Jessie Burton: Nukkekaappi

 
Tämän vuoden ensimmäinen lukemani uutuuskirja on Jessie Burtonin Nukkekaappi. Olen iloinen tästä kirjasta, se nimittäin päätti tähän mennessä nuivan ja kuivan lukutammikuuni. Jätettyäni parikin kehuttua viime vuoden romaania kesken, päätin siirtyä suosiolla uuteen vuoteen ja aloittaa vähemmän kunnianhimoisella materiaalilla.

Nukkekaappi ei ole kaunokirjallisuuden merkkiteos, mutta kiinnostava ja kiinnostuksen herättävä historiallinen romaani se on. Erityisesti pidin miljööstä: tapahtumat sijoittuvat 1600-luvun Amsterdamiin. Ihan äkkiseltään en muista lukeneeni muita vastaavanlaisia teoksia.

Talvisen Amsterdamin kuvaus onkin teoksen vahvinta antia. Tunnelma on vahva, yhtä aikaa vauras, mutta ankea ja paikoin ahdistavakin. Sopii hyvin omaan kokemukseeni kaupungista, joka ei tuntunut ollenkaan sellaiselta paikalta, jossa itse viihdyn. Senpä takia pystyinkin helposti samastumaan tarinan päähenkilöön Nellaan, joka saapuu kaupunkiin vauraan kauppiaan vaimoksi. Vastaanotto on kalsea, suorastaan kylmä. Aviomiestä ei näy, ei kuulu, tuore käly on ylpeä ja ilkeä ja piika nokkava. Kylmää avioliittoa symboloi Nellan saama häälahja, valtava nukkekaappi. Nuori aviovaimo näyttää saavan vain leikkiä avioliittoa.

Ajan myötä Nella huomaa, että mikään ei ole kauppiaan talossa, eikä koko kaupungissa sitä, miltä näyttää. Ahdistava kalvinistinen ilmapiiri kieltää piparkakut, kehottaa vahtimaan naapureita ja saa kaupunkilaiset kääntymään sisäänpäin. Nella alkaa saada pelottavia paketteja miniatyristiltä. Sitä mukaa, kun nukkekaappi täyttyy, alkaa Nella epäillä, että miniatyristi tietää enemmän kuin kukaan muu.

Yli neljästäsadasta sivusta huolimatta teoksen jännite säilyy loppuun asti. Kirjan loppu on ehkä pienoinen antikliimaksi, kirjailija ei tunnu keksivän riittävän päräyttävää tapaa vastata korkealle nousseisiin odotuksiin. Itse tarina jäikin omassa mielessäni tällä kertaa tunnelman ja taustan varjoon. Ne olivat kuitenkin niin vahvat, että uskon niiden jäävän mieleen pitkäksi aikaa.

Nukkekaappi on viehättävä ja persoonallinen teos sekä
pienoinen aikamatka Hollannin kauppamahdin kunnianpäiviin sekä amsterdamilaisten koteihin. 
Historiallisen lukuromaanin ystävälle taattua lukemista.

Nukkekaapin on lukenut myös Lumiomena, jonka postauksesta löytyy linkkejä myös muihin kirjaa esitelleisiin blogeihin.

Jessie Burton: Nukkekaappi (The Miniaturist 2014)
Otava 2016
430s.
Suomentanut Markku Päkkilä
Arvostelukappale

Kommentit

  1. Kirjakaupan myyjä kertoi minulle lukevansa juuri tätä. Kuulostaa mielenkiintoiselta (vaikka ahdistavaltakin). Mutta harmi, jos tunnelma lässähtää lopussa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoinen tämä tosiaan oli. Ehkä lässähtää on vähän voimakas ilmaisu, mutta odotukset eivät oikein toteutuneet. Tutustumisen arvoinen teos joka tapauksessa, jos aihepiiri ja genre yhtään kiinnostavat.

      Poista

Lähetä kommentti