Katseluvinkkejä korona-arkeen (Netfilx/Yle Areena)

Hyvät elokuva- ja sarjavinkit ovat nyt monella tarpeen. Kun vapaa-ajan menot ovat minimissä, on ainakin meillä vietetty leffa/sarjailtoja ja iltapäiviäkin varsin usein. Tässäpä muutamia vinkkejä katsomisen arvoisista elokuvista ja sarjoista, jotka löytyvät tällä hetkellä joko Netflixistä tai Yle Areenasta.

The Tiger King: Villi ja vaarallinen tiikeribisnes (Netflix 2020)Tämä dokumentaarinen minitv-sarja on nyt "kaikkien" huulilla. Seitsemänosainen true crime -sarja sisältää niin paljon häiritseviä paljastuksia, etten oikeastaan edes tiedä, mistä aloittaa. Sarjassa seurataan oklaholmalaisen Joe Exoticin ja hänen omistamansa villieläinpuiston vaiheita. En ole tiennyt aiemmin, millainen bisnes villieläimet ovat jenkeissä. Eläinten oikeuksien polkemisen lisäksi vyyhteen lisätään päihteitä, murhayritys ja muuta väkivaltaa sekä jokaisen amerikkalaisen oikeus erilaisiin aseisiin ja räjähteisiin. Taitavasti rakennetun käsikirjoitus ansiosta tarina kasvaa ja muuttuu aina vain erikoisemmaksi. Tätä on nykypäivän villi länsi.
*****

The Laundromat (Netflix 2019)Satiirinen elokuva pohjautuu Panaman paperit -tietovuotoon. Meryl Streepin esittämä, leskeksi jäänyt eläkeläisrouva jää ilman vakuutusrahoja vakuutushuijauksen seurauksena ja hän alkaa selvittää, mistä on kysymys. Jäljet johtavat Panamaan ja Mossack Fonseca -yhtiöön. Faktaa ja fiktiota yhdistelevä elokuva selittää mustan huumorin keinoin, mikä kaikki nykyisessä talousjärjestelmässämme on pahasti pielessä. Steven Soderberghin ohjaama elokuva on yhtä tähtisadetta, sillä Jürgen Mossackia esittää Gary Oldman ja Ramon Fonsecaa Antonio Banderas. Huippunäyttelijät ja loistava käsikirjoitus tekevät elokuvasta raskaasta aiheesta huolimatta kepeää katsottavaa.

***Kaksi paavia (Netflix 2019)Loistonäyttelijät, huippukäsikirjoitus ja perustuminen tositapahtumiin ovat myös tämän elokuvan kulmakiviä. Anthony Hopkinsin ja Jonathan Prycen tähdittämä elokuva kertoo katolisen kirkon modernin ajan suurimmasta tapahtumasta, kun paavi Benedictus XVI turhautuu kumoukselliseen eteläamerikkalaiseen piispaan Jorge Mario Bergoglioon ja kutsuu tämän Vatikaaniin puhutteluun. Tapaaminen ei ole aivan niin hengellinen kun luulla saattaisi. Vanha ja väsynyt paavi kiukuttelee ja pompottelee piispaa mielensä mukaan. Välillä kiistellään hengellisistä asioista, mutta välillä myös syödään katukeittiöstä noudettua pizzaa sormin ja harjoitellaan tangon askeleita. Lopputuloksen kaikki tunnemme. Bergogliosta tuli paavi Franciscus hänen edeltäjänsä luovuttua paavinistuimesta sensaatiomaisesti vuonna 2013.
*****Virgin River (Netflix 2019)Siirrytään kevyempiin aiheisiin! Näinä päivinä moni kaipaa mökille, muttei sinne pääse. Ratkaisu vapauden ja raikkaan maalaisilman (sekä romantiikan) kaipuuseen on Virgin River -sarja, joka on yhdistelmä Gilmore Girlsia, Villiä Pohjolaa ja Tohtori tuli kaupunkiin -sarjaa. Kovia kokenut erikoissairaanhoitaja Mel Monroe (Alexandra Breckenridge) saapuu syrjäiseen Virgin Riverin kylään aloittamaan elämäänsä uudestaan. Siellä hän ystävystyy baarinomistaja Jack Sheridanin (Martin Henderson) kanssa ja tietäähän sen, miten siinä käy. Virgin Riverissa tapahtuu kuitenkin myös paljon muuta kuin lemmenkäänteitä ja pikkuhiljaa niin Melin kuin Jackin salatun menneisyyden peittävää verhoa raotetaan. Nautin tästä häpeilemättömän paljon. Sarjasta on ilmestynyt ensimmäinen kausi ja toista tiettävästi kuvataan. En tiennyt ennen sarjan katsomista, että se perustuu Robyn Carrin 21(!)-osaiseen kirjasarjaan. Ehkä hyvä, etten tiennyt, sillä minulla on kutina siitä, että sarja on kirjoja laadukkaampi. Vai olenko väärässä, onko joku lukenut?

*****


Rantahotelli (kausi 7 Yle Areena)Muistatteko, kun kesällä intoilin tanskalaisesta Rantahotelli-sarjasta? Jos ette, kurkkaa kesäinen postaus täältä.
Yle Areenasta löytyy nyt sarjan seitsemäs kausi kokonaisuudessaan. Valitettavasti aikaisemmat kaudet ovat jo Areenasta poistuneet. Jos joku Ylessä on kuulolla, saisikohan ne vielä takaisin, sillä jyllantilaiseen merenrantahotelliin sijoittuva epookki on mitä parhainta lääkettä akuuttiin matkakuumeseen, jota nyt ei voi muuten lääkitä. Tämä 7. kausi on taattua Badehotellet -laatua, tosin aavistuksen synkempi sävyltään, onhan sarjassa edetty 1940-luvulle ja natsien miehitykseen asti. Pieni Andersenin rantahotelli kantahenkilökuntineen ja vakiovieraineen pitää kuitenkin yhtä tiukasta tilanteesta huolimatta. Pieniltä kommelluksilta ja sydänsuruiltakaan ei vältytä. 

****

Full of Love - Pakomatka pakastimesta (Yle Areena)Burleski on muutakin kuin paljasta pintaa ja heiluvia tasseleita. Se voi olla myös itsensä uudelleen löytämistä, oman vartalon arvostamista ja itsetunnon rakentumista. Dokumenttielokuva kertoo paitsi ohjaaja Iina Terhon löytömatkasta omaan itseensä ja naiseuteensa myös Petra Innasesta, joka burleskipiireissä tunnetaan nimellä Bettie Blackheart. Innanen löysi burleskin 2000-luvun alussa ja toi lajin Suomeen. Innanen oli myös maineikkaan Helsinki Burlesque Festivalin tuottaja. Dokumentti on häpeilemätön ja rohkea, mutta ei totutulla tavalla. Burleskia ja sen esittäjiä ei katsella perinteisen mieskatseen läpi, vaan näkökulma on huomattavasti syvempi ja moniulotteisempi.
***

Burleski (Netflix 2010)


Edelliseen dokumenttiin verrattuna Christina Aguileran tähdittämä Burleski-elokuva on lähtökohdiltaan varsin erilainen, mutta asiayhteydeltään sopii dokumentin pariksi. Minulla oli tämän elokuvan kokoinen aukko yleissivistyksessä ja olin tästä aidon positiivisesti yllättynyt ja ilahtunut. Tarina nuoren, lahjakkaan tytön kunnianhimosta nousta tähdeksi ja hiipuvan burleskiklubin pelastamisesta on toki varsin ennalta-arvattava. Aguilera on kuitenkin pääroolissaaan hyvä ja onhan mukana Cherkin. Musiikkia, näyttäviä asuja ja koreografioita. Toimii.

*** 


Toivottavasti näistä vinkeistä on apua koronakaranteenin kestämiseen! Jos kaipaat vielä lisävinkkejä, käy kurkkaamassa loppiaiseksi kokoamani leffavinkit täältä.

Oletko Sinä tehnyt elokuva- tai tv-sarja-löytöjä viime aikoina? Kerro ihmeessä, kaikki vinkit otetaan vastaan! 

Kommentit

  1. Kivoja vinkkejä! Meillä ei tosin ole Netflixiä, mutta Rantahotelli-vinkki tuli nyt otettua talteen. En ole seurannut sarjaa mitenkään erityisen tiiviisti, mutta juuri tähän hetkeen hotellin tunnelmat sopvat erinomaisesti. Itse koukutuin pääsiäisen aikaan Yle Areenan uuteen ranskalaiseen vakoilusarjaan Le bureau, vakoojaverkosto. Se vaikutti alkuun hieman hidastempoiselta mutta kun siihen pääsi vähän sisälle, olin sitten aivan koukussa. Sarjaa on tarjolla peräti neljä kautta eli katsottavaa riittää. On ollut kiva seurata vaihteeksi jotain muuta kuin englantilaista tai pohjoismaista sarjaa, ja pääosan esittäjää Mathieu Kassovitziä seuraa ilokseen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun innostuit Rantahotellista. Täytyykin tutustua tuohon Le Bureauhun, olen sen jossakin bongannut, mutta en ole perehtynyt tarkemmin. Kiitos vinkistä!

      Poista

Lähetä kommentti