Minnie Darke: Tähtiin kirjoitettuSuoraan sanottuna ajattelin aluksi, etten pysty lukemaan Minnie Darken (julkaissut myös Danielle Woodina) Tähtiin kirjoitettua loppuun. Niin paljon kuin olinkin kaivannut minihiihtolomalle jotakin kevyttä luettavaa, ensimmäiset sivut saivat minut irvistelemään. Horoskooppeja, uskomattomia sattumia, päähenkilö, joka on saanut perinnöksi arvoasunnon sekä isoäitinsä mittavan vintage-vaatekokoelman! Anna mun kaikki kestää. Miksi chick litissä jauhetaan aina vaatteista?

Mutta kun pääsin vauhtiin, hyväksyin, että jotkut asiat vain kertakaikkiaan kuuluvat genreen, ja monet chick lit -kliseet alkoivat tuntua oikeastaan ihan viihdyttäviltä.

Oli minulla toki myös henkilökohtaiset syyni tuntea lukkarinrakkautta päähenkilötär-Justinea kohtaan. Australialainen aikakauslehden toimitustyö tuntui yllättävänkin tutulta. Tosin minulla, toisin kuin Justinella, ei ole tapana peukaloida horoskooppeja (eipä sillä, että niitä edustamassani lehdessä olisikaan). Mutta näin Justine tekee. Syykin on ilmeinen: rakkaus lapsuudenystävä Nickiin, joka sattuu olemaan horoskooppien ja erityisesti Alexandria Park Starin kuukausittaisen horoskoopin suuri fani. Kun Justine saa ylennyksen harjoittelijasta toimitussihteeriksi, hänen yksi tehtävänsä on siirtää astrologilta faksilla tulleet horoskooppiennusteet eteenpäin. Kukaan ei varmaan huomaisi, jos rakkaudenkohteen horoskooppia muokkaisi hitusen, eihän?

Enempää ei Tähtiin kirjoitetun juonesta tarvitsekaan kertoa, sillä se on juuri niin ennalta-arvattava kuin olettaa saattaa. Mutta se ei syö kirjan arvoa, sillä kirjan rakenne oli puolestaan mielenkiintoinen ja onnistuneesti toteutettu. Plussapisteitä ropisee myös vahvasta Sheakspeare-sävystä ja yleisestikin intertekstuaalisten viitteiden vilinästä.

Kirja jakaantuu kappaleisiin eri tähtimerkkien mukaan. Ja koska Justine peukaloi horoskooppia (jota lukee moni muukin kuin Nick), on hänen teoillaan arvaamattomia vaikutuksia kirjan sivuhenkilöihin. Siksipä päätarinan rinnalla kulkee useita (melkein liiankin monta) sivujuonta, jotka punoutuvat lopussa yhteen. Uskottavuudesta ei kannata tässä tapauksessa edes puhua, mutta toisaalta, mistäpä me tiedämme, jos kaikki noudattaakin jotakin suurta, uskomattoman pikkutarkkaa suunnitelmaa?

Tähtiin kirjoitetun luettuaan ainakin haluaa uskoa kohtaloon ja pakko myöntää, että olen nyt tullut vilaisseeksi silloin tällöin horoskooppejakin. Asia, jota olen tuskin tehnyt viiteentoista vuoteen! Itse asiassa sotkeuduin lukemaan netistä horoskooppijuttuja niinkin paljon, että tiedän nyt olevani paitsi leijona, myös nouseva vaaka.

Eipä siis mennyt hukkaan tämäkään kirjanluku, varsinkin kun lehtimaailman miljöö toi mieleeni muutamia hyviä juttuideoita.
Miksiköhän en juurikaan ole lukenut toimittajista kertovia kirjoja? Ehkä olen tietoisesti halunnut hakea vastapainoa arkeen, mutta huomasin viihtyväni myös fiktiivisessä toimitusarjessa erinomaisesti. 

Päätoimittaja Jeremyn sanoin: sellaista taikuutta kustannustoiminta on!


Minnie Darke: Tähtiin kirjoitettu (Star-Crossed 2019)
Otava 2019
445s.
Suomentanut Irmeli Ruuska
Arvostelukappale


Kommentit