Satuhetki: Kaikkien aikojen avaruuskirja (Mauri Kunnas)


Viime viikot olemme lukeneet iltakirjana Mauri Kunnaksen Kaikkien aikojen avaruuskirjaa. No okei, minä olen lukenut. Kaksivuotiaamme ei ymmärtänyt kirjasta tuon taivaallista ja touhusi siis omiaan lukemisen aikana. Neljävuotias oli sen sijaan kiinnostunut, mutta en osaa arvioida, kuinka paljon hän ymmärsi. Tai kuinka paljon kukaan ymmärtää, kun on puhe avaruudesta? Ainakin kysymys: "Äiti, miksi avaruudessa on paljon pimeää ja paljon tähtösiä?" oli aika paha vastattavaksi. Olkoonkin, että Kaikkien aikojen avaruuskirja antaakin ihan hyvin peruspalikoita tämän arvoituksen ratkaisemiseen. Kirjan lukemisen jälkeen olen huomannut, että muutama fakta on jäänyt pieneen päähän. Maapallo pyörii ja Merkurius on planeetta, joka on lähellä aurinkoa ja siellä on tosi kuuma. Ihan hyvin nelivuotiaalta :)

Kaikkien aikojen avaruuskirja sisältää paljon faktatietoa maurikunnasmaiseen tapaan esitettynä. Kirja sisältää ainakin kaiken sen, mitä minulle on peruskoulussa avaruudesta opetettu ja vielä vähän lisääkin. En ole aiemmin tiennyt tai ainakaan tajunnut, että komeetan "pyrstö" ei kuljekaan komeetan takana vaan se osoittaa aina auringon suuntaan lämmöstä ja aurinkotuulesta johtuen. Ajatella! Hienoa, että iltasatua lukiessa aikuinenkin viisastuu.

Mukaan mahtuu toki myös paljon fiktiota. Avaruudessa nimittäin seikkaillaan 3000-luvun koululaisten retkellä ja mitenpä muuten kuin herra Hakkaraisen ohjaamalla avaruusbussilla tietenkin! Matkan aikana poiketaan auringossa (tai melko lähellä sitä), aurinkokuntamme kaikilla planeetoilla ja "hitusen" kauempanakin. Lopussa palataan ihanalle kotimaapallolle ja todetaan, että se on säilyttämisen ja vaalimisen arvoinen paikka. Ei olisi mukavaa, jos maata ympäröisi myrkyllinen rikkihappo kuten Venuksella tai yölämpötila pyörisi jossain -100 asteen hujakoilla niin kuin Marsissa.

Kirja sisältää siis aika syvällisenkin opetuksen, kun pysähtyy ajattelemaan, missä kunnossa maapallomme mahtaa tuhannen vuoden kuluttua olla. Vähän vanhempien lasten kanssa kirjan pohjalta saisi varmasti aikaiseksi hyvän keskustelun ilmastonmuutoksesta ja luonnonsuojelusta. Kirjasta jää kuitenkin iloinen mieli päällimmäiseksi, sillä onneksi avaruusmatkaan mahtuu kaikkea iloista höpsöä, kuten aurinkotuulisurffaajat ja kuujuustokahvila. Ja Saturnuksen korva-, nenä- ja rannerenkaita pitäisi ehdottomasti saada!

Mauri Kunnas: Kaikkien aikojen avaruuskirja
Otava 1989.

Kommentit

  1. Tätä on kyllä tullut luettua kymmeniä kertoja :)

    VastaaPoista
  2. Myös meillä kuului aikoinaan kahden pojan lempilukemistoon, kuten kaikki muutkin Kunnaksen kirjat. Ei nelivuotiaan vielä tarvitse kaikkea ymmärtääkään -- pääasia on että innostus ja kiinnostus heräävät. Meillä myös kirjan huumoria rakastettiin, mm paksun Peten pyllähdys ja kaikki ne Peten eväät, joita hän retken aikana nautti :).

    VastaaPoista

Lähetä kommentti