Kaari Utrio: Pappilan neidot
Paljon onnea Kaari Utriolle, joka täyttää tänään kunnioitettavat 80 vuotta!
Hänen kirjallinen uransa hakee kotimaassa vertaistaan. Mittavan tuotantonsa lisäksi Utrio on toiminut, näin uskon, innoittajana lukemattomille naiskirjailijoille. Luulenpa, että myös vahva historiallisen romaanin kirjoittaja- ja lukijakunta on syntynyt hyvin pitkälti Utrion vaikutuksesta.
Siksi olenkin iloinen Kirjasähkökäyrän järjestämästä Kaari Utrio -lukuhaasteesta merkkipäivän kunniaksi. Käypä katsomassa hänen blogistaan kooste kirjabloggaajien Kaari Utrio -postauksista.
Ennen kuin menen Pappilan neidot -romaanin esittelyyn, haluan kuitenkin linkata tähän bloggaukseni vuodelta 2013, jolloin eskorteerasin Kaari Utriota yhden päivän ajan Kuopiossa. Kuinka hieno päivä se olikaan!
Tehtäväni oli kuljettaa kirjailija paikasta toiseen, huolehtia ruokailusta sun muusta ja esitellä kaupunkia. Esiintymisten välissä ehdimme juttelemaan kaikkea maan ja taivaan väliltä, kirjallisuudesta lähinnä, ja päädyinpä haastattelemaan häntä ex tempore -meiningillä kirjakaupassa innokkaan yleisön edessä.
Arvostukseni Kaari Utriota kohtaan kasvoi sekä ihmisenä että ammattilaisena tuon päivän aikana ihan uusiin sfääreihin.
Tässä kuussa kuuntelin äänikirjana Kaari Utrion 1800-luvulle sijoittuvan romaanin Pappilan neidot. Olin etukäteen hieman kahden vaiheilla, olenko jo joskus lukenut tämän, alun perin vuonna 1976 ilmestyneen romaanin. Takakansijuoni tuntui kuitenkin vieraalta, ja toisaalta jostakin lukemani viittaus Ylpeyteen ja ennakkoluuloon taas aivan liian houkuttelevalta, joten otin kirjan kuunneltavaksi.
Olin oikeastaan ehtinyt jo unohtaa, miten hauska Utrio on. Tätäkin romaania kuunnellessani hihittelin partaani jatkuvasti. Utrion huumori on nimittäin terävää, ilkikurista ja älykästä. Hän ei alleviivaa, vaan jättää vitsin lukijan oivallettavaksi.
Viittaus Ylpeyteen ja ennakkoluuloon ei ole tyystin tuulesta temmattu. Romaanissa nimittäin naitetaan Somerniemen pastorin Israel Löfbergin tyttäriä. Pastori itse on itsekeskeinen ja aika typerä, mutta hänen toinen vaimonsa, naimaikään tulleiden tyttöjen äitipuoli, onneksi lempeä ja hyväsydäminen. Vaan mistä löytää tytöille sulhaset vailla myötäjäisiä? Pappissäätyyn syntyneen ei sovi naida säätynsä alapuolelta, mutta todellisuudessa Löfbergin suurperhe on köyhä kuin kirkonrotta.
Kauniin Hedvigin voisi antaa ahnaalle liikemiehelle maksamattomien velkojen pantiksi, ja Sara onneksi kutsutaan Helsinkiin varakkaan sukulaistädin luokse. Jospa tämä hankkisi sulhasen ja myötäjäiset tytölle, vaikka tämä ihan tavanomaisen näköinen onkin. Lovisasta ei niin kiire ole eroon päästäkään, sillä hän loihtii tyhjästä pappilan pöytään komeat, pastorin arvolle sopivat ruoat.
Vaan Löfberg saa pian huomata, että tyttäret toimivat ihan oman päänsä mukaan.
Eniten kirjassa seurataan Helsinkiin matkuvastavaa Saraa, jolle odotettu matka on suuri pettymys. Täti on saita ja ilkeä, ja tanssiaisten sijasta Sara löytää itsensä piian asemasta. Ei ole tanssiaisia, tanssiaismekoista puhumattakaan, sulhasia houkuttelemassa. Aika ankea on Helsinkikin, jota kamala kulkutauti koettelee.
Pappilan neidot on mukaansa tempaava romaani, joka viihdyttää, naurattaa ja järjestää loppuun vielä yllätyksenkin. Äänikirjaksi romaani sopii hyvin ja sen luki mainiosti näyttelijä Lis Laviola. Kerrassaan hyvälle mielelle saava kirjakokemus!
Kaari Utrio: Pappilan neidot
Tammi 1976, äänikirja 2016
Lukija Lis Laviola
Kesto 6h 55min
Onnittelut Kaari Utriolle :)
VastaaPoistaPappilan neidot olen joskus lukenutkin ja voisihan sen lukea uudestaankin. Minäkin tykkään Utrion huumorista, jota kuvasit älykkääksi, ilkikuriseksi ja teräväksi, hyvin kuvattu.
Kiitos, että osallistuit mukaan haasteeseen :)
Kiitos lukuhaasteen järkkäämisestä!
Poista