Syksyn kirjatärpit


Tällä hetkellä kirjasomettaja elää aikaa, jolloin posti tuo lähes joka päivä kirjatervehdyksen jostakin. Ja se on ihanaa, lämmin kiitos paketeista! Samalla mieltä toki kaihertaa myös yltyvä epäilys sen suhteen, etten tänä(kään) sesonkina ehdi lukea kaikkea sitä, mitä mieleni tekisi.

Siitä huolimatta aion jälleen postata syksyn kirjatärppipostauksen. Jos ja kun minä en ehdi kaikkea lukeakaan, toivottavasti te bongaatte täältä omat suosikkinne ja osallistutte luku-urakkaan!

Sen verran hypetyksen keskellä haluan kuitenkin nillittää, että tällä kertaa syksyn katalogeista tuntui olevan aika helppokin poimia omat suosikit. Sellaista normaalia valinnanpaljouden tunnetta ei tullut. Vai onko vika vain minussa, kun syyskauteen tunnutaan yhdessä jos toisessa kustantamossa valmistauduttuvan oikein ekstra-määrällä Summan tulimyrskyjä, Marskin ritareita, kokaiinipöllyisiä ammattirikollisia ja entisestään raaistuvia naisten ja lasten murhia?  Tätä kai Suomen isit sitten isänpäivä- ja joululahjoikseen kaipaavat. Tai sitä heille ainakin tarjotaan.

Ollappa enemmän Summan sijasta kirjoja vaikkapa Izjumin kaltaisista nykyajan tapahtumista, puoli-ihannoivien rikolliselämäkertojen sijaan tietokirjoja siitä, kuinka huumeiden viihdekäyttökin tukee maailmanlaajuista järjestäytynyttä rikollisuutta. Ja sellaisia älykkäitä dekkareita, jotka vetävyyden ohella kuitenkin kannattelevat uskoa ihmisten hyvyyteen ja elämän kannattelemiseen, sillä sellaiselle sanomalle olisi nyt tilausta.

No niin, se ränttäämisestä. Kirjailijat ja kustantajat tekevät hienoa työtä ja tekevät tietysti päätöksiä sillä perusteella, mitä ihmiset tuntuvat lukevan. Mutta hieman enemmän mielikuvitusta ja halua osallistua valinnoilla yhteiskunnalliseen keskusteluun kyllä kaipaisin.

Alla on lueteltu 38 syksyllä ilmestynyttä/ilmestyvää kirjaa. Tärpit on jaoteltu kotimaiseen proosakirjallisuuteen, käännöskirjallisuuteen, tietokirjallisuuteen, lapset/nuoret/young adult/new adult -kirjallisuuteen sekä runoihin.

Olkaapa hyvät, käykää kimppuun!


Kotimainen kirjallisuus

Vera Vala: Italialainen peli (WSOY)
Arttu Tuominen: Häväistyt (WSOY)
Salla Simukka: Tästä kaikki alkaa (Tammi)
Max Seeck: Loukko (Tammi)
Elina Annola: Kaikki lokakuun taivaat (Bazar)
Kjell Westö, Mårten Westö: Vuodet. Veljekset kertovat. (Otava)
Elina Backman: Kun tulee pimeää (Otava)
Asko Sahlberg: Marraskuun mies (Like)
Anna Englund: Lautapalttoo (Siltala)
Marja-Leena Lempinen: Kaivosten kaupunki (Icasos)
Marja-Leena Tiainen: Lauantaitanssit (Icasos)
Tommi Laiho: Rikotut (Myllylahti)

Käännetty kaunokirjallisuus

Anne Booth: Pieniä ihmeitä (Otava)
Robert Galbraight: Sysimusta sydän (Otava)
Milly Johnson: Kaikkien joulujen äiti (Bazar)
Jehvenija Kuznjetsoja: Kysykää Mialta (Aula & co)
Emma Hamberg: Je m'appelle Agneta (WSOY)
S.J.Bennet: Kolme koiraa haudattuna (WSOY)

Tietokirjallisuus

Juha Hurme: Tiu tau tilhi (Teos)
Teemu Keskisarja: Hattujen sota (Siltala)
Silja Koivisto: Sataman kapakan Hilda (Johnny Kniga)
Jonna Riikonen: Nainen on naiselle tuki (Atena)
Mauri Leivo: Lehmilaitumille (Docendo)
Markus Hotakainen: Tähtitieteen naiset (Aula & co)
Ari Turunen: Teette niin kuin minä sanon (Aula & co)
Julie Smith: Miksei kukaan ole kertonut minulle tätä aiemmin? (WSOY)
Antti Heikkinen: Danny - koko show (WSOY)
Bruce Springsteen, Barack Obama: Renagades - Born in the USA (Tammi)
Tuomas Heikkilä: Lalli (Tammi)

Lasten, nuorten ja nuorten aikuisten kirjallisuus

Estelle Maskame: Joku sinun kaltaisesi (Gummerus)
JS Meresmaa: Kerberos (Myllylahti)
Leena Lehtolainen: Vihreän lohikäärmeen risteys (Tammi)
ZoneVD: Uskomattoman tiedon jäljillä (Tammi)
Astrid Lindgren: On hauskaa, kun on joulu (WSOY)
Tatu Kokko: Rob McCool ja Lapponian vangit (Icasos)

Runot
T.S.Eliot: Kootut runot (WSOY)
Marjo Heiskanen: Omaa sukua (Siltala)
Jouni Tossavainen: Näköala Haminalahdelta (Aviador)




Kommentit

  1. Kiitos tärpeistä! Itsekin olen vähän sillä kannalla, ettei niin houkuttelevia kirjoja ole nyt paljon. Ja dekkaritkin tuppaavat kyllä nykyään olevan synkkiä ja raakoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitäkin olen miettinyt, että voihan olla, että minä olen muuttunut. En ole tutkinut lukutilastojani sillä silmällä, mutta näppituntumalla sanoisin, että koronan myötä oma makuni on muuttunut kepeämpään ja valoa etsivään suuntaan.

      Poista
  2. Ihania tällaiset listat! Minullakin on ollut mielessä Vera Vala, Anna Englund, Asko Sahlberg ja Arttu Tuominen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä kaikki polttelevat kovasti. Valan kirja onkin pinossa odottamassa ja Tuomisen uutuus on ehkä seuraavaksi äänikirjana vuorossa. Sahlbergista tykkään lähtökohtaisesti aina. Ja Englundin kirjasta on nyt niin hyviä kuiskutteluja ilmassa, että kyllä sekin jossakin välissä on luettava!

      Poista
  3. Italialainen peli on minulla jo luettuna ja lisäksi haluaisin lisätä listallesi Leena Parkkisen Neiti Steinin keittäjätär-romaanin, josta pidin kovasti.
    Tietokirjoista Nainen on naiselle tuki ja Tähtitieteen naiset ovat minulla kesken ja molemmat tuntuvat sekä mielenkiintoisilta, ajatuksia herättäviltä että viihdyttäviltä. Sinänsä on miltei hupaisaa, miten paljon nykyään ilmestyy kirjoja, jotka jollain tavalla liittyvät naisiin, naisten historiaan tai naiseuteen yleensä. (Hyvä niin!)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, kyllähän tässä "naiskirjallisuudessa" on selkeästi trendi menossa, ei vähiten siksi, että naiset eniten kirjoja ostavat. Mutta hyvä niin! On noita mieskirjoja sen verran kirjoitettu. Mietin, että pitäisinkö ihan tietokirjakuukauden vielä loppuvuodesta, kun on useampikin hyvä odottelemassa, vai yritänkö sujautella yksitellen johonkin väliin.

      Poista
    2. Ai niin, tuota Parkkisen romaania Arjakin jo kehui. Täytyypä tutustua vielä lähemmin!

      Poista
  4. Niin ja Tatu Kokon Rob McCool on Totolla jo melkein luettuna ja minullakin pinossa ylimpänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva! Huomenna olisi kirjan (ja muiden icasosilaisten julkkarit, mutta meillä on herra syksyn synttäripäivä, joten en taida tällä kertaa päästä.

      Poista
  5. Hei Amman :) Olen kaunistuneella tavalla yllättynyt siitä miten paljon dekkari kirja genreeseen kuuluvat kirjojen juonet ovat muuttuneet viimeisien vuosien aikana. Pidin niistä aika pitkän tauon ja nyt olen palannut niiden pariin, mutta järkytyksekseni huomaankin, että aivan liian monessa kirjassa on hyvin raakoja tekoja kohdistuen lapsiin ja siinä menee rajani. En lue suoranaista kauhua lainkaan. Ja aika tarkka olen, etten kirja olisi muutenkaan liian raaka ja jotenkin vaan tuntuu, että yleinen raakuus on nyt jokin must-juttu. Voi olla, että olen pahasti vaarassa.

    Pidän erityisesti psykologisista trillereistä, sillä ne tarjoavat kiinnostavaa luettavaa. Olen blogannut vasta pari kuukautta ja kyllä sielläkin huomaa, mikä on kiinnostukseni kohteena.

    Kiitos tästä listasta se antaa hyviä vinkkejä :)

    VastaaPoista
  6. Jos jotain en voi sietää, niin noita äänikirjapalvelun suosituimmissa koko ajan kiiluvia, todellakin ihailuksi kääntyviä, likipitäen jo "fanikirjoja" todellisista rikollisista. En voi käsittää edes Jere Karalahden fanitusta. Ehkä olen vain vanheneva tiukkapipotäti, mutta sittenpä olen. Koronan aikaan olen keventänyt omaakin lukemistoani, onko se alitajuntaista vai sattumaa, who knows, mutta en minä koskaan ole em kaltaisia kirjoja lukenut. Hyvä vaan että minunlaisille lukijoille ilmestyy esimerkiksi Lautapalttoo, kommenteissa mainittu Neiti Steinin keittäjätär ja Naistentanssit. Dekkareista minua kiinnostaa Alexandra Benedictin Joulun murhapeli. Tahdon mainita vielä Hotelli Portofinon, haluan ehtiä kuunnella sen ennen sarjan katsomista Areenasta ja siinä tuleekin vähän kiire 😅

    VastaaPoista

Lähetä kommentti