Kuopion kaupunginteatteri: Onko täällä kuuma?

Kuva: Kuopion kaupunginteatteri Karri Lämpsä

Johtuuko se vain äskettäin täyttämästäni 40 ikävuodesta, vai onko muidenkin mielestä vaihdevuodet aiheena nyt jotenkin erityisen paljon esillä julkisuudessa? Lehdissä kirjoitetaan vaihdevuosioireista, jotka jäävät liian usein tunnistamatta ja Ylellä alkoi Johanna Vuoksenmaan draamakomedia Hormonit! Myös Kuopion kaupunginteatteri on ajankohtaisessa keskustelussa mukana, sillä viikko sitten sai ensi-iltansa Anna Hultin suomentama ja Katri-Maria Peltolan esittämä monologi Onko täällä kuuma?

Olen kiitollinen, että saan keski-ikäistyä ajassa, jossa aiheesta puhutaan ja tietoa on saatavilla. Suorastaan erinomaista on, että asiaa käsitellään myös teatterilavalla. Olen viime vuosina ajautunut katsomaan teatteri-esityksiä, jotka ovat, jos sukupuolittaminen tässä yhteydessä sallitaan, kovin miehisiä. Kuopion kaupunginteatterissakin on useita valovoimaisia pitkän linjan näyttelijöitä, joille olen jo vähän odotellut tällaisia suuria töitä.

Monologit ja niiden esittäjät saavat minut aina ihailusta hämmennyksiin. Ajatus puolestatoista tunnista lavalla yksin äänessä, vailla kanssanäyttelijöiden tukea, on kuumottava. Ja mitenkä kuumottavaa se voikaan olla silloin, kun kropan oma termostaatti reistailee, yö on mennyt valvoessa märkiä lakanoita vaihtaen ja puvustamo on loihtinut lukuisista paksuista kankaista kootun asukokonaisuuden roolia varten? Tästä alkaa esitys, jossa Peltolan hahmo antaa tulla tuutin täydeltä ratkirehellisiä totuuksia naisten menopaussista. Välillä hän tulkitsee Shakespearen suuria näytelmiä ja esitystä rytmittävät myös lyhyet videopätkät, joissa Peltola esiintyy muun muassa television Kylli-tädistä ja Jane Fondan jumppavideoista inspiraationsa saaneissa videopätkissä.


 

Katsomossa on havaittavissa hihittelyä ja tyrskähtelyä, ja sen verran ehdin ympäristöä havainnoida, että mitä kypsempi leidi, sitä makeammat naurut. Muutamat paikalle uskaltautuneet miehet vaikuttavat hivenen eksyneiltä.

Ei ole ihme, että teksti tuntuu naisista samaistuttavalta. Anna Hultin on kirjoittanut alkuteoksen Är det hett här? johon hän keräsi omien tuntemustensa lisäksi myös muiden naisten tunteita ja kokemuksia. Myös Peltola tuo esitykseen vahvasti omakohtaisen latauksen. Katsojalle tulee tunne, että hän puhuu omasta elämästään. Hivenen yllätyin tekstin biologisuudesta. Ehkä itselleni ajankohtaisempaa on ikääntymisen mukanaan tuomat ajatukset, ja tätä henkistä näkökulmaa olisin kaivannut tekstiin lisää.

Informaatiota tulee kyllä muuten melko paljon. Välillä mielessä kävi, että tuntuu vähän kuin luennolla istuisi. Ja heti perään tuli toinenkin ajatus: kun yhteiskunta ei näköjään muuten tällaista luentoa järjestä, niin onpa hyvä, että teatteri järjestää. Toisaalta kepeyttäkin löytyy, tyylilaji vaihtelee luentomaisista osuuksista kreisikomediaan ja kohta jo Shakespearen traagisiin hahmoihin. Peltola taitaa kaikki tyylilajit.

Esityksen loppuhuipennus on ehdottomasti maininnan arvoinen. Ohjelmalehtinen on nimittäin jaossa vasta esityksen jälkeen. Ja millainen se onkaan! Harvemmin muistan pimppijumpan ohjeita tai lääkärien puhelinnumeroita ohjelmasta tavanneeni.

Menkäähään katsomaan, itsenne ja läheistenne tähden, kaikki sukupuolet!
 

Kuopion kaupunginteatteri: Onko täällä kuuma?
Ohjaus: Olli-Matti Oinonen
Suomennos: Anna Hultin
Rooli: Katri-Maria Peltola
Katso kaikki tekijätiedot

Kiitos Kuopion kaupunginteatterille kutsusta ensi-iltaan!

Kommentit