NAISET - 150 vuotta vapauden, sisaruuden ja tasa-arvon puolesta (Marta Breen, Jenny Jordahl)En ole kovinkaan aktiivinen sarjakuvien lukija nykyään. Taidokas kuvitus yhdistettynä mielenkiintoiseen asiaan (en varsinaisesti ole supersankaritarinoiden ystävä) kuitenkin houkuttelee puoleensa. Juuri tällainen kirja on Marta Breenin kirjoittama ja Jenny Jordahlin kuvittama Naiset - 150 vuotta vapauden, sisaruuden ja tasa-arvon puolesta.Kirja esittelee kuvan ja tekstin keinoin naisasialiikkeen historian keskeisimmät käänteet, edistysaskeleet ja toimijat. 1800-luvulla taistelu naisten äänioikeuden puolesta ja orjuuden vastustaminen linkittyvät yhteen ja laajenevat yleiseksi tasa-arvon ajamiseksi yhteiskunnassa. Kaikkien oikeus työhön, toimeentuloon, täyteen toimivaltaisuuteen ja itsenäisyyteen, omaan kehoon sekä hyväksyntään sukupuolesta, rodusta ja seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta laajenee niin suureksi asiaksi, että kyse ei ole pitkään aikaan ollut marginaaliliikkeestä. Suurin osa maailman ihmisistä kuuluu niihin ihmisryhmiin, joiden asiaa feministinen liike edeltäjineen on ajanut. Tasa-arvo koskettaa kaikkia.Breenin ja Jordahlin kirja palkittiin Norjassa vuonna 2018 kulttuuriministeriön parhaan tietokirjan palkinnolla. Teos onnistuukin erinomaisesti tiivistämään laajan aiheen ymmärrettävään ja tiiviseen, noin 120 sivun, muotoon. Kirjaa markkinoidaan crossover-kirjana ja se tosiaan sopii hyvin niin aikuisille kuin nuorillekin. Tietyin varauksin myös isommille lapsille. Omien lasteni kanssa en kirjaa kuitenkaan lukenut, sillä kirjassa käsitellään kuvienkin avulla (toki tyylikkäästi toteutettuna) esimerkiksi laittomien aborttien tekotapoja. Länsimainen etuoikeus sekin, että voi suojella lapsiaan liialta tiedolta.

Jordahlin piirrokset ovat voimakkaita, vahvalla viivoilla ja väreillä toteutettuja kuvia, jotka sopivat aihepiiriin hyvin. Sarjakuvan tyyli on osin karikatyyrimainen, toisaalta se ammentaa vaikutteita myös käsittelemänsä ajan historiasta ja kuvallisesta ilmaisusta.

                                       

Taannoin Suomessakin käytiin tiukkaa keskustelua siitä, miten ja millaisia kirjoja lukemalla nuorille tuodaan esille feminismin historiaa ja merkitystä. Naiset on kirja, jonka totisesti toivoisin ahkeraan lukuun Suomen kouluihin. Ensiksikin sarjakuvamuoto madaltaa kynnystä ja houkuttelee tarttumaan kirjaan. Itse asia esitellään kaunistelematta ja kansantajuisesti. Jos tämän kirjan luettuaan ei vieläkään ymmärrä, miksi feminismi on ollut ja on edelleen maailmassa tärkeää, silloin on ymmärryksessä vikaa tai sitten kärsii pahasta asennevammasta.

Ehkä kuitenkin pidän supersankaritarinoista, sillä siitähän Naisissa on mitä suurimmassa määrin kyse.

Marta Breen, Jenny Jordahl: Naiset - 150 vuotta vapauden, sisaruuden ja tasa-arvon puolesta (Kvinnet i kamp: 150 års kamp for frihet, likhet, søsterskap! 2018)
Sitruuna Kustannus 2020
n.120s.

Kommentit

 1. Äh, tosi harmillista, että kirjastot ovat kiinni, koska juuri tämän kirjan minä sieltä varmasti lainaisin seuraavaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa muutaman viikon päästä pääsisi taas kirjastoon!

   Poista
 2. Tämä oli tosi hyvä ja kompakti kirja. Historiaan tuntuu sopivan tällainen sarjakuvamuoto!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti