Simona Ahrnstedt: Panoksena sydän

 


Simona Ahrnstedtin rohkeahkot viihderomaanit ovat kuuluneet jo muutaman vuoden ajan suosikkeihini. Kirjailija taitaa koukuttavan kutkuttavat juonenkäänteet ja kirjoittaa naiselta naiselle, jos ei nyt täysin miehiseltä katseelta vapaasti, niin sitä kuitenkin tavoitellen. Olen lukenut kirjailijan teoksia useampia, joten oli selvää, että myös Panoksena sydän kuuluu kesän lukemistoon. 

Yllätykseni olikin melkoinen, kun kirja oli suuremmalta osin aika tylsä ja tapahtumaköyhä. Missä juonenkäänteet? Missä väärinkäsitykset ja niiden oikominen, missä kiihkeys ja missä kiinnostavat henkilöhahmot? Nämä kaikki ovat kuuluneet Ahrnstedtin kirjojen tunnusmerkistöön, mutta nyt tunsin suurimman osan äänikirjan kuuntelusta pelkkää välinpitämättömyyttä kirjan henkilöitä kohtaan. Olin jo useaan otteeseen jättämässä kirjan kesken. Mutta onneksi en jättänyt. Paljastan nimittäin jo tässä vaiheessa, että loppu pääsi yllättämään ja teki kuuntelu-urakasta vaivan arvoista. Olihan tässä koukkua kuitenkin!

Dessie on entinen palkkasotilas, joka työskentelee nykyään korkean profiilin turvallisuuspalveluyrityksessä asiantuntijana. Yritystä pyörittää Tom Lexington, joka on Ahrnstedtin lukijoille tuttu hänen aiemmista kirjoistaan, erityisesti Kiirunaan sijoittuneesta Vain yksi mahdollisuus -romaanista, jossa hän oli toinen päähenkilöistä. Nyt hän on keskeisessä sivuroolissa Dessien työnantajana. Dessie saa tehtäväkseen ottaa huomiinsa yrityksen uuden asiakkaan, maahanmuuttajataustaisen Samin, joka on noussut lähiönuoruudesta menestyväksi hotelliketjun omistajaksi. Nyt mies on saanut peräänsä äärioikeistolaiset öyhöttäjät ja kaipaa suojelua.

Mikäs siinä. Dessie ja Sam vain sattuvat olemaan entinen pari. Teinivuosien syvä rakkaussuhde on päättynyt dramaattisesti monenkertaisiin väärinymmärryksiin. Alusta asti on selvää, että parin välillä on edelleen jännitettä, mutta jostakin kumman syystä Tom on sitä mieltä, että Dessie voi aivan hyvin ottaa keissin hoitoonsa. Samoin hän antaa pitkään mennä läpi sormien, että Dessie selvästi kärsii traumaperäisestä stressireaktiosta. Outoa ja epäuskottavaa minusta. Myös Dessien ja Samin välinen kemia on niin päivänselvää, että ei tässä lukijalle asti oikein ehdi mitään jännitettä syntyä. 

Sen sijaan se, mitä tapahtuu lopussa, pääsi yllättämään minut ihan kokonaan. Toki olin epäillyt, että eräällä henkilöllä ei ole ihan puhtaat jauhot pussissa, mutta siitä huolimatta loppu oli kyllä aika hurja. En sitten tiedä, olinko kirjaa kuunnellessani jo vaipunut ajattelemattomuuteen, enkä ollut tarkkana, vai onnistuuko Ahrnstedt puijaamaan muitakin yhtä hyvin kuin minua.

En tästä loppuratkaisusta paljasta enempää, vaikka vähän tekisi mieleni analysoida. Parempi jättää kuitenkin muillekin yllättymisen mahdollisuus.

Panoksena sydän ei ollut lähellekään parasta Ahrnstedtia, mutta aivoja nollaavana välipalakirjana ihan mukiinmenevä tapaus. Jenni Sainio äänikirjan lukijana hoitaa leiviskänsä hyvin.


Simona Ahrnstedt: Panoksena sydän (Med hjärtat som insats 2020)
WSOY 2022
Suomennos Virpi Vainikainen
Äänikirjan lukija Jenni Sainio
Kesto 13h 59min


Kommentit

 1. Silloin kun vielä olin blogini kanssa Instassa niin näitä kirjoja hehkutettiin. Jotenkin on kyllä fiilis että eivät ole minua varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm 🤔 ehkä ei. Tai no, eihän sitä koskaan tiedä 😄

   Poista
 2. Minä en ole kuunnellut kuin yhden Simonan, mutta tykästyin kyllä. Tuo miesvapaa katse on ehkä se, mikä miellytti, tosin en sitä silloin ajatellut. Suunnittelin kuuntelevani lisää Simonaa ja på svenska, jotta voisin hieman perustella sitä itselleni. On jäänyt toistaiseksi tekemättä, mutta kanske en dag igen.

  VastaaPoista
 3. Minusta Ahrnstedt on aika taitava äänensävyssä, jolla hän "puhuu". Miesvapaa katse, kehopositiivisuus,etninen monimuotoisuus jne, mutta niin taitavasti, ettei tunnu päälleliimatulta. Olisikin kiinnostavaa kuulla, miten toimii alkukielellä! Oma svenska ei ehkä siihen oikein taivu.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti