Amma on bloggaillut tasan viisi vuotta! Synttäripärinää!


Pari päivää sitten katsoin kalenteriin ja sen muistin: 30.12.2009 perustin kirjablogin, Amma lukee aakkoset läpi oli blogin nimi.Vaikka viisi vuotta ei vielä pyöreä luku olekaan, on se kuitenkin sen verran näpsäkkä luku, että jonkinlainen juhlistus tuntuu tarpeelliselta. Kutsunkin teidät mukaani aikamatkalle. Olen koonnut tähän muutamia nostoja vuosien varrelta. Tämä ei ole niinkään best of -katsaus vaan paremminkin mahdollisimman värikäs ja kaunistelematon blogitaipaleeni kuvaus. Kaunistelematon jo siinä mielessä, että omien vanhojen tekstien lukeminen tuo usein melkoisen nolostumisen tunteen :) Mutta mitäpä siitä, suoraan syömmestä ne on kirjoitettu! Mikäli teille nousee mieleen muistoja näiden viiden vuoden ajalta, tai vaikka siitä, miten olette blogiini päätyneet, olisi niitä todella mukava lueskella kommenttiboksista!

***

Kaikki alkoi tästä postauksesta: A niin kuin alku

Muistan illan hyvin. Oli siis uudenvuodenaatto, mieheni oli töissä, minä kuuntelin raketteja ja hyssyttelin kolme kuukautta vanhaa herra Syksyä, joka itki koko illan ja yön. Rakettien vuoksi, luulin silloin. Onneksi en tiennyt, että samalla tavalla hän tulee huutamaan seuraavat seitsemän kuukautta, olisi nimittäin saattanut jäädä yksi kirjablogi perustamatta.

Vuosi 2010.


Valitettavasti merkittävä osa vuoden 2010 blogikuvista on tuhoutunut blogimuuton yhteydessä. Koneelta löytyi kuitenkin mm. tällaisia ulkoasuaihioita.  Ja ulkoasuvaihtojahan Amman lukuhetkessä onkin sitten nähty! Oh, my! Viime aikoina olen rauhoittunut, ootteko huomanneet?


Ensimmäisen kirjablogini tarkoitus oli siis lukea uusia kirjailijoita aakkosjärjestyksessä läpi. Olin varannut urakkaan koko vuoden, mutta sainkin sen jo syksyllä valmiiksi. Tuossa vaiheessa muutin blogin nimen Amman lukuhetkeksi ja muutin blogini Bloggeriin. Amman lukuhetki on siis itse asiassa vasta 4,5 -vuotias, mutta lasken nämä blogit yhteen, sillä itselleni kyse on kuitenkin yhdestä ja samasta projektista, joka on muuttanut muotoaan matkan varrella useammankin kerran. Tuosta haastetaustasta (ja osin myös opiskeluista (kts. seuraava vuosi) johtuen olen nykyään varsin penseä osallistumaan pitkiin lukuhaasteisiin. Minulle tietyn "ohjelman" mukainen luku ei vain tunnu sopivan. Kiva muuttuu puurtamiseksi.

Muutamia nostoja:
Carita Forsgren: Kolmen kuun kuningatar
Kiba Lumberg: Musta perhonen
Robert Åsbacka: Urkujenrakentaja


Vuosi 2011.
Vuosi 2011 olikin jännittävä. Olin aloittanut kirjallisuuden perusopintojen suorittamisen avoimessa yliopistossa jo syksyllä 2009, mutta vauvataloudessa opinnot etenivät varsin hitaasti. Alkuvuonna 2011 otin kuitenkin mielettömän spurtin, meille oli nimittäin keväällä tulossa toinenkin vauva ja arvelin kahden vaippaikäisen talouden pyörittämisen riittävän aktiviteetiksi ilman opiskeluakin. Talvella luin siis paljon kotimaisia klassikoita. Vauva-arjen myötä kesällä ja syksyllä oli taas aikaa lukea sitä sun tätä: niin paljon minulla ei sitten olekaan ollut lukuaikaa kuin pitkien imetyssessioiden aikana! Blogitaipaleella oli merkittävää, että sain vuonna 2011 ensimmäiset arvostelukappaleeni. Loppujen lopuksi arvostelukappaleiden merkitys ei ole muodostunut äärettömän suureksi, kiitos upeasti toimivan lähikirjastoni, mutta toki olen jokaisesta arvostelukappaleesta edelleen kiitollinen. Tuolloin, talvella 2011, se oli kuitenkin äärimmäisen tärkeä asia symbolisella tasolla, varsinkin, kun kirjabloggaajilla ei ollut vielä sellaista asemaa kuin nykypäivänä. Toki muutosta on tapahtunut myös toiseen suuntaan, sillä alkuaikojen auvoisaan "kaikki kirjabloggaajat tuntevat toisensa ja ehtivät lukea sekä kommentoida kaikkia blogeja" -yhteisöllisyyttä on toisinaan ikävä.

Mm. nämä luin silloin:
Muriel Barbery: Siilin eleganssi
Marko Kilpi: Elävien kirjoihin
Mika Waltari: Sinuhe egyptiläinen

Vuosi 2012.Seuraava vuosi olikin kehittymisen aikaa monella tasolla. Bloggaamisen ensihuuma oli jo takana ja ensimmäistä kertaa aloin miettiä, kuinka paljon harrastukseen on järkevä käyttää aikaa. Sen ohessa tuli myös mietittyä, mitä ja millä tavalla haluan blogiani käyttää. Siinä ajatusprosessissa vedin suuntaviivoja, jotka pätevät edelleen. Näistä oivallisina esimerkkeinä tietokirjallisuuden ja savolaisen kirjallisuuden sekä kirjallisuuselämän esille tuominen. Myös henkilökohtaisella tasolla tuli pohdittua monenlaista. Sitä mukaa kun akuutein vauva-aika väistyi, oli aikaa pohtia kaikkea sitä, mitä muutaman vuoden aikana oli ehtinyt tapahtua. Esimerkiksi äitiyteen ja vanhemmuuteen liittyvä kirjallisuus oli kovasti pinnalla. Kesällä sain tänne Kuopioon vieraaksi toisia kirjabloggaajia ja vietimme Kuopio-symposiumia Sirpa Kähkösen ja Minna Canthin hengessä.

Kovia "naiskirjoja" tuolta vuodelta:
Emma Donoghue: Huone
Manuela Bosco: Ylitys
Sirpa Kähkönen: Rautayöt


Vuosi 2013:
Vuosi 2013 oli monessa mielessä jännittävä. Aloitin ensimmäistä kertaa Kirjakantin suunnittelutyöryhmässä toimimisen ja henkilökohtaisella puolella aloin siirtyä entistä voimakkaammin kotiäitiydestä työelämään. Kiireistä huolimatta olen näköjään tahkonnut blogini puolella tehokkaasti ja lukenut paljon. Ilmankos vuosi 2013 onkin mielessäni osittain vähän hämärän peitossa. Kiirettä on pitänyt!

Nämä kuitenkin muistan kirkkaasti:
Stephen King: 22.11.63
Antti Heikkinen: Pihkatappi
Peter von Bagh: Chaplin

Vuosi 2014:Jos oli edellinen vuosi kiireinen, meinasi tämä nyt päättyvä lähteä lapasesta kokonaan. Vuosi olikin kokonaisuudessaan sen verran raskas, että tajusin onneksi jossain vaiheessa vähän hellittää täällä blogissakin. Olen lukenut hitaammin kuin parina aiempana vuotena, mutta tuskin se on blogini tasoa laskenut, pikemminkin päin vastoin :) Vuoteen mahtui toki melkoisia valopilkkuja, kuten esimerkiksi minun ja Lumiomenan Katjan yhteinen Linnasta humisevalle harjulle -kirja. Kuluneen vuoden aikana olenkin alkanut havahtua siihen, että kirjabloggaamiseni on muuttanut luonnettaan. Aiemmin kyse oli simppelistä 'lue kirja ja kirjoita siitä jotain' -toiminnasta, mutta nykyään bloggaaminen on laajentunut ja alkanut myös sekoittua aiempaa enemmän työminääni. Ei niin, että bloggaamisesta olisi tullut työtä, mutta se on alkanut lomittua jännittävästi työn kanssa.

Joitakin kohokohtia:
Timo K. Mukka: Maa on syntinen laulu
Åsne Seyerstadt: Yksi meistä
Paula Havaste: Tuulen vihat

Viiteen blogivuoteen tmahtuu "vakavien" kirja-arvioiden lisäksi myös yhtä sun toista oheishupia. Ohessa linkit muutamaan valittuun palaan:


KBF (Käytännön blogifilosofiaa)-keskusteluissa on ehditty pohtia vaikka mitä. Tammikuussa 2011 pureuduimme alati kiinnostavaan aiheeseen: Mikä tekee blogista suositun?

Parasta kirjankansicopycatia on etsitty jo kolmesti. Tässä ihkaensimmäiset osallistujat.

Olen "ilahduttanut" toisia kirjanystäviä mätsäämällä kirjoja ja kynsilakkoja yhteen.

Syksyllä 2013 äänestettiin Kaikkien aikojen parhaasta kirjasta.

Otteita elämästäni. Vaikka perheeni ei esiinny täällä blogissa kuvilla tai nimillä. Ovat herra Syksy ja neiti Kevät osallistuneet usein blogini sisällöntuottamiseen. Linkissä surullisenkuuluisa ensikosketus äänikirjojen maailmaan.


Hyviä kirjoja, mahtavia hetkiä, tärkeitä kohtaamisia.

Kiitos kuluneesta viidestä vuodesta ja oikein hyvää uutta vuotta kaikille! 

T.Amma

Kommentit

 1. Onnea hienosta viiden vuoden taipaleesta! Täällä on ollut aina mukava vierailla, vaikken niin usein itsestäni jätäkään jälkeä – niitä seurattavia blogeja kun on nykyään jo niin paljon!

  Tästä katsauksestasi muuten näkee hauskasti, miten blogisi on kehittynyt. Olinkohan jo seuraajasi ensimmäisen vuoden aikana? Minulla ei silloin ollut vielä omaa blogia, mutta keräsin kiinnostavia kirjablogeja kirjanmerkkeihin ja seurasin niitä sitä kautta. Aika aikaisessa vaiheessa olen näköjään lukijapaneelisi perusteella liittynyt tänne lukijaksi, joten joka tapauksessa kauan täällä on tullut vierailtua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laura, en muista tarkkaa sitä, milloin tutustuimme, mutta kauan siitä tosiaan on. Ja kyllä, uskallan sanoa sen itsekin, että jotain kehitystä lienee bloggauksessa tapahtunut ;)

   Näinhän tämä menee, että itsekin kommentoin paljon vähemmän toisten blogeihin kuin ennen. Oikeastaan tulee kommentoitua vain silloin kun jotain tosi tähdellistä sanottavaa. Alkuaikoin tuli jätettyä enemmän "tsemppausviestejä" tyyliin olipa tosi kiva kirjoitus sinulta. Harmi, ettei siihen ole enää aikaa, mutta toisaalta kivaa, kun kiinnostavia blogeja on paljon.

   Poista
 2. Onnea viisivuotiaalle blogillesi! Sinun blogisi taisi olla ensimmäisiä kirjablogeja joita seurasin silloin aikoinaan ;).

  VastaaPoista
 3. Onnea viidestä hienosta blogivuodesta! Monta vuotta on tullut seurailtua. :)

  P.S. Ja kiitos vielä lähetyksistä. Osat a ja osa b ovat molemmat saapuneet perille. Aloin heti eilen paketin saavuttua lukea toista kirjaa. Molemmat lukematta ja todella mieluisia. Ja lasten kanssa on koottu varsin persoonallista palapeliä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pihi nainen, meillä onkin jo yhteistä historiaa pitkälti takana :)

   Ja hienoa, että lähetykset ovat tulleet perille. Sori tosiaan kun vähän kesti. Erittäin kiva kuulla, että kirjat osuivat kohdalleen ja palapelikin on päässyt hyötykäyttöön :)

   Poista
 4. En tarkkaan muista, miten päädyin sinun blogiisi, mutta sen muistan, että tapahtui ensi silmäyksellä rakastuminen tuohon Amman lukuhetki -kirjoituskoneeseen :D se on ihana!!! Onnellista vuotta 2015 sinulle!♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ellen, kiitos <3 Minäkin olen rakastunut tuohon kirjoituskoneeseen. Siitä syystä en olekaan vaihtanut aikoihin blogin ulkoasua, sitä ennen tein pientä säätöä jatkuvasti! Onnellista uutta vuotta myö sinulle!

   Poista
 5. Viisi vuotta, onnea! Olenkin siitä kolme tainnut tätä seurata vaiko peräti melkein neljä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pitkään olemme toisemme tiedostaneet. Muistelen, että olit ihan ensimmäisiä ellet peräti ensimmäinen kirjailija, jonka kanssa löysin täällä bittimaailmassa yhteyden :)

   Poista
 6. Onnea! <3 Minä muistan vanhan blogisikin, eli aika kauan olemme jo tunteneet. Onnellista vuotta 2015!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, sinä olet ihan ensimmäisiä <3 Kiitos ja onnea tälle vuodelle!

   Poista
 7. Onnea hienon blogitaipaleen johdosta! Tulkoon vielä monia hyviä blogivuosia!

  VastaaPoista
 8. Onnea Amma! Viiteen vuoteesi on mahtunut paljon ja ilmeistä on, että blogipuuhailu pitää otteessaan - hyvä niin :)

  Minulle sinun blogisi oli ensimmäisiä, joita tähän maailmaan astuttuani löysin, ja muistaakseni myös ensimmäinen, johon tohdin kirjoittaa kommentin - ehkä se oli lämmin savolaisuuden tuulahdus, joka rohkaisi :)

  Onnellista matkaa myös tästä eteenpäin! Ja iloa alkavaan vuoteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi! Onpa suuri kunnia, jos näin on päässyt käymään, että olet kommentoinut täällä ensi kertaa. No, olenkin kyllä pyrkinyt itse pitämään juttujen tason sellainea, ettei kenellekään pitäisi tulla liian suurta kynnystä kommentoida ;)

   Kiitos sinulle ja onnellista uutta vuotta!

   Poista
 9. Onnea viisivuotiaalle!

  Aloin seurata blogiasi samoihin aikoihin, kun otin ensiaskelia oman blogini kanssa. Heti alussa ihastuin Käytännön blogifilosofiaa -keskusteluihin, jotka olivat aina mainioita, ja joihin ahkerasti itsekin osallistuin.

  Copycat-kisat ovat luonnollisesti myös jääneet mieleeni, ja yleensäkin se että jaksat järjestellä kaikenlaista toimintaa "perusbloggaamisen" oheen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa!

   Oi, KBF-keskusteluja muista lämmöllä! Niitä oli parhaimmillaan kerran kuussa. Mutta sitten ideat alkoivat loppua kesken. Viime vuonna tein kuitenkin yhden comebackin ja luulen, että kunhan tulee hyviä ideoita mieleen, KBF aina silloin tällöin ilmestyy blogiin!

   Kiitos sinulle ahkerasta osallistumisesta, muistan, että sulta on tullut KBF:aan monenmonta perusteltua ja fiksua kommenttia :)

   Poista
 10. Onnittelut 5-vuotiaalle blogillesi. Olen seurannut sitä pian kolme vuotta eli oman blogini iän verran :)
  Hyvää Uutta Vuotta ja myötätuulia tuleville vuosille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Minäkin muistan sinut jo useamman vuoden ajalta :)

   Poista
 11. Paljon paljon onnea Amma ja blogi! Viisi vuotta on hieno saavutus. <3

  Olen seurannut blogiasi ainakin melkein yhtä kauan kuin olen itse blogannut. Parhaiten ehkä kuitenkin ovat mieleen jääneet copycat-kisat, niihin on ollut hauska osallistua ja olet tehnyt ison työn niiden järjestämsiessä. Kiitos!

  Onnea vuoteen 2015!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Linnea! Minäkin muistan sinut jo pitkältä ajalta ja itse asiassa taidan muistaa senkin kun blogisi perustit tai ainakin sen, kun ensi kerran huomasin, että tällainen blogi on olemassa. Aika alkua se silloin oli! Sinä oletkin osallistunut Copycatiin aivan huipuilla otoksilla!

   Poista
 12. Onnittelut 5-vuotiaalle blogille! Minäkin muistan vanhan blogisi, koska se taisi olla yksi ensimmäisistä, joita aloin oman blogini alkuaikoina seurata. Muistan myös ne "vanhat, hyvät" ajat, kun kirjablogejakin oli niin rajallinen määrä, että kaikkia ehti melko hyvin seuraamaan ja kommentoimaan. Niin ne ajat muuttuvat... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin muistan sinut ihan sieltä blogitaipaleen alusta. Ja muistan senkin kun aloita seurata blogia, silloin seuraajia olikin ehkä 20 ja se tuntui ihan mahtavalta! Oi niitä aikoja, vaikkei vikaa ole näissä nykyisissäkään!

   Poista
 13. Onnea viidestä vuodesta! Viisi vuotta bloggaamista on kunnioitettava saavutus. :) Tätä koostetta oli mukava lukea. Osan jutuista muistin, mutta osaa en ollut aiemmin nähnytkään, sillä olen seurannut blogiasi vasta parin vuoden ajan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pari vuotta? Olisin luullut että pidempään :)

   Poista
 14. Onnea viisivuotiaalle! Toivottavasti tuleva vuosi on täynnä kirjailoa!

  VastaaPoista
 15. Paljon onnea ja kiitos blogitaipaleesi esittelystä. Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja ole hyvä! Kaikkea hyvää tälle vuodelle!

   Poista
 16. Onnea viisivuotiaalle, hurjasti olet ehtinyt tällä taipaleella, ja kiinnostavia juttuja ja ideoita tarjoillut kirja-arvioiden lisäksi, kuten KBF-keskustelut ja Copycatit. Hyvää jatkoa ja uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Arja ja sitä samaa! Paljon on tullut myös samanhenkisiin ihmisiin tutustuttua, hyvänä esimerkkinä sinä!

   Poista
 17. Onnea onnea onnea viidestä vuodesta. Sinulla on hieno blogi ja minusta jaksat olla aina niin monessa mukana, se on vau!

  Ihanaa vuotta 2015!

  VastaaPoista
 18. Onnea viisivuotiaalle!

  Kuopio-symposium on jäänyt mieleeni lämpimänä ja mukavana tapahtumana, kiitos sinun ja muiden osallistujien.

  Blogiasi olen seurannut yhtä kauan kuin oma blogini on ollut pystyssä, eli noin kolme ja puoli vuotta. Erityisesti olen pitänyt sinun historia-aiheisiin kirjoihin liittyvistä postauksistasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Silloin oli tosiaan tosi kuuma sää ja lämmin tunnelma!
   Voisin sanoa ihan samat sanat, historia yhdistää <3

   Poista
 19. Onnea viidestä vuodesta! Sinulla on ihana blogi, täällä on aina ilo vierailla :)

  VastaaPoista
 20. Lämpimät onnittelut! Ihana tämä kooste :) Tätä oli mukava tutkia senkin vuoksi, että itse en ole ollut blogimaailmassa vielä kovinkaan kauaa, mutta toisaalta tuli myös haikeus, miten paljon hyviä juttujasi minulta on sen vuoksi mennyt ohi. Etenkin nuo KBF-pohdinnat kuulostavat niin kiintoisilta, että olisi varmaan mukavaa käydä tutkimassa arkistoja.

  VastaaPoista
 21. Paljon onnea ensimmäisestä viidestä vuodesta, ja lämmin kiitos hienosta blogistasi! <3 Löysin blogisi joitakin kuukausia ennen kuin perustin omani (pian neljä vuotta sitten), eli olen lukenut sinua nyt reilun neljän vuoden ajan. Sen muistan, että blogisi oli juuri vaihtanut nimeä, ja selailin innoissani myös vanhoja "Amma lukee aakkoset läpi" -postauksiasi. Olen saanut täältä ihan hurjan paljon mainioita lukuvinkkejä vuosien varrella, ja komppaan muita: tämä on ihana blogi, jossa on aina yhtä mukavaa vierailla. <3

  VastaaPoista
 22. Onnea, Amma! Täällä laadukkaassa blogissasi on aina ilo vierailla. Blogiurastsi välittyy harrastuksen syveneminen ja kasvava into.

  Nuo vauva-ajan tunnelmat kuulostavat niin tutuilta. Perustin pari vuotta sitten oman blogini samoissa tunnelmissa. Blogi on niin tärkeä, oma juttu.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti