Satuhetki: Leila Saarivirta: Nukkumatin vastaiskuLeila Saarivirran Nukkumatin vastaisku on hetkeen hauskinta, mitä olen lukenut! Kekseliäs tarina hyödyntää satuhahmojen perinnettä ja yhdistää sen nykypäivään niin, että Nukkumatti, joulupukki ja muut hahmot päivittyvät kertarysäyksellä vuoteen 2018.

Teos osoittaa huomattavaa kohderyhmän tuntemusta. Ainakin meidän 9- ja 7-vuotiaiden lukijoidemme  huumorisuoneen tarina iski täydellisesti. Kun kirja sisältää bloggausta, tubetusta, Fifan pelaamista sekä viittauksia Sohvaperunoihin ja Haluatko miljonääriksi -ohjelmaan, on kertomus vahvasti tässä päivässä, nykypäivän lasten jokapäiväisessä kokemusmaailmassa kiinni.

Kirjan päähenkilö on Nukkumatti, joka kauhukseen huomaa gallup-sijoituksensa romahtaneen. Hän ei kertakaikkiaan vaikuta olevan enää kovinkaan suosittu. Ihmiset tuntuvat unohtaneen nukkumisenkin kokonaan. Nukkumatti päättää aloittaa maineenkohennuskampanjan yhdessä keittiöitä sotkevan Pahkuran kanssa.

Koska somemaailma on raadollinen, Pahkuran Youtubeen lataamat pepputreenivideot saavat kuitenkin huomiota paljon enemmän kuin asiapitoiset bloggaukset parhaista nukahtamisnikseistä.

Nukkumatti saa kuitenkin huomata, että suosion ja julkisuuden sijasta kaikista tärkeintä on ystävyys. Pahkuran lisäksi Nukkumatti tutustuukin 8-vuotiaaseen Lounaan, jolta hän saa oppia paljon. 

"Onnen ja suosion etsiminen kannattaa aloittaa itsestä. Fanittakaamme siis aivan ensimmäiseksi itseämme ja heti sen jälkeen ystäviämme."
 
Näinä tubetilien ja instaliketysten aikana tärkeä muistutus.

Kikatusta aiheuttavan koululaishuumorin lisäksi kirjassa on siis oikeasti sanomaa, niin riittävän yöunen kuin erilaisuuden ja ystävien kunnioittamisen merkityksestä. Tarinaa kyydittävät mainiosti Pentti Otsamon hauskat kuvat, joissa "fantsut" hahmot näyttäytyvät varsin erilaisina kuin mihin olemme tottuneet...

Reilut 90 sivua sisältävä kirja oli nopealukuinen muutaman illan satukirja, mutta isojen kuvien ansiosta sopii hyvin luettavaksi myös nuorelle lukijalle, joka jaksaa jo lukea vähän pidempiä tekstejä. Takuuvarmaa koululaishuumoria, joka toimii myös aikuisilla!

Leila Saarivirta: Nukkumatin vastaisku
Otava 2018
93 sivua 
Kuvitus Pentti Otsamo


Kommentit