Ensimmäisen puolivuosikkaan statistiikkaa
Ensimmäinen puolisko tästä vuodesta on hujahtanut ohi, ja mielenkiinnosta päätin tutkiskella, mitä olen kuuden kuukauden aikana lukenut. Alkuvuonna luin 30 kirjaa. Taidan olla siis noin 60 kirjan vuosivauhdissa, kuten parina edellisenäkin vuotena. "Huippuvuosina", ollessani lasten kanssa kotona, luin yli 80 kirjaa vuodessa. Siihen katsoen olen tähänkin tosi tyytyväinen, vaikken olekaan mikään erityisen nopea lukija. Bloggaustahti on kuitenkin pysynyt lähes samana vuodesta toiseen, sillä nykyään kirjoitan enemmän myös teatterista ja elokuvista.
Aivan erityisen iloinen olen siitä, että tänä vuonna olen lukenut erityisen paljon pienkustantajien kirjoja. Joskushan meitä bloggaajia(kin) syytetään isojen kustantamojen suosimisesta, kun taas pienten kustantamojen on vaikea saada kirjojaan esille. En ole aikaisemmin juurikaan listannut tällä tavalla kustantamoja, mutta näppituntumani on, että luen lähtökohtaisesti eniten Otavan ja Gummeruksen kirjoja, muut isot näkyvät toki blogissa usein myös. Tänä vuonna käsiin on kuitenkin sattunut erityisen paljon muidenkin kustantamojen teoksia.
Näin kirjat jakautuvat 1.1.-30.6.2017
Otava 7kpl
Gummerus 4 kpl
WSOY 3 kpl
Tammi 3 kpl
Karisto 2 kpl
Into Kustannus 1 kpl
CrimeTime 1 kpl
Johnny Kniga 1 kpl
Docendo 1 kpl
Bazar 1 kpl
Sunkirja 1 kpl
Finore 1 kpl
PS-kustannus 1 kpl
Kosmos 1 kpl
Omakustanne 1 kpl
Yleisesti ottaen luen kotimaisia teoksia enemmän kuin ulkomaisia, niin myös tänä vuonna. 20/30 teoksista on kotimaisia. Naisten kirjoittamat kirjat näyttävät painottuvan samalla suhdeluvulla 20/30 (yhdessä kirjassa kirjoittajana sekä mies että nainen).
Pääosa lukemistani kirjoista on romaaneja, mutta mukaan mahtuu myös tietokirjoja (7 kpl), sarjakuvia (2kpl) ja runoja (1 kpl). Äänikirjoja on kaksi, e-kirjoja muistaakseni yksi (näitä en ole merkinnyt erikseen ylös).
Genrejaottelu on vahvasti makuasia, mutta kaunokirjallisuuden suurin suosikkini, historialliset romaanit (6 kpl) erottuvat selvästi. Jos jännitys ja dekkarit mielletään mahdollisimman laajasti, löytyy senkin edustajia useampia (5 kpl). Lasten ja nuorten kirjallisuutta edustaa kolme teosta.
Entä kirjojen ikäjakauma? Painotus on uutuuskirjoilla, mutta jotakin vanhempaakin mahtuu sekaan.
Ilmestymisvuosi
2017 19 kpl
2016 5 kpl
2015 1 kpl
2005 1 kpl
1993 1 kpl
1988 1 kpl
1987 1 kpl
1878 1 kpl
Lukukertojen perusteella kirjoittamani teatterijutut ovat olleet hyvin suosittuja. Teatterissa vierailin blogimielessä alkuvuonna kolmeen otteeseen. Kirjaesittelyjen ulkopuolelta myös Käytännön blogifilosofiaa -keskustelut ja kuukausikoosteet ovat herättäneet keskimääräistä laajempaa kiinnostusta.
Kirjoista eniten teitä ovat kiinnostaneet nämä teokset;
1. Viimeiset villitykset. Hendrik Groenin (83 1/4v.) salainen päiväkirja
2. Mukulat maalla. Lasten ruokaretki
3. Omannäköinen elämä
4. Suurin kaikista
5. Sydämenasioita Jylhäsalmella
Toisaalta osin yllätäväkin lista, toisaalta ei yhtään. Kirjailijoiden savolaispainotus näkyy vahvasti, mistä olen iloinen. Yksi blogini päämissioista heti alkuvuosista lähtien on ollut nimenomaan savolaisen kirjallisuuden esilletuonti. On myös mukavaa, että tietokirjoja on viiden kärjessä kaksi. Sillä se on ollut toinen pitkäaikaisista "blogikohteistani". Viime vuonna petin itseni tietokirjojen luvussa, joten tänä vuonna olen yrittänyt ottaa itseäni niskasta kiinni.
Että tällainen kooste tällä kertaa. Omasta mielestäni ainakin aika mielenkiintoinen läpileikkaus yhden kirjablogin alkuvuodesta. :) Miltäs teidän lukuvuosipuolikkaanne näyttää?
Kommentit
Lähetä kommentti