Siri Kolu: Me Rosvolat ja konnakaraoke


Loppukesästä sukelsin Me Rosvoloiden maailmaan ja ihastuin heti. Siri Kolun luoma päähenkilö Vilja, koko Rosvoloiden perhe ja Suomen maanteitä järisyttävä konnamaailma tarjosi juuri sellaista iloa, huumoria ja pakoa lapsuuden huolettomuuteen, mitä ainakin minä välillä kaipaan kovastikin. Siispä ensimmäisen osan jälkeen piti tarttua heti seuraavaan. Ensimmäisestä romaanista poiketen nautiskelin Me Rosvolat ja konnakaraoken äänikirjana. Elsa Saisio kirjan lukijana oli kertakaikkisen mainio. Olen ennenkin pitänyt hänen lukusuorituksistaan, mutta tällä kertaa hän oli ihan yliveto.

Myös Rosvoloiden maailma oli yhtä kiehtova kuin ennenkin, vaikka kirja alkaakin vähän nyrpeissä tunnelmissa. Vilja on pakotettu pikkuviulistien leirille ja hän pelkää, etteivät Rosvolat osaa tulla häntä sieltä pelastamaan. Pelko osoittautuu luonnollisesti turhaksi ja niin Viljan toinen rosvokesä pääsee alkamaan. Niin mukavaa kuin paluu rosvoauton kyytiin onkin, huomaa Vilja myös, että asiat ovat muuttuneet sitten edelliskesän. Hilda ainakaan ei ole oma itsensä. Ja kaikkien Suomen roistojen yhteisillä kesäpäivillä on suuremmat panokset kuin koskaan ennen, voittajarosvojoukon päälliköstä nimittäin tulee kaikkien maan roistojen rosvokuningas. Ja luonnollisesti Hurja-Kaarlo on tittelistä äärimmäisen kiinnostunut. Niinpä Viljakin alkaa treenata rosvopäiviä varten omaa lajiaan, Huijaa. Kun Rosvolat viimein erinäisten kommellusten jälkeen lähestyvät kisapaikkaa, paljastuu, että peli on kovempaa kuin mitä Rosvolat ovat osanneet kuvitellakaan.

Me Rosvolat ja konnakaraoke vie lukijansa entistä syvemmälle rosvomaailmaan. Esitellyksi tulee useat konnakilpailulajit hyvinkin seikkaperäisesti, samoin jo ensimmäisessä osassa tutuksi tulleet muut rosvosuvut saavat entistä suuremman roolin. Myös rosvojen historiaa, nykyisyyttä ja tulevaisuutta luodataan useaan otteeseen. Kaikki tämä syventää ja monipuolistaa Kolun luomaa maailmaa. Myös kirjan päähenkilöt saavat hahmoonsa uusia sävyjä ja syvyyttä. Äänikirjaa kuunnellessa mieleeni tuli, että itse asiassa Rosvola-sarja noudattaa varsin tuttua kaavaa. Vilja Vainisto on vähän niin kuin Harry Potter, sillä erolla, että Vilja käy talvet tavallisten lasten koulua ja viettää kesänsä toisessa maailmassa, Potterin taas tehdessä päin vastoin. Rosvojen erilaiset tavat, kilpailulajit ja suuret menneisyyden sankarihahmot tuovat niin ikään mieleen J. K. Rowlingin maailman. Jopa rosvojen mieltymys irtokarkkeihin (merkkarit ovat tässä osassa hyvinkin tärkeässä osassa) tuo mieleen velhomaailman jokamaunrakeet. Tämä huomautus kaikella lempeydellä ja positiivisessa hengessä esitettynä. Kolun luoma rosvomaailma on uniikki ja äärimmäisen kiehtova, mutta ehkä osa suosiosta selittyy tiettyjen elementtien olemassaololla. Eihän J.K. Rowlingaan ole pyörää itse keksinyt.

Seuraava Me Rosvolat on jo puhelimeen ladattuna, tällä kertaa e-kirjana. Jatkoa siis luvassa syksyn aikana!

Siri Kolu: Me Rosvolat ja konnakaraoke
Otava 2011
Elisa Kirja äänikirja 2012
Lukija Elsa Saisio 
9h 17 min

Kommentit