Blogistanian kirjallisuuspalkintojen jako 22.4.2023 (juhlapuhe)

Raisa Omaheimo, Antti Arnkil (Iida Rauman kustannustoimittaja) ja Annukka Salama kuvattavana. Tänään vietettiin lämminhenkinen ja toivottavasti kaikille myös mieleenpainuva hetki Arkikullassa Hyvinkäällä Blogistanian kirjallisuuspalkintojen jaon merkeissä.

Minulla oli ilo lausua tapahtumassa avaussanat. Ohessa osa puheestani.
(Antakaa anteeksi mahdolliset kirjoitusvirheet, puhe on suoraan muistiinpanoistani siirretty!)Arvoisa yleisö, rakkaat Blogistania-palkittavat ja kirjallisuuden ystävät, tervetuloa 
vuoden 2022 Blogistanian kirjallisuuspalkintojen jakotilaisuuteen. 

Olemme kokoontuneet jakamaan Blogistanian kirjallisuuspalkintoja, jotka jaetaan nyt 12. kertaa. Ensimmäisen kerran kirjabloggaajat äänestivät vuoden 2011 parhaasta kotimaisesta romaanista.
Tämän jälkeen Blogistanian kirjallisuuspalkinto on laajentunut niin, että myös käännöskirjallisuus on saanut oman Blogistanian Globalia-, lasten- ja nuortenkirjallisuus Blogistanian Kuopus- ja tietokirjallisuus Blogistanian Tieto -palkintonsa.

Alkuvuosina parhaista kirjoista äänestivät kirjabloggaajat, mutta nykyisin palkinto on kaikkien sosiaalisen median kirjavaikuttajien palkinto, jossa äänestävät myös kirjagrammaajat, -tubettajat, -tiktokkaajat ja muut kirjasomettajat.
Erityisen sopivaa onkin, että olemme tänään kokoontuneet tänne Arkikultaan, jossa on myös Takakansipodcastin studio ja päämaja. Kiitos Marko ja Niina vieraanvaraisuudesta!

Marko Suomi haastatteli.


Kiitokset myös Sanna Lukujonossa-blogista, Jonna Kirjakaapin kummituksesta, Marika Oksan hyllyltä-blogista, Niina Yöpöydän kirjoista ja Gregorius Jotakin syötäväksi kelvotonta -blogista äänestyksen käytännön järjestelyistä tänä vuonna.

***
Sadat, jopa tuhannet kotimaiset kirjasomettajat tekevät päivittäin tärkeää työtä nostamalla esille kirjoja ja kirjallisuutta. Kun ns. perinteisissä medioissa kirjallisuuden ja koko kulttuurin saama näkyvyys vähenee vuosi vuodelta, tuovat kirjavaikuttajat kirjapuhetta sinne, missä muuten olisi vain humisevaa hiljaisuutta. Kun palstatilaa jaetaan niukkuudesta, huomattava osa ilmestyvistä kirjoista jää vaille sen suurempaa mediahuomiota. Kirjavaikuttajat demokratisoivat huomionjakoa tarjoamalla näkyvyyttä myös niille kirjoille, joita ei arvostella suurimmissa päämedioissa tai joista ei tehdä nostoja iltapäivälehtien uutisiin.

Tästä työstä kirjavaikuttajille ei makseta palkkaa. Mutta ainakin omasta puolestani voin sanoa, ja uskon, että läsnäolevat somettajat voivat tähän yhtyä, että rahan sijaan kirjallisuusharrastus tuo unohtumattomia elämyksiä ja sellaista hohtoa, sisältöä elämään, mitä vain kulttuuri parhaimmillaan voi tuoda. Sanoisinko, jopa, luksusta.

Myöskään Blogistanian kirjallisuuspalkinnot eivät ole rahapalkintoja. Mutta ne ovat suoria ja vilpittömiä kiitoksia suoraan lukijalta kirjailijalle. Eikä pelkästään nyt tänään palkittaville kirjoille ja kirjailijoille, sillä tämänkin vuoden äänestyksessä sadat eri kirjat saivat ääniä. 

Toivon, että nämä lukijoiden antamat kiitokset valavat uskoa omaan tekemiseen ja siivittävät kirjailijoiden työtä myös jatkossa!

***

Blogistanian kirjallisuuspalkintojen voittajat vuonna 2022:

Blogistanian Finlandia: 
Iida Rauma: Hävitys -tapauskertomus (Siltala)

Blogistanian Globalia:
Bernardine Evaristo: Tyttö, nainen, toinen.
Suomentanut Kaijamari Sivill (WSOY)

Blogistanian Kuopus:
Annukka Salama: Ripley - nopea yhteys (WSOY)

Blogistanian Tieto:
Raisa Omaheimo: Ratkaisuja läskeille (S&S)


Kommentit

 1. Vastaukset
  1. Sinustakin muuten oli puhetta! Ja terveisiä lähetettiin 🙂

   Poista
 2. Kiitos tästä koosteesta <3 Olisi ollut mahtavaa päästä paikalle, mutta kiva että näin kuvien ja tekstin kera pääsi osallistumaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tunnelma välittyi, ainakin jonkin verran!

   Poista

Lähetä kommentti