Tomas Gads: PirulainenPirulainen aloittaa uuden, Turkuun sijoittuvan Ryhmä Halme -dekkarisarjan. Maailmalta kotiin palannut komisario Halme kokoaa ympärilleen mieleisensä dreamteamin, jonka tehtävä on selvittää erikoisia, kimurantteja rikoksia. Ryhmä on yhdistelmä kokemusta ja nuoruuden intoa, eikä kenelläkään ole takanaan aivan perinteinen tie poliisiksi.

Ensimmäiseksi tehtäväkseen ryhmä saa Turun saaristosta löytyneen, jo tunnistamattomaksi muuttuneen ruumiin henkilöllisyyden selvittämisen. Halmeella on aavistus, että kyseessä saattaisi olla kadoksissa oleva yritysjohtaja Alvar Wilenius. Kun ryhmä alkaa selvitellä menestyksekkään vientiyrityksen taustoja, selviää, että kiiltävän ulkokuoren takaa löytyy paljon salaisuuksia.

Kirjailijanimen Tomas Gads takaa löytyy kaksi iisalmelaista kirjailijaa: Satu Roos ja Kaisa Nummela. Molemmat ovat sosiaalipsykologeja ja taustaa löytyy myös teollisuudesta. Tämä näkyy kirjassa, psykologinen ote ja teollisuuselämän tuntemus ovat hyvin hanskassa. Ylipäänsä psykologinen ulottuvuus on ehdottomasti kirjan parasta antia. Sen sijaan jonkin verran hiomista olisi  ollut tarinankuljetuksessa. Välillä hämmästyin juonenkäänteistä, tarina tuntui ikään kuin nytkähtävän yllättäen eteenpäin ilman, että lukija pysyi mukana. Onneksi nykäykset olivat kuitenkin sen verran pieniä, että kirimällä ehti vielä kärryihin mukaan.

Luen nykyään dekkareita aika vähän ja erityisesti välttelen poliisidekkareita, lähinnä siksi, että hiljaa sisimmässään kärsivien poliisihenkilöiden henkilökohtaisten kriisien käsittely tuntuu pohjoismaisissa dekkareissa olevan oikea epidemia. Tässä suhteessa Ryhmä Halme noudattaa tuttua kaavaan, sillä jokaisella ryhmän jäsenellä tuntuu olevan oma luurankonsa kaapissa. Kuinka kaipaankaan dekkaria, jonka poliisipäähenkilöllä on ihan hyvä elämä ja joka työpäivän jälkeen menisi tyytyväisenä kotiinsa lämmittämään makaronilaatikkoa lapsilleen!

Natinoistani huolimatta näen Ryhmä Halmeessa paljon potentiaalia. Tarina eteni kiinnostavasti ja rakenne on kunnianhimoinen, sillä eri kertojaäänien lisäksi välillä tarina etenee myös (oletettavan) murhaajan pään sisällä, välillä taas seurataan pitkään nimettöminä pysyvien henkilöiden terapiakäyntejä, jotka nekin hiljalleen avaavat mysteeriä. Siitä huolimatta lopputulos yllättää, eikä ratkaisua voi parhaalla tahdollakaan pitää tavanomaisena. Kirja päättyy sellaiseen cliffhangeriin, että jatkoa jää odottamaan sydän kurkussa.

Tomas Gads: Pirulainen
Bazar 2019
333s.

Arvostelukappale

Kommentit