitkiä pitkiä kirjeitä. Kännykän syy, että nykyään pelkkää naputtelua kaikki....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin kivan monipuolinen? Minun rooli on toki yksinään vähäinen, ja muitakin kirjasomettajia oli mukana.
      Minä kirjoitan käsin oikeastaan päivittäin. Vaikka kuinka saan vinoon meneviä katseita, pidän mukana paperista muistikirjaa ja kalenteria (vaikka toki töissä käytän sähköistäkin kalenteria). Kun kirjoitan asiat käsin, ne jäävät usein kerrasta mieleen.

      Poista
  2. Ai että, kuulostaapa kivalta. Alkoi ihan houkuttaa taas ajatus paperisesta lukupäiväkirjasta, vaikka viime vuosina blogi on toiminut lukupäiväkirjanani. Tämä "Mitä luen" vaikuttaa ihanan monipuoliselta.

    VastaaPoista
  3. Minä olen pitänyt fyysistä lukupäiväkirjaa ala-asteelta asti. Vasta tänä vuonna aloin kirjata ylös muutakin kuin kirjan perustiedot, mikä on siinä mielessä harmi, että enemmänhän niistä tosiaan saa irti - ja helpommin palautuvat myöhemmin mieleen - kun laittaa edes muutamalla samalla omia ajatuksiaan muistiin.

    Tähän en ole kaupassa törmännyt ollenkaan! Monipuoliselta ja houkuttelevalta kuulostaa :)

    T. Maija / Kirjojen keskellä

    VastaaPoista
  4. Olen muutaman kerran kokeillut fyysisen lukupäiväkirjan pitämistä, koska rakastan ideaa, mutta en ole oikein osannut sitoutua asiaan. 🙁
    Jos jatkan uudelleen jo aloittamaani päiväkirjaa, niin en tiedä, jatkaisinko täyttämistä lukemisjärjestyksessä vai pomppaisinko suoraan merkitsemään viimeisimmän lukemani... Vai pitäisikö suorilla ostaa kokonaan uusi lukupäiväkirja. Tämä esittelemäsi vaikuttaisi ihanalta!

    VastaaPoista
  5. Toisikohan Mitä luen ryhtiä kirjoittamiseeni? Aina ei paukut riitä blogijuttuun, jotain olisi kuitenkin hyvä kirjata lukemastaan. Täytyypä muistaa hiplata tuota, kun seuraavan kerran käyn kivijalkakirjakaupassa!
    Minna /KBC

    VastaaPoista

Lähetä kommentti