101 kirjaa ja muita alkavan vuoden uutissähkeitä


101 KIRJAA

Tällä viikolla julkaistiin Ylen suursatsaus itsenäisen Suomen juhlavuoden ja sen kirjallisuuden kunniaksi. Vuoden aikana esitellään 101 kirjaa, yksi kultakin itsenäisyyden vuodelta. Kirja-asiaa tulee niin televisiossa, radiossa kuin netissäkin. Myös kirjabloggaajat ovat talkoissa mukana. Yhteensä 81 kirjabloggaajaa lukee jonkun listan kirjoista.

Allekirjoittanut ja Amman lukuhetki on mukana kahdella kirjalla. Minulla sattuivat vuosi 1988: Kari Kontio ja Tuomas Nevanlinna: Kirjava lehmä sekä vuosi 1934: Katri Vala: Paluu.

Rehellisesti sanottuna, ensireaktioni oli, että itkisikö vai nauraisi. Nyt ei olla millään muotoa omalla mukavuusalueella. Katri Valaa olen toki lukenut (olenpa taitanut aikoinaan opiskeluissa vääntää jonkinlaisen runoanalyysinkin hänen tuotannostaan), mutta lyriikka yleisesti ottaen ei ole aivan ominta alaani. Kirjava lehmä taas on jo enemmän ja nimenomaan omaa lajiani, mutta muuten en vielä tiedä, mitä siltä osaan odottaa. Pelin säännöt ovat kuitenkin selvät ja olivat sitä jo alusta asti. Kirjoja ei vaihdeta ja hyvä niin. Epämukavuusalueelle astuminen on aina hyvästä ja voi sitä paitsi antaa jotakin sellaista, mitä ei muuten koskaan olisi tavoittanut!

Kuluneen viikon aikana on keskusteltu siitä, millaisia kirjoja listalle on valittu. Mielestäni lista oli monessa suhteessa yllättävä, sieltä puuttuu monta "itsestäänselvää" teosta, mutta pidän tästä yllätyksellisyydestä. Totta kai tällaiset listat ovat aina subjektiivisia valintoja, mutta on hyvä, että kirjallisuuden kaanoneita tuuletellaan säännöllisin väliajoin.

Kirjalistaan pääset tutustumaan tässä osoitteessa: http://yle.fi/aihe/kirjojen-suomi/101-kirjaa
Kirjablogeista: http://yle.fi/aihe/kirjojen-suomi/kirjablogit-ja-101-kirjaa
Kirjojen Suomi -sivusto: http://yle.fi/aihe/kirjojen-suomi

 "Omat" bloggausvuoroni ovat 18.4. (Kirjava lehmä) ja 24.10. (Paluu)

Jään mielenkiinnolla seuraamaan, miten kirjojen Suomi ja vuosi kehittyy!


***      ***       ***

SAVONIA VIRVE SAMMALKORVELLE

Kirjavuoden suurista uutisista pääsee täällä Savossa nauttimaan etuajassa, kun Savonia-palkinto jaetaan. Perinteiden mukaan palkintotilaisuutta vietettiin Aapelin päivänä 2.1. Kuopion kaupungintalon juhlasalissa.

Olen kovin onnellinen Virve Sammalkorven Paflagonian perilliset -teoksen voitosta! Teos on pienoisromaani ja spefiä sekä sisältää taidekuvia, jotka ovat osa tarinaa. Savonia-raati kiitteli kirjaa rohkeudesta, raikkaudesta ja erilaisuudesta. Minä puolestani haluan kiittää raatia samoista asioista. Onnea voittajalle vielä kerran!

Bloggaukseni Paflagonian perillisistä. 

***      ***      ***
BLOGISTANIAN KIRJAPALKINNOT

Kirjapalkinnoista puheenollen... Pian on aika valita Blogistanian vuoden 2016 parhaat kirjat. Bloggaajat julkaisevat äänensä 27.1. klo 10. Voittajat julkistetaan 28.1. klo 10.

Äänestystä emännöivät seuraavat blogit:

Blogistanian Finlandia: Lukutoukan kulttuuriblogi

Blogistanian Globalia: Yöpöydän kirjat

Blogistanian Kuopus: Notko, se lukeva peikko 

Blogistanian Tieto: Kirjakaapin kummitus


Kuten aina tässä vaiheessa vuotta, huomaan, että toisiin kategorioihin minulla on runsaudenpula hyvistä kirjoista, toisiin kategorioihin olisin toivonut ehtiväni lukea enemmän ja kattavammin kirjoja. Mutta vielähän tässä on aikaa lukea ja pähkäillä valintoja!

***      ***      ***

Tässäpä tämänkertaiset alkuvuoden kirjalliset uutiset. Vielä toivoisin jossakin vaiheessa ehtiväni nostaa viime vuoden kohokohtia luettavaksenne. Tällä viikolla on kuitenkin alkanut arki isolla A:lla. Toisaalta se on ihanaa, toisaalta kovin väsyttävää. Ja kun vielä viikko sitten suorastaan piehtaroin kirjoissa, huomaan nyt jaksavani lukea pari lausetta ennen silmien painumista kiinni... Tammikuu ei ole suosikkikuukauteni ollenkaan. Tieto siitä, että jokainen päivä vie kuitenkin lähemmäs kevättä, lämmittää pakkasen keskellä.

Amma

Kommentit