Kuvakatsaus Kirjakanttiin

Ajan vieriminen eteenpäin tuntuu aina kiihtyvän vuoden viimeisinä kuukausina. Tuntuu, että ihan äsken vietimme kuopiolaista Kirjakantti -tapahtumaa, mutta pakko kai uskoa kalenteria, joka väittää aikaa kuluneen noista päivistä kolme viikkoa. Siitä huolimatta tai ehkä juuri siksi haluan vielä palata viikonloppuun kuvakavalkadin muodossa.

Perjantai: 


Kirjakantin avajaisia vietettiin perinteisin menoin Kuopion kaupunginkirjastolla. Samaten perinteisesti avajaisten odotetuin ohjelmanumero oli Savonia-ehdokkaiden paljastaminen.

Avajaisten jännittävin hetki: Savonia-raadin sihteeri Kirsti Hietanen (vas.) ja Snellman kesäyliopiston rehtori Soili Meklin paljastavat Savonia-ehdokkaat. Oikealla raadin puheenjohtaja Varpu Puskala esittelee tämän vuoden ehdokkaat. (Kuva Emmi Arola)

Ehdokkaista kaksi. Helena Waris ja Jouni Tossavainen pääsivät mukaan kukitukseen. (Kuva Emmi Arola)

Avajaisten jälkeen ääneen pääsivät pohjoissavolaiset kirjailijat, jotka vetivät rennon ja mielenkiintoisen paneelikeskustelun.
Antti Heikkinen kertoi vuodestaan Savonia-voiton jälkeen. (Kuva Emmi Arola)

Pohjois-Savon Vestäjiä edustivat kirjailijat Tatu Kokko (vas.), Jyri Paretskoi, Kirsi Pehkonen ja Pasi Ahtiainen. (Kuva Aino-Maria Savolainen.)

Avajaisten jälkeen juhlallisuuden jatkuivat ensin kutsuvieraille kaupungintalon kristallikruunujen alla ja sitten virallisilla jatkoilla Pannuhuoneen Humublues-illassa, jossa esiintyivät Joey Buddy sekä Faarao ja Kakspäinen narttu.

Faarao ja Kakspäinen narttu (Kuva Olavi Rytkönen)
Kuva Aino-Maria Savolainen.

Suunnittelutyöryhmän pj. Soili Meklin ja joku random-bloggaaja :) (Kuva Soili Meklin)

Ehdokaskirjat olivat esillä myös kaupungintalolla. Tässä kirjoja hypistelevät Kuopion kaupunginkirjaston asiakas- ja kokoelmapäällikkö  (ja Kirjakantin suunnittelutyöryhmän jäsen) Päivi Savinainen ja Tuulevin Lukublogin Tuulevi Ovaska. (Kuva Aino-Maria Savolainen)
Lauantai:
Lauantaina pääsimme nauttimaan sanojen sanomasta. Kaikilla kirjailijavierailla nimittäin oli sana hallussaan, muutenkin kuin kirjallisesti. Aamu alkoi katsauksella Savonia-ehdokkaisiin Riitta Raatikaisen ja Risto Löfin johdolla. Minä ja Tuulevi puolestaan vinkkailimme kiinnostavista kirjoista kirjastokävijöille.


Panu Rajala veti tuvan täyteen.
Johanna Sinisalo sai yleisöltä useammatkin väliablodit. (Kuva Aino-Maria Savolainen)


Risto Isomäki esiintyi kauppakeskus Apajassa. Haastattelijana Jukka Kananen. (Kuva Aino-Maria Savolainen)


Yksi sykähdyttävimmistä ohjelmaosuuksista oli VB-valokuvakeskuksella vietetty Runon ja laulun ilta. Ohjelma jakaantui kahteen osaan. Ensimmäisessä näyttelijä Sari Siltavuori ja näyttelijä Sinikka Mokkila esittivät pianisti Minna Tirkkosen säestämänä Kaj Chydeniuksen runosävellyksiä. Toisessa osassa tunnetut kuopiolaiset henkilöt esittivät omia lempirunojaan yleisölle.
Atik Ismail eläytyy runoon. (Kuva Aino-Maria Savolainen)
Samalla vietettiin Viktor Barsokevitschin 151-vuotispäivää. Valokuvakeskus oli ääriään myöten täynnä. (Kuva Emmi Arola)


Sunnuntai

Sunnuntaina Steiner-koulun tiloissa oli ohjelmaa perheille. Heti aamulla Paikkateatteri esitti Hölmöläistarinoita. Olimme mekin lasten kanssa paikalla ja ihan haltioissamme, niin lapset kuin aikuisetkin! Päivän aikana oli myös kirjailijaesiintymisiä, nimittäin Jukka Itkonen ja Hannele Huovi olivat paikalla. Heistä jälkimmäinen piti iltapäivällä myös sanataidetyöpajan lapsille.

Jukka Itkonen. (Kuva Emmi Arola)

Hannele Huovi (Kuva Emmi Arola)
Hölmöläisten mehu oli laihanlaista. (Kuva Aino-Maria Savolainen)

Samaan aikaan toisaalla: Kino Kuvakukossa keskuteltiin steampunkista. Sain vieraakseni Hanna Matilaisen eli Morren ja Magdalena Hain. Puhuimme paitsi heidän kirjoistaan myös siitä, mistä höyrypunkissa on oikeastaan kysymys. Itselleni juttutuokio oli ehdottomasti viikonlopun kohokohta, joten tapahtuma sai arvoisensa päätöksen!
(Kuva Emmi Arola)


Monta hyvää kuvaa ja mielenkiintoista henkilöä jäi esittelemättä. Mutta melkoinen kuvaoverload tuli tässäkin, toivottavasti saatte postauksen auki laitteillanne.

Lisää kuvia, videomateriaalia (esimerkiksi steampunk-haastattelusta ja mainiosta lauantaina esiintyneestä Lupu ja Wappaat tyylit -poppoosta löytyy Kirjakantin Facebook-sivuilta). Käykääpä myös lukemassa Lukulampussa ilmestynyt artikkeli, jossa tapahtumasta kertovat lisäkseni Soili Meklin ja Olavi Rytkönen.

Kiitos omasta puolestani vielä kaikille teille, jotka olette tavalla toisella tässä tapahtumassa mukana, joko järjestämässä, esiintymässä tai yleisönä osallistumassa. Itselleni parasta tapahtumassa ovat kohtaamiset: ihmiset, ajatukset ja sanat risteilevät ja muodostavat leikkauspisteitä. Kuten Rytkösen Olavi tuossa Lukulampun artikkelissa hyvin sanoo, tapahtuma tulee iholle. Toivottavasti näiden kuvien myötä pieni osa tuosta tunnelmasta välittyy myös sinne ruutujen tuolle puolen!

Kommentit

 1. Kiitos tästä! Olipa kiva vielä palailla noihin tunnelmiin - olin mukana monessa, mutta en ihan jokaisessa tapahtumassa. Itselleni jäi Kirjakantin runoilta VB-valokuvakeskuksella kummittelemaan siinä määrin, että löysin itseni eilen lainaamasta valokuvateosta Victor Barsokevitsch - Suhteita. Tämä synttäreitään kanssamme juhlinut heppu oli itselleni ennen Kirjakanttia täysi tuntematon, koska en ole alun petin kuopiolainen vaan junan tuoma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Barsokevitsch onkin kiinnostava hahmo ja todella hyvä tapa tutustua Kuopioon, sillä hän valokuvillaan tallensi vanhaa kaupunkia paljon - kaupunkilaisista puhumattakaan. VB -valokuvakeskuksella on korkeatasoisten näyttelyiden lisäksi paljon todella mielenkiintoisia kulttuuritapahtumia.
   Oli kiva nähdä ja tutustua Kirjakantissa, olitkin kyllä tosi aktiivinen kanttivieras! :)

   Poista
 2. No sehän mukava kuulla, vaikuttaa lupaavalta. Niin oli todella kiva nähdä ja tutustua :) Toivottavasti nähdään sitten taas savolaisbloggaajien tapaamisessa!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti